Rob Hoekschop in gesprek met Peter ter Ellen

Spelersprofiel:

Peter ter Ellen

Geboortedatum.

26 augustus 1961,

Voetbalperiode (vanaf de senioren welke jaargangen en welke clubs) en je positie.

ik ben in de senioren bij BWO begonnen in het seizoen 80-81. Ik had in de jeugd bij Achilles ’12 gevoetbald maar was er een paar jaar uit geweest. Begon bij BWO begonnen in het 6e elftal en in de loop van het seizoen kwam ik in het 2e. 81-82 definitief bij de 1e selectie. Seizoen 91-92 1 seizoen Enschedese Boys, na een goed gesprek bij biljartpaleis Stokkers over de reiskosten vergoeding. Seizoen 92-93 weer bij BWO en dat seizoen gepromoveerd naar de 3e klasse via de nacompetitie. Geweldig. Daar nog 2 seizoenen in gespeeld en toen lager gaan spelen in een vrienden team. Op 1 seizoen na in het 2e als laatste man heb ik altijd als centrum spits gespeeld.

Wanneer en waarom ben je gestopt?

Ik ben gestopt in 2001 omdat het lichaam niet meer deed wat het hoofd bedacht. Laat ik het zo zeggen, ik had nog allerlei goede ideetjes in mijn hoofd, alleen de voeten dachten daar anders over en deden hun eigen ding. Hahahaha. En aangezien ik geen karikatuur van een voetballer wilde worden vond ik het mooi geweest.

Hoe zou je jezelf als speler omschrijven?

Ik was een redelijk gemakzuchtige, bijna luie voetballer die wel erg makkelijk scoorde uit moeilijke kansen maar af en toe moeite had met de makkelijke kansen. Had wel een neusje voor de goal en stond vaak op het juiste moment op de juiste plek.

Had jij een specialiteit als speler?

Mijn specialiteit was zeker kappen en draaien om bijvoorbeeld een keeper of verdediger bij een 1 op 1 situatie uit te spelen. Af en toe kon ik dat ook wel overdrijven maar het was zeker een goed wapen dat ik goed beheerste.

BWO of Enschedese Boys?

100% BWO. Daar heeft mijn vader Fons in het eerste gespeeld, ik heb daar in het eerste gespeeld en mijn zoon Luke heeft daar jaren in het eerste gespeeld. BWO is een erg belangrijk onderdeel van mijn leven geworden. Goede vrienden gemaakt waar ik nu nog zeer regelmatig het eerste mee ga kijken onder het genot van een biertje en dan zeggen tegen elkaar, vroeger was alles beter. Bij Enschedese Boys ook lekker gevoetbald en kleurrijke spelers leren kennen zoals Pascal en Patrick van Mook uit Losser. Maar na een jaartje miste ik mijn clubje en vrienden dus snel weer terug.

Je bent topscorer aller tijden bij BWO. Hoeveel doelpunten heb je gemaakt?

Veel. Maar dat topscorer aller tijden is voor mij niet met concrete cijfers te staven. Het is niet zo dat er een lijstje is bijgehouden, door mij sowieso niet. Of die bewering op enig moment een eigen leven is gaan leiden of echt klopt? Ik duf het niet te zeggen. Maar ik vind het natuurlijk wel leuk dat dat verteld wordt, zo eerlijk ben ik wel. Hahahaha.

Gaat je record ooit nog sneuvelen.

Misschien is dat record al gesneuveld. Wie zal het zeggen. In de lichting BWO spelers die de laatste jaren de promotie van de 4e klasse naar de 1e klasse hebben gehaald, zaten wel een paar spelers die veel scoorden. Dat is ook beter bijgehouden. Bas van de Heuvel en Dennis Kemerink bijvoorbeeld. Maar als wij met ons groepje zondagmiddag bij het 1e staan, ben ik het nog steeds hoor .

Heb je, met de kennis van nu, het maximale uit jezelf als voetballer gehaald?

Absoluut niet. Zoals ik al zei was ik gemakzuchtig, bijna lui en deed niet veel extra’s. Aan trainen had ik een broertje dood en deed daar met name voor wat betreft het conditie gedeelte het minimale. Afronden op goal en partijtje hadden mijn voorkeur. Achteraf gezien zonde.

Heb je ooit de kans gehad bij een BVO?

Hahahaha. Nee. Alleen als toeschouwer.

Waar moet een goede spits, volgens jou, aan voldoen?

Een goede spits moet rustig zijn voor de goal, zelfvertrouwen hebben als er een paar ballen niet in gaan, 2 benig zijn en de duels niet schuwen. Kunnen koppen is zeker en extra wapen maar aan mij niet besteed.

Waar ben je het meest trots op?

Op het feit dat ik jarenlang met heel veel plezier met een stel jongens heb kunnen voetballen die goede vrienden zijn geworden. Aangezien we elkaar nog regelmatig in allerlei settings zien, hebben we genoeg herinneringen op te halen. Onze weekendjes weg en “trainingskampen” waren legendarisch. We kunnen daar met veel plezier aan terug denken. Onbetaalbaar.

 

Wat is het grootste verschil tussen het voetbal in jouw tijd en de huidige generatie?

In mijn tijd was het voetballen veel harder. Tegenwoordig is het voetballen veel “schoner” en worden overtredingen eerder en harder bestraft. Op zich een goede zaak. Maar vroeger dronk je na een stevige pot voetbal rustig een biertje met je tegenstander. Tegenwoordig zijn de lontjes korter. Maar dat is een maatschappelijke tendens.

Wat is jouw advies aan de talenten van nu?

Zorg dat je plezier aan het spelletje houdt en sta open voor goed bedoelde adviezen. En hou rekening op zaterdagavond met de wedstrijd op zondagmiddag. Heel veel mensen doen hun best voor jou en stel ze niet teleur. Ga anders lekker lager spelen. Dat ik dit nu zeg is op zich wel grappig. Aan dit soort dingen merk je dat je ouder wordt.

Wil je nog iets kwijt?

Ik heb als speler het voorrecht gehad om met uitzonderlijk goede spelers te mogen voetballen, maar ook met spelers die er nog minder van konden dan ik maar waar je weer erg veel plezier mee kon hebben. Het grootste gedeelte van mijn carrière heb ik in de 4e klasse gespeeld en dan is vooral plezier en vriendschap belangrijk. En dat was in ruime mate voorhanden. Het was een prachtige tijd.

 

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer