Robin Löwik: “Ik geniet gewoon van het fietsen en houd van afzien”

Foto: sportfoto/Dick Soepenberg

Viro Criterium Cup Twente is in september terug met vier koersen in een tijdsbestek van veertien dagen. Dat moet een mooi vooruitzicht zijn Robin Löwik?

Zeker. Koers in eigen regio is altijd mooi.

Kun je omschrijven wat dit criterium voor jouw en de renners betekent?

Geen idee wat het voor andere renners betekend, dat is voor iedereen anders lijkt mij. Maar voor mij zijn het leuke bezigheden tussen de grotere koersen door.

Jij bent zelf in 2015 winnaar geweest van dit criterium. Heb je deze overwinning nog op je netvlies staan?

Nee dat is best lang geleden natuurlijk. Ik weet het uiteraard nog wel. Maar dat het in 2015 was wist ik niet meer haha.

Foto: Viro Criterium Cup Twente/Dick Soepenberg

Heb jij je al ingeschreven en ga je alle vier criteriums rijden?

Nee alleen voor de eerste 2, de andere staan nog niet open zag ik.

Heb je al gehoord of andere collega’s gaan meedoen?

Ja hier en daar komen wat jongens deze kant op.

Wat is zo specifiek aan dit criterium, behalve het fietsen rond de kerk?

Er komt meer familie kijken omdat het dit keer niet zo ver weg is.

Hoe ben jij de afgelopen twee corona seizoenen doorgekomen?

Eerste jaar veel trainen en hopen op goeie vooruitzichten. Helaas paar maand werkloos thuis gezeten. Toen 2 bedrijfjes op gestart. Waaronder nog 1 van over is. Ben onder contract gaan werken bij een van de opdrachtgevers.

Maar vertel eerst eens even wie Robin Löwik is en wat hij naast het wielrennen nog meer doet?

Ik ben een jongen die eerlijk gezegd hard werkt voor alles wat ik doe. Ik doe graag dingen heel goed. Ik ben zoals bekend een beetje autistisch waardoor ik wel een goeie renner ben geworden. Daarnaast ben ik ook heel goed in het maatschappelijke werk. Ik heb leuke klanten waar ik graag kom. Voor de rest ben ik heel erg gek op mijn familie en op mijn vriendin Demi Beernink die ook wedstrijden fietst en een aanstormend talent is.

Je fietst bij de elite zonder contract. Betekent dit dat je bewust voor een maatschappelijke carrière hebt gekozen en niet voor een profcarrière?

Ja wat is prof he.. Als je continentaal bent dan ben je geen elite zonder contract. Ik kon afgelopen jaren wel continentaal worden. De ploegen waar ik heen wilde lukte helaas niet. Daarnaast heeft corona wel roet in het eten gegooid bij een grotere ploeg waar ik misschien wel full time prof kon worden. Ik geniet gewoon van het fietsen en houd van afzien. Als er nog wat komt wie weet dat ik dan nog prof word. En anders als semi prof vind ik dit leven ook wel leuk. Het is alleen wat meer plannen met werk etc.

Maar je fietst voor de Allinq-Krush-IJsselstreek. Hoe gaat het hiermee?

Goed he ;). Een paar weken geleden hebben we met de ploeg in Dronten nog meegedaan aan de Zuiderzeeronde en de eerste vijf plaatsen bezet. Zelf stond ik als derde op het podium.

Je fietst niet alleen in Nederland, maar ook in andere landen. Is dit wel te combineren met je werkzaamheden?

Ja mijn baas John Vos is een goeie werkgever. Die doet niet moeilijk zolang ik maar mijn best doe op mijn werk. Hij is immers ook een goeie moutainbiker geweest. Dus hij heeft ook een topsport mentaliteit. Vandaar ook dat hij een mooi bedrijf runt.

Welk soort parcours ligt je het beste, vlak of toch met klimmetjes?

Beide wel. Zolang het maar zwaar is.

Foto: Viro Criterium Cup Twente/Dick Soepenberg

Je bent ook nog regerend Nederlandskampioen bij de elite zonder contract. Hoe voelt dat en wordt je daardoor vaker gevraagd voor de koersen?

Voelt natuurlijk gaaf. Ik werd veel gevraagd. Maar door covid is dat minder geworden. Wel krijg ik regelmatig voorrang.

Terug naar september. Ben je blij met de terugkeer van dit criterium?

Tuurlijk! Koers is koers

Hoe zie je het meedoen aan deze criterium. Een soort training voor de grotere wielerklassiekers?

Ja inderdaad goeie interval trainen haha

Welk rondje heeft jouw voorkeur en waarom?

Oldenzaal. Een grotere rondje als de rest. Houd ik wel van soort omlopen. Ik hoop dat er vaker omlopen straks komen.

Ga je alle vier rondjes fietsen?

Dat denk ik niet. Zit met veel klassiekers

Het prijzengeld is hetzelfde gebleven. Een mooie geste van de organisatie?

Ja wielrennen is duur genoeg. Dus geld komt altijd goed van pas

Moet je nog aan bepaalde corona maatregelen voldoen, zoals bijvoorbeeld testen?

Ik hoop het niet. Ben dat wel een beetje zat ik als ik eerlijk ben. Veel moeten testen laatste jaar.

Toch even naar Tokio. Hoe kijk jij op dit moment tegen de resultaten van Oranje en met name de wielrenners?

Poeh. Dat is een goeie. Kijk ik vind het al heel knap dat die mannen daar in die hitte zo moeten afzien. Had graag Mathieu willen zien rijden. Maar hij koerst ook graag op de MTB. Maar denk dat ze het maximale eruit hebben gehaald. Jammer dat de achtervolgende groep Carapaz gelijk lieten rijden. Zo’n man op dat parcours moet je niet laten gaan. Voor de rest goed gedaan van Bauke ook. Bij de dames vind ik het heel jammer dat ze op 130 km 10 minuten geven op de koplopers. Dit heeft denk ik Annemiek goud gekost. Zij was ver weg de beste in koers. Daarnaast was communicatie van de organisatie niet goed. Dus je kan ze ook niet veel verwijten. Met alle respect hoor want Annemiek heeft voor de rest een betere goeie koers laten zien. Ik kan alleen maar dromen denk ik om daar te koersen.

 

Foto archief winnaar bij de beloften: sportfoto-oost.nl 

Nog een ultieme wens?

Ja plezier houden en gezond blijven.

Overige foto’s: eigen foto’s Robin Löwik

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer