Rob Hoekschop in gesprek met: Gerard Kocks

Spelersprofiel:

Naam, Gerard Kocks

Geb. datum: 13-09-1976

Voetbalperiode:

t/m de C-jeugd : SC Erica
B en A jeugd : FC Emmen
1995 – 2001 : FC Emmen
2001 – 2003 : Heracles Almelo
2003 – 2010 : HHC Hardenberg
2010 – 2012 : DETO Twenterand

Wanneer en waarom ben je gestopt?

Na mijn periode bij DETO ben ik gestopt vanwege fysieke klachten. Ik had veel last van mijn enkel doordat botsplinters in mijn kraakbeen staken. De keuze was toen opereren of stoppen. Op dat moment was ik 36 jaar.

Hoe zou je jezelf als speler omschrijven?

Ik was een controlerende middenvelder met een goede (lange) trap en afstandsschot in mijn linkerbeen. Verder stond ik wel bekend om mijn loopvermogen en organiserende kwaliteiten.

Had jij een specialiteit als speler?

Ik denk dat dat het afstandsschot was. Ik heb niet heel veel doelpunten gemaakt in mijn carrière maar de meeste waren wel van grote afstand, vaak van buiten de 16 meter.

DETO of HHC?

Beide zijn mooie clubs en heb ik goede herinneringen aan, dus een lastige keuze. Dan kies ik toch voor HHC vanwege de lange tijd dat ik er gespeeld heb en de vele prijzen die we er gewonnen hebben. Dat maakt toch of een generatie lang wordt herinnerd. Wij waren zo’n generatie. In de zeven seizoenen die ik er gespeeld heb zijn we 2x gepromoveerd (naar Hoofdklasse en Topklasse), werden we 2x kampioen van de Hoofdklasse wat op dat moment het hoogste niveau was. We werden uitgeroepen tot sportploeg van Overijssel en wonnen 2x het meest prestigieuze zaalvoetbaltoernooi van Nederland. Een geweldige tijd met geweldige mensen waar ik nog steeds regelmatig contact mee heb.

Ook bij DETO promoveerden we naar de Topklasse, het hoogste niveau dat de club heeft gespeeld. Dat was ook een bijzonder team, minder voetbalkwaliteiten dan HHC maar wel een echte vriendenploeg. Onlangs kwamen we door het overlijden van Kevin Aman weer bij elkaar. Een trieste aangelegenheid maar je merkt op zo’n moment wel dat, ondanks dat je elkaar lang niet hebt gezien, een echt team voor altijd een team blijft.

 

Ben je liever trainer of speler?

Er is niets mooier dan zelf voetballen, beetje cliché maar dat is het echt. Ik kan echter ook enorm genieten van het trainersvak, het maximale uit je team proberen te halen en dat terugzien op het veld geeft enorm veel voldoening.

Heb je, met de kennis van nu, het maximale uit jezelf als voetballer gehaald?

Met de kennis van nu is het altijd makkelijk om te zeggen waar je er meer uit had kunnen halen. Zo was ik bijvoorbeeld in de beginjaren van mijn carrière best verlegen en had ik me meer kunnen laten gelden in het veld, maar zo zat mijn karakter op dat moment niet in elkaar. Ik heb er wel altijd 100% voor geleefd en heb tijdens mijn carrière het gevoel gehad dat ik alles eruit gehaald heb.

 

SC Heracles ’74 of Emmen?

Emmen heb ik het grootste deel van mijn carrière gespeeld. Ondanks dat ik maar 2 seizoen bij Heracles heb gespeeld kies ik toch voor Heracles. FC Emmen vond ik op het moment dat ik er speelde een vrij kille en arrogante club. Ze hadden wat last van grootheidswaanzin, vooral in de top van de organisatie. Toch heb ik veel aan die club te danken en is de situatie op dit moment veel anders, ik heb ook erg veel waardering en sympathie voor ze gekregen de afgelopen seizoenen.

Bij Heracles stapte ik binnen bij een warme club en voelde ik me gelijk thuis. Ik kom er nog steeds regelmatig en speel ook graag wedstrijden met Oud-Heracles. Helaas de laatste tijd vanwege Corona te weinig.

Waar moet een goede defensieve middenvelder, volgens jou, aan voldoen?

De defensieve middenvelder heeft het hele spel voor zich en kan vanuit zijn positie het hele elftal aansturen. Daarom vind ik de leidinggevende kwaliteiten voor die positie heel belangrijk. Maar een beetje inzicht, loopvermogen en voetballend vermogen is ook wel makkelijk om te hebben.

Waar ben je het meest trots op?

Dat ik van mijn 18e tot mijn 36e op een heel hoog niveau heb kunnen voetballen, zowel betaald als bij de amateurs. En alle prijzen die ik in het amateurvoetbal heb gewonnen, als je er zo over nadenkt dan was het best wat.

Wat is je mooiste herinnering?

De eerste wedstrijd die we met HHC speelden in het kampioenschap van Nederland nadat we kampioen werden in de Hoofdklasse C. We moesten uit tegen Rijnsburgse Boys en iedereen achtte ons kansloos in een mini competitie met Rijnsburg en IJsselmeervogels. Dat waren we achteraf ook, maar de eerste wedstrijd wonnen we en we speelden Rijnsburgse Boys helemaal van de mat.

Wat doe je nu en wat zijn je ambities/wensen?

Ik werk als Digital Marketing- en Communicatie Strateeg in het Medialab team van de Universiteit Twente. Ik hou me daar vooral bezig met de digitalisering binnen de organisatie en het onderwijs. Erg leuk en ook daar werk ik in een mooi team.

Als trainer ga ik mijn 4e seizoen in bij Juventa’12. De eerste 3 jaar waren roerig door de overstap naar de zaterdag en Corona natuurlijk. Ik heb een erg jong team met veel talent en potentie, dat moeten we de komende seizoenen verder ontwikkelen en we moeten minimaal naar de zaterdag 3e klasse.

Wat is jouw top 3 van beste amateurs; waar je mee-of tegen gespeeld hebt?

Kevin Winter – Die speelde in het eerste kampioensjaar met HHC bij IJsselmeervogels en het tweede bij Lisse. Beide jaren werd het team waarin hij speelde landskampioen, echt een heel goede en slimme speler.

Stefan Buitenhuis – Medespeler bij HHC, speelde op 10 en had als geen ander het vermogen tussen linies te spelen. Verder een speler met een fluwelen techniek en een heel aardig en sociaal mens.

Drewes Jansen – Speelde in mijn tijd bij HHC bij Harkemase Boys en wij waren in die wedstrijden altijd tot elkaar veroordeeld. Veel strijd maar altijd fair, ik heb ervan genoten.

Wat is je mooiste herinnering aan een trainer?

Bij dit soort vragen moet ik gelijk denken aan een moment met Gert-Jan Verbeek. Ik speelde bij Heracles en ging op uitnodiging van Jelle ten Rouwelaar samen met een collega speler kijken bij een Champions League wedstrijd. Het was echter woensdag en de vrijdag erna moesten we weer spelen. Verbeek zei niks maar liet ons de volgende ochtend wel bij hem op kantoor komen.

Hij waardeerde dat we dit soort wedstrijd bezochten maar vond het minder verstandig dat we dat zo kort voor onze wedstrijd deden. Lange reistijd in een auto, weinig rust, enz. Hij vroeg me ook wat we gegeten hadden maar ik wist op dat moment niet dat mijn collega ook al bij hem was geweest.

Die had verteld dat we fruit en salades in de supermarkt hadden gehaald terwijl ik doodleuk zei dat de zus van Jelle voor ons had gekookt. We hadden hem keihard voorgelogen maar hij heeft daar nooit met een woord over gerept. Nu je daar als trainer aan terugdenkt leer je daar weer van, soms moet je ook dingen laten gaan om er uiteindelijk meer voor terug te krijgen.

Had jij een ritueel voor de wedstrijd en/of een bijnaam?

Beetje saai antwoord maar beide moet ik met Nee beantwoorden.

Wat was je mooiste sportpark?

In het amateurvoetbal vond ik IJsselmeervogels wel indrukwekkend, maar dat komt ook door alles er omheen denk ik. De enorme hoeveelheid kampioensschalen die je al ziet als je komt aanrijden en het park van Spakenburg ernaast. Erg mooi. HHC vind ik ook geweldig mooi en daar zit het ook altijd vol, de mensen maken de sfeer en dat is daar zeker het geval.

Wat was je mooiste goal?

In de wedstrijd tegen Rijnsburgse Boys die ik net benoemde wonnen we met 0-3. We stonden 0-2 voor en stonden best wat onder druk. Uit een counter schoot en scoorde ik vanaf de middellijn waardoor de wedstrijd gespeeld was. Een mooie goal maar hij had op dat moment ook veel waarde, dat maakte hem nog mooier.

Wat is het grootste verschil tussen het voetbal in jouw tijd en de huidige generatie?

De hiërarchie binnen een team. Binnen teams zie je nog nauwelijks dat de jeugd graag wil leren van de wat oudere spelers in het team. Over de hele linie vind ik jeugd wat eigenzinniger dan in mijn tijd.

Wat is jouw advies aan de talenten van nu?

Luister goed naar de adviezen en coaching die je in en rond het veld krijgt van mensen die je beter willen maken.

Wil je nog iets kwijt?

Ik hoop dat iedereen gezond blijft en dat we na de zomer weer een mooi en volledig voetbalseizoen tegemoet gaan.

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer