Marleen Baas: “Ik heb niet voor TeamNL gekozen maar voor Polen. Ik kom nu uit in een Pools pakje op internationale wedstrijden”

In de luwte van de Olympische Spelen won meerkampster Marleen Baas de zevenkamp van de Poolse kampioenschap met een aansprekende prestatie. Was dit een opmaat naar misschien wel Parijs 2024 of toch Los Angeles 2028, Marleen?

Het was zeker een goede meerkamp maar er moet nog veel gedaan worden om naar de olympische spelen te gaan. Bij elke wedstrijd kun je zien waartoe je in staat bent.

Jij verbeterde en passant ook diverse PB’s. Kun je aangeven welke en wat de vooruitgang is?

Ik startte met een pr op de horde met 14.44s, tot nu toe heb ik iedere wedstrijd een tiende op de horde verbeterd! Op de zelfde dag heb ik ook een 200m gelopen waarbij mijn start super slecht was, maar beter doorgelopen waardoor ik nog steeds mijn eigen record heb verbroken met 26,61s. De tweede dag had ik een fijne rugwind bij ver en heb ik een mooie afstand van 5,72m gesprongen. De rest van de onderdelen die ik in dat weekend heb gedaan waren zeker niet slecht dus heb ik een pr op de meerkamp zelf gehaald met 5443 punten.

Als je kijkt naar de Olympische Spelen kijkt, hoe verhoudt jouw prestatie met deze cijfers?

Alles moet nog verbeterd worden en daar krijgen we nog wel de tijd voor, maar ik zie dat over het algemeen de vrouwen wel wat ouder zijn dan ik. Ik zou gewoon erg goed mij best moeten doen en hard en pijnloos trainen en misschien sta ik er binnenkort.

Wat zijn jouw sterkste onderdelen en misschien de wat mindere?

Mijn sterkste onderdeel is zeker wel het speerwerpen met een pr van 47,71m. Voor de rest zijn mijn andere onderdelen wel gemiddeld voor een meerkampster, dat is dus erg handig. Mijn sprint en het hoogspringen is toch wel een verbeterpunt want in vergelijking met andere records van de ranglijsten zijn die twee onderdelen iets minder.

Kijkend naar de prestaties van Anouk Vetter en Emma Oosterwegel, dan mag Nederland best tevreden zijn over de zevenkampsters?

Dat is zeker waar! Het Nederlands record is verbeterd en de punten van beide atleten zijn super hoog. Ze hebben heel goed op het juiste moment gepiekt.

Deze prestaties kunnen natuurlijk een positieve invloed hebben op atleten om misschien ook voor de zevenkamp te kiezen?

Dat zou best wel kunnen, maar in Nederland is het al zo dat de meeste jonge atleten al starten met meerkamp en op een iets latere leeftijd een specialiteit kiezen.

Maar vertel eerst nog even wie je bent en wat je naast het atletiek nog meer doet?

Ik ben Marleen Baas, 17 jaar. Naast atletiek doe ik eigenlijk niet zo heel veel. Ik ga naar school en in mijn vrije tijd zie ik altijd wel wat ik ga doen, waar ik zin in heb.

Sinds een paar maanden zit je nu ook in Team NL. Kun je zeggen, dat dit nu al zijn vruchten is gaan afwerpen?

Ik heb toch niet voor TeamNL gekozen maar voor Polen, het land van mijn moeder. Ik kom nu uit in een Pools pakje op internationale wedstrijden. Naar mijn mening hebben ze mij ook meer te bieden als jong atlete dan Nederland.

Zijn er goede afspraken tussen de trainers/coaches op Papendal en die van AC Tion?

Naast de 2 testtrainingen en trainingen van afgelopen jaren die ik kreeg op Papendal krijgen we in de rest van het jaar niet veel van hun te horen. Met uitzonderingen op de internationale wedstrijden die ik jammer genoeg niet mee heb kunnen doen.

Is jouw atletiekleven er nu anders gaan uitzien, of ben en blijf je nog steeds een gewone nuchtere Tukker?

Ik blijf nog steeds een tukker, maar wie weet veranderd dat nog in de toekomst.

Ook de atletiek heeft te maken gehad met corona. Hoe ben jij daar, maar ook anderen, mee omgegaan?

Alleen in het begin van de lockdown was er even geen training, maar na een kort tijdje konden we gewoon de baan weer op en is alles hetzelfde zoals eerst, behalve dat er geen publiek mag kijken of dat we niet altijd het clubhuis in mogen.

In een eerder gesprek heb je aangegeven, dat het lopen van wedstrijden in Polen beter kon dan in Nederland. Is dat nu nog steeds zo?

In Nederland is er veel verplaatst en we moeten nog zien of het indoorseizoen doorgaat, maar het ziet er naar uit dat de wedstrijden wel doorgaan. Tot nu toe heb ik indoor en outdoor dit seizoen op de Poolse kampioenschap meegedaan.

Zijn er al plannen voor het verdere seizoen?

Aankomend weekend heb ik een competitie in Brno en ga daar speerwerpen. Begin september is het NK meerkamp waar ik graag aan mee wil doen en een week later is het NK individueel waarbij ik waarschijnlijk kogel en speer ga doen.

Blijf je ook tijdens het indoor seizoen pendelen tussen Enschede en Papendal?

Ik denk dat ik nu ik voor Polen heb gekozen daar niet meer langs kan komen.

 

Nog steeds te combineren met studie?

Voor mijn gevoel kan de middelbare school en atletiek makkelijk gecombineerd worden omdat het niet al te strikt is en de trainingen beginnen ook niet heel vroeg, pas om 19:00.

Ik wil toch even terug naar Tokio. Hoe kijk jij tegen de behaalde medailles in het algemeen en die in de atletiek in het bijzonder aan?

Er zijn erg veel medailles gehaald bij de atletiek. Het record is verbroken ten opzichte van het jaar 2000. Het is te zien dat de atletiek vooruit gaat.

 

Ook verbaast over de foute wissels bij zowel de dames als de heren op de 4x 100 meter?

Om eerlijk te zijn heb ik de laatste dagen van de Olympische wedstrijden niet gezien omdat ik op vakantie ben. Wel meegekregen maar niet echt gezien waardoor ik er geen mening over heb.

Wat jouw ultieme wens is, dat weet ik, maar ik kan mij voorstellen dat er ook nog een paar “tussenstations” zijn, zoals NK, EK en WK om dat doel te bereiken toch?

Het zou zeker mooi zijn als ik mezelf kan laten zien dat ik het kan. Al die stappen zijn zeker belangrijk, vooral om ervaring op te doen. Volgend jaar is het WK u20 in Colombia.

Foto’s: AC TION/Poolse Atletiek Bond

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer