Eric Weghorst over zijn benoeming bij Al Nasr Club: “Mijn visie op het opleiden van keepercoaches en keepers sluit aan met die van de club”

“Met veel plezier kan ik melden dat ik een nieuwe rol heb aanvaard, namelijk hoofd van de keepersafdeling bij de jeugdopleiding van Al Nasr Club. Ik wil Al Nasr Club bedanken voor de kans”. Een buitenkans Eric?

Ik wil het niet gelijk een buitenkans noemen, maar wel een mooie kans en een mooie uitdaging. Ik heb altijd de wens gehad om eens een keer in het buitenland te kijken hoe het daar georganiseerd is en of ik mijn steentje kan bijdragen. Al Nasr Club biedt mij de mogelijkheid om dit te verwezenlijken.

 

Je was al bijna een jaar “werkloos” als keeperstrainer en dan komt zomaar een club uit Dubai bij je langs, of is dit een beetje kort door de bocht?

Ik was betrokken bij het Nederlands elftal O.19, alleen door de toestand in de wereld werden er helaas geen activiteiten georganiseerd, waardoor ik inderdaad langer thuis heb gezeten dan gepland.

De club is niet zomaar bij mij uitgekomen en hebben aardig wat voorwerk verricht. Ze willen de keepers opleiden op de manier zoals we die in Nederland voor staan en hebben gekeken naar een persoon die past in hun profielschets en ervaring heeft met de functie.

Na het gedwongen ontslag bij FC Twente moet dit een hele opluchting zijn, want je zat ook nog met een corona-pandemie?

Ik ben ontzettend blij met deze kans die me geboden wordt. Het werken met keepercoaches/keepers/spelers is mijn vak en als ik dan een baan aangeboden krijg is het een uitdaging om met ze aan de slag te gaan.

Zelf zeg je over het ontslag dat je knap pissig was, maar er moest toch flink bezuinigd worden?

Over FC Twente wil ik een paar dingen kwijt en dat is dat ik ontzettend blij ben dat ik voor deze mooie club 17 jaar heb mogen werken. Ik was verheugd dat ik in 2003 een telefoontje kreeg van de toenmalige hoofd jeugdopleiding Erik ten Hag om er aan de slag te gaan als keepercoach.

In al die jaren dat ik er werkzaam ben geweest heb ik zoveel geleerd als mens en als coach dat ik dat nooit had willen missen. In deze periode ben ik gevormd als coach die ik nu ben. Ik heb me verder kunnen bekwamen in het vak van keepercoach en heb ik de Goalkeepercoach UEFA A kunnen behalen. Dus FC Twente blijft mijn club.

Maar vertel eerst eens even wie Eric Weghorst is en wat hij naast het trainen/opleiden van keepers nog verder doet of gedaan heeft.

Eric Weghorst is een gedreven man die het onderste uit de kan probeert te halen. Naast mijn werkzaamheden als keepercoach ben ik voornamelijk thuis te vinden bij mijn gezin en kijk ik naar mijn dochter en zoon bij hun sportactiviteiten. Ga graag bij mijn broers en vrienden op bezoek om iets gezelligs te doen met ze.

Ik vind koken geweldig leuk om te doen. Was voor mijn vertrek naar Dubai gaan koken uit een Indiaas kookboek. Daar kan ik vrolijk van worden en het geeft me rust. Als het weer het toelaat sta ik graag achter de bbq. Voordat ik bij FC Twente begon te werken was ik werkzaam als jobcoach bij Aveleyn en dat heb ik met veel plezier gedaan.

Jij was dacht ik wel de ontdekker Joëll Drommel. Blij dat hij voor PSV gekozen heeft en niet voor Ajax of een buitenlandse club?

Laten we zeggen dat Joël het vooral aan zichzelf heeft te danken dat hij deze stap heeft mogen zetten. Zijn talent, werkethiek, omgeving (ouders) hebben ervoor gezorgd dat hij een transfer naar PSV heeft verdiend. Ik ben met name blij dat hij zijn kunnen mag tonen bij een grote topclub. Daar mag hij laten zien of hij het niveau aankan en met de druk overweg kan. En ik denk dat hij dat in zich heeft. Hij blijft rustig en is maar met één ding bezig en dat is om zichzelf te blijven ontwikkelen. Dat blijft de basis om stappen te zetten.

Hij had het in het begin bij FC Twente nogal moeilijk. Nooit het geloof in hem kwijt geraakt?

Elke grote keeper heeft ooit te maken gehad met tegenslag. Dat maak je mee in je carrière en dat sterkt je en maakt je ‘harder’. Ik geloof dat hij mede door de moeilijke fase bij FC Twente nu staat waar hij staat, omdat hij het in zich heeft om hard te blijven werken en zich te blijven uiten naar mensen die hij vertrouwd om sterker voor de dag te komen.

Foto archief: sportfoto-oost.nl

Toch even naar je nieuwe club. Kun je omschrijven wat voor club het is, wat ze van je verwachten?

Al Nasr Club is een grote en de oudste club in de Verenigde Arabische Emiraten die in 1945 is opgericht. In meerdere gesprekken voor mijn aanstelling is mij aangegeven dat ze een andere visie op het keepen willen implementeren. Mijn visie op het opleiden van keepercoaches en keepers sluit aan met die van de club. Zo verwachten ze van me dat ik me ga bezighouden met het verder ontwikkelen van die visie en dat in een beleidsplan weg moet gaan zetten om het zo te verankeren in de club. Dan moet je denken aan structuur aanbrengen in het scoutingsproces, coaching proces, trainingsprincipes helder maken en dat koppelen aan de leeftijd typische kenmerken. Samen werken aan een keepers opleiding waarin een lijn zichtbaar is in het ontwikkelen van de keepers. Dit alles altijd in relatie tot de wedstrijd.

En wat zijn jouw verwachtingen?

Ik ga er open in en hoop met mijn ervaring een steentje te kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van de keepers opleiding binnen Al Nasr Club.

Ben jij de enige Nederlander bij Al Nasr Club?

Ja ik ben de enige Nederlander binnen Al Nasr Club. Buiten mij zijn er meerdere coaches uit het buitenland werkzaam binnen de academie en dat maakt het ook weer interessant om met die invloeden samen te werken en met deze coaches van gedachten te wisselen. Ben wel benieuwd naar hun gedachtes over het opleiden. Dat maakt het ook mede interessant om er te werken. Leren van andere voetbalculturen’

Wanneer begint je eerste werkdag?

6 augustus ben ik vertrokken uit Oldenzaal en 7 augustus ben ik voorgesteld aan de mensen binnen de club en heb ik er een rondleiding gehad. De dag erna ben ik begonnen. En inmiddels al even aan de slag. Heb bepaalde doelen voor mezelf gesteld en ben begonnen met observeren en mensen te leren kenen. Is wel even wennen de namen hoor moet ik zeggen. Observeren van trainingen en gedrag van de keepercoaches en keepers/spelers. Gesprekken voeren met mensen binnen de club om zo een aantal vragen beantwoord te krijgen.

Even naar je eigen loopbaan. Waar begon het allemaal?

Als 6-jarig jochie ben ik begonnen bij TVC’28 als keeper. Stond vanaf de eerste training onder de lat, omdat ik het prachtig vond om in de goal te staan. De jeugd doorlopen en op mijn 18e mijn debuut mogen maken in het 1e elftal onder Gerard Geerdink Johannink. Ik heb een fantastische tijd gehad bij TVC’28 waar we met vrienden bij elkaar in het eerste voetbalden en 2x kampioen zijn geworden.

Eind jaren tachtig verliet je TVC’28 en ging naar Quick’20. Een bewuste keus?

Ik had in 1989 mijn CIOS-diploma gehaald en had de drive om verder te kijken dan het niveau van TVC’28. Ik heb de stoute schoenen aangetrokken en me aangemeld bij Quick’20 die net gepromoveerd was naar de Hoofdklasse (die tijd het hoogste amateurniveau). Dat was de beste stap die ik ooit gemaakt heb. Het was zeker een bewuste keuze die goed heeft uitgepakt. Ik ben met de club kampioen geworden, al had dat wel vaker gemoeten in mijn ogen, want we hadden een fantastisch team. Maar meer nog dan de sportieve prestaties, heeft het me een stap als keepercoach naar FC Twente opgeleverd. En uiteindelijk kon ik daardoor ook de Goalkeepercoach UEFA A volgen en behalen. Dat heeft me dan weer gebracht naar het Nederlands elftal O.21/20/19. Dus ja die keuze was bewust en het heeft me ook nog veel opgeleverd, wat ik voor die tijd niet had kunnen bedenken.

Wanneer stopte je met keepen en waarom?

Mijn vrouw was in verwachting en ik was zowel keeper bij het eerste van Quick’20 en trainer van de B1 van deze mooie club. Ik was 33 en vond het mooi geweest. Zo had ik ook tijd om te genieten van onze dochter Esmée en van ons gezin. Ik was 7 dagen bij de club en dat werd in mijn ogen een beetje te veel van het goede.

Je ging weer terug naar TVC’28 en werd samen met je tweelingbroer Walter trainer van C1. Een opmaat naar meer?

Ik vond het geweldig om samen met Walter training te geven aan een team en waar was dat mooier dan bij de club waar je bent begonnen als speler. Dit was zeker een opmaat naar meer en dat gold ook voor Walter. Vind het mooi om te zien dat hij bij de teams die hij traint en getraind heeft zoveel succes heeft behaald. Door mijn CIOS was ik al gegrepen door t coachen van mensen. Vanuit TVC’28 ben ik trainer geweest bij DOS’19, Quick’20 en Excelsior’31 en dan het meest bij de B1. En toen kwam FC Twente dus ja dat was een opmaat naar meer.

 

 

Heb je toen een specifieke keeperstrainer opleiding gevolgd of is die er niet in Zeist bij de KNVB?

De KNVB verzorgt meerdere opleidingen voor het vak keepercoach. Ik heb zoals gezegd de Goalkeepercoach UEFA A (hoogste diploma) gevolgd in de eerste lichting. Dat was onder Frans Hoek en ik moet zeggen dat ik in die opleiding veel van hem heb opgestoken alsmede van de medecursisten.

Ik raad elke keepercoach aan om de cursussen van de KNVB te volgen, want het geeft verdieping van het vak en het komt ten goede aan de keepers. Ik vind ook dat elke keepercoach in het bezit moet zijn van deze diploma’s als ze met keepers op niveau werkzaam zijn.

Wanneer maakte je de overstap naar een BVO?

Dat was zoals gezegd in 2003.

Als jij aanstormend talent ziet kun je dan een onderscheid maken van dit is een lijnkeeper en dit is een meevoetballende keeper?

Ik kijk meer naar de fysieke voorwaarden en of een keeper aanleg heeft voor motorisch leren en zijn gedrag dan dat ik kijk naar het onderscheid die jij maakt. Want als je deze voorwaarden hebt ben je in staat om te leren en te verbeteren.

Waar gaat jouw voorkeur naar uit en wat was je zelf voor een keeper?

Ik stam nog uit de tijd dat ik de bal telkens in de handen mocht pakken en weer vooruit rollen. Toen die regel in 1992 veranderd werd, werd het totale spel van de keeper veranderd. Dit was de grootste omslag in het keepen. Ik had moeite met het aanvallende gedeelte van het keepen. In het verdedigende was ik wel een keeper die de ruimtes kon bespelen en ik kon het spel aardig lezen. Ik was een keeper die veel coachte en daarmee veel gevaar voor die tijd weg nam. Ik was meer een anticiperende keeper.

Je hebt onder veel trainers gediend. Zonder anderen te kort te doen, wie vond jij de beste maar ook de prettigste om mee samen te werken?

Ik heb onder veel trainers mogen werken en van iedere trainer wat opgestoken in positieven en minder positieve zin. De trainer die ik het beste vond en vind was zonder twijfel Erik ten Hag. Wat heb ik veel van hem geleerd en opgestoken. Een geweldige werkethiek, kennis en kunde van het vak. Daarnaast een mooie persoonlijkheid waarmee ik het goed kan vinden. Ben in de prettige omstandigheid geweest om met Erik ten Hag te mogen werken bij FC Twente en bij Go Ahead Eagles.

Foto archief: sportfoto-oost.nl

Blijf je het Nederlands voetbal en FC Twente in het bijzonder wel volgen?

Natuurlijk blijf ik het Nederlands voetbal en FC Twente volgen. Als ook hoe het met de club van Walter mijn broer gaat. Daarnaast hou ik me altijd op de hoogte hoe het met mijn oude clubs gaat. En wil ik graag op de hoogte blijven wat er speelt in het Nederlands voetballandschap. En wie ik zeker volg is mijn zoon Kai die dit jaar in de O.19 speelt bij Quick’20 samen met mijn neefje.

Nog een ultieme wens?

Een wens van mij is dat mensen elkaar in de waarde laten wat de opvattingen van mensen over welk onderwerp dan ook maar is. En verder hoop ik dat ieder mens zo lang mogelijk gezond mag leven.

Overige foto’s: Eric Weghorst/archief TVC’28

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer