Rob Hoekschop in gesprek met Michel Mossel

Spelersprofiel:

Naam: Michel Mossel

Geboortedatum: 7 november 1969

Clubs en positie:

1976 – 1988      Victoria ’28  (E1 t/m C1)   (middenvelder)

1985 – 1988      FC Twente A1  (verdediger)

1988 – 1993      SC Heracles’74 (middenvelder en aanvaller)

1993 – 1995      HSC ’21 (middenvelder)

1995 – 1996      Achilles ’12    (middenvelder)

1996 – 1999      SV Panningen  (aanvaller)

1999 – 2012      SC Enschede 1, Sparta Enschede 1, SC Enschede 3, (middenveld/aanvaller). Gestopt

Wanneer en waarom ben je gestopt?

In 2012 ben ik gestopt met voetbal, in verband met klachten in mijn knie, die niet meer weg gingen. Ik voetbalde op dat moment recreatief bij SC Enschede in het derde team.

Omschrijf jezelf eens als speler?

Heb me altijd zelf gezien als multifunctionele speler, die op meerdere plekken inzetbaar was. Speler die altijd volle inzet en energie toonde in de wedstrijd en trainingen. Ik had goed inzicht in het spel en was technisch vaardig. Fysiek was ik altijd top, ik was een teamplayer. Aanvallend koppen was niet één van mijn sterke punten. Kan me nog herinneren dat ik kilometervreter werd genoemd, omdat ik altijd door kon blijven lopen als middenvelder.

Wat was jouw specialiteit?

Multifunctioneel is wel een van mijn eigenschappen. Ik kon eigenlijk altijd wel uit de voeten, op de meeste posities in het veld. Aan de ene kant was dat een voordeel voor mij en het team, maar aan de andere kant kon je jezelf wat minder focussen en ontwikkelen op een bepaalde positie.

Wat is je mooiste herinnering?

In de loop van mijn voetbalcarrière in de jeugd, betaald voetbal en amateurs heb ik veel mooie momenten gekend. We speelden met Twente jeugd om het kampioenschap met Ajax. Die wedstrijden waren altijd speciaal, want spelers als Brian Roy en Dennis Bergkamp zaten in dit team. Daarnaast hebben we enkele hele mooie internationale toernooien gespeeld met FC Twente A1 zoals in Groningen, Eindhoven, Lloret de Mar en Charleroi.

Tijdens mijn vijf jaar bij Heracles hebben we vier keer nacompetitie gespeeld welke mooie extra wedstrijden voor promotie opleverden. Daarnaast hebben we gespeeld tegen bekende teams, trainers en spelers, zoals:  AZ, Heerenveen, SVV/Dordecht en NAC. Namen als Foppe de Haan (foto), Dick Advocaat, Lokhof, Karelse, van Hooijdonk en dergelijke zijn spelers en trainers die we hebben meegemaakt.

De wedstrijden tegen Feyenoord (beker) en een oefenwedstrijd tegen Barcelona (Trainer Johan Cruijf) zullen me altijd bijblijven. Een doelpunt van mij uit tegen SV Vlissingen blijft me bijstaan, omdat ik van eigen helft een doelpunt maakte. Kortom als mens heb veel mogen meemaken binnen het voetbal en heb me daarnaast enorm mogen ontwikkelen als voetballer en mens.

Foto archief: sportfoto-oost.nl

 

Wat doe je nu en wat zijn je ambities/wensen?

Op dit moment combineer mijn deeltijd baan bij Saxion als docent op de afdeling bouwkunde met mijn eigen zaak MANgineers. Met MANgineers begeleid en adviseer ik bedrijven in de bouwbranche op het gebied van digitalisering. Bij deze advisering komen veel aspecten aan de orde, zoals: organisatiestructuren, communicatie, scholing/training voor individuele ontwikkelingen. Begeleiden van de individuele persoon in teams is onderdeel van de bedrijfsontwikkelingen. Daarnaast heb ik het TC I diploma behaald en heb ik enkel jeugdteams getraind.

Over welke eigenschappen dient een goede middenvelder, naar jouw mening, te beschikken?

Er zijn veel type middenvelders (stofzuiger, loper, creatieve). Als eerste denk ik dat je als speler algemeen jezelf goed moet kennen. Waar ben ik goed in en waarin niet. Daarnaast moet je de medespelers en het team goed kennen. Zie voetbal als een spel om te leren beter te worden en er plezier aan te beleven. Ontwikkel vooral je talent en sterke punten, zodat je het maximale uit jezelf kunt halen. Als middenvelders specifiek, moet je vooral veel inzicht hebben in het spel.

Wat is jouw top 3 van amateurs, waar je mee of tegen gespeeld hebt?

In mijn tijd als amateurvoetballer zijn er veel teams bijgebleven. Zowel HSC ’21, SC Enschede, Quick ’20 als STEVO hadden geweldige teams met veel kenmerkende spelers binnen deze teams. Er waren in die teams meerdere spelers die van belang en toonaangevend waren en ik kan dus niet alleen drie spelers benoemen. Als ik met een voormalig ploeggenoot over deze tijd praat, komen er altijd mooie verhalen over de type spelers in die tijd van deze teams terug.

Heb je het maximale eruit gehaald?

Na mijn vijfde jaar als semiprof bij SC Heracles’74 had ik een contractvoorstel ontvangen, welke ik had kunnen tekenen. Als ik daar had besloten verder te gaan had ik waarschijnlijk nog wel 10 jaar op Eerste of Ere divisie door gekund. Heb echter gekozen om terug te stappen naar de amateurs en dit te combineren met mijn laatste twee jaren van het HBO.

Wie was jouw lastigste tegenstander?

Kan me niet een specifieke tegenstander herinneren. In algemene zin stoorde ik me vooral aan tegenstanders die onbenullig duels aangingen en koste wat kost je wilden raken, ondanks dat ze te laat waren. Mannelijke duels waarbij je geraakt werd, was uiteraard prima.

Wat is jouw mooiste herinnering aan een trainer?

Hier kan ik een moment naar voren halen bij een training op het hoofdveld van SC Heracles’74. We kregen een gasttraining van Guus Hiddink. Hij zette een partijvorm in een overtal situatie (iets van 12 tegen 6 of 14 tegen 7), waarbij de bal bezittende partij elke speler de bal verplicht drie keer moest raken. Een van de zaken die meteen opviel, was dat alle spelers aan het denken waren hoe dit te doen. Daarbij was ook direct duidelijk wie het begreep en wie er moeite mee had. Hiddink (foto) zette ons zelf aan het denken, we werden uitgedaagd op veel gebieden. Hoe neem ik de bal aan, hoe neem ik de bal mee en wie speel ik de bal aan? Oefeningen met zulke uitdagingen, daar hield ik van.

Foto archief: sportfoto-oost.nl

Had jij een bepaald bijgeloof/ritueel voor de wedstrijd?

Ik had geen enkel ritueel of bijgeloof. Ik zorgde er wel voor dat ik altijd alles bij me had en dat mijn schoenen gepoest waren etc.

Had jij een bijnaam?

Spelers noemden me altijd Mossel, wat niet echt een bijnaam is. Misschien was dit een voorbode dat de achternaam op je shirt staat (toen was dat nog niet zo).

Speelde je liever op zaterdag of op zondag?

Voetballen op zaterdag avond vond ik wel het mooiste. Naar de avond toe, het verlichte veld, daarna vrijaf en zondags vrij.

Wat is het grote verschil tussen het zaterdag- en zondagvoetbal?

In die tijd was het niveau van amateur zondag voetbal hoger dan die van zaterdag. Nu is dat wel wat veranderd, denk ik.

Wat was het mooiste sportpark?

Quick ’20 vond ik destijds een super mooi hoofdveld hebben (nu ook). Ik vond het spelen in de Meer met FC Twente A1 ook erg indrukwekkend en spelen in het Diekman was ook gaaf.

Foto archief: sportfoto-oost.nl

Wat was je mooiste goal?

Mijn goal uit bij Vlissingen, waar ik vanaf eigen helft scoorde.

SC Enschede of HSC’21?

Heel duidelijk SV Panningen. Hier heb ik enkele jaren in de Hoofdklasse gespeeld en aan Panningen heb ik de mooiste herinneringen en het meest genoten van voetbal samen in het team. Zowel bij HSC en SC Enschede heb ik ook mooie herinneringen.

Wat is jouw advies aan de talenten van nu?

Zorg dat je plezier hebt en aan de slag gaat met je eigen ontwikkeling binnen het team. Gebruik alle kennis die er is bij de trainers en gebruik de nieuwste technieken, zoals: beelden, conditiemetingen en dergelijke. Inzicht in jezelf en je medespelers, helpen je ontwikkelen, beter te worden en plezier te blijven houden in het spelletje.

Heb je nog ergens spijt van?

Heb geen spijt van iets, maar vindt het wel jammer dat de begeleiding en mogelijkheden destijds niet echt op orde waren. Tegenwoordig hebben spelers veel meer mogelijkheden zichzelf te ontwikkelen en worden hierin ook goed begeleid, zeker op professioneel niveau.

Wil je nog iets kwijt?

Ze zeggen dat voetbal de meest belangrijke bijzaak is. Nou, hier ben ik het niet mee eens, voetbal is de belangrijkste zaak 😊.

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer