Arjan Knipping: “Ik ben dringend opzoek naar mensen die mij kunnen helpen richting Parijs! Dus alle hulp is welkom”!

Foto: Ron Jonker sportfoto-oost.nl

Nauwelijks terug van de Olympische Spelen kreeg Arjan Knipping het bericht van de NOC*NSF dat zijn topsportstatus niet wordt verlengd. Dat moet een enorme domper zijn geweest Arjan?

Dat klopt zeker. Ik had in Juni een aangetekende brief gekregen dat mijn status verlengd zou worden. Dit bleek echter een fout te zijn en kreeg ik op de dag van de huldiging te horen. Voor mij was dit echt niet oké.

Wat zijn de gevolgen van het niet verlengen?

Het gevolg is dat ik niet meer beroep kan doen op instanties en faciliteiten waar je recht op hebt bij een A-status. Ook, het belangrijkste, is mijn inkomen volledig weggevallen hierdoor.

Wat was de reden en was dit bij jouw bekend?

Ik heb niet voldaan aan de eisen die gesteld zijn. Dat is een top 5 plek op een EK of top 8 op de OS of WK.

Zijn de voorwaarden in overleg met de KNZB vast gesteld?

Deze voorwaarden zijn inderdaad in overleg vastgesteld. Dus in dat opzicht had ik het ook kunnen weten. Maar als je die brief in volle voorbereiding van NOCNSF krijgt ga je daar van uit en vertrouw je op hun.

Maar je zwom wel een nieuw Nederlands record op de 200 meter wisselslag en je bent de eerste Nederlander die onder de twee minuten deze afstand heeft afgelegd?

Dat klopt zeker. In Nederland hebben we in zo’n 20/25 jaar niet iemand gehad die op wisselslag goed was in het internationale veld.

Foto: Ron Jonker sportfoto-oost.nl

Dan moet het niet verlengen extra teleurstellend zijn?

Correct, maar er wordt niet naar dit soort prestaties gekeken (wat ik ontzettend jammer vind). Alleen naar de plaats die je behaald hebt.

Zijn er meer Olympiagangers, voor zover je het weet, die hetzelfde bericht hebben gehad?

Er zijn een paar anderen maar daar heb ik mij niet mee bezig gehouden.

Maar vertel eerste eens wie je bent en wat je doet of gedaan hebt naast het zwemmen.

Ik ben 27 jaar, getrouwd, vader van 2 kinderen (3 jaar en 4 maanden) Geboren Achterhoeker en nu wonend in Eindhoven en Enschede, afgelopen seizoenen keihard gewerkt voor dat ene doel. De Olympische Spelen. Veel dingen voor gelaten en er alles voor gedaan om daar te kunnen staan.

Wanneer dwong je en met welke plek kwalificatie voor Tokio af?

Tijdens de WK van 2019 in Gwangju moest ik bij de beste 12 eindigen. In de series eindigde ik als 2e en mocht dus in de finale starten en was ik geplaatst voor Tokio. Uiteindelijk werd ik in de finale 8e waar ik meer dan tevreden over ben.

Wat zijn jouw favoriet afstanden?

Leuke afstanden vind ik vooral de 200 meters.

Hoe heb je de spelen ervaren ondanks de vele beperkingen in verband met corona?

Natuurlijk mochten wij niet buiten het dorp en mochten we ook niet naar andere sporten kijken. Dat is natuurlijk jammer, maar tijdens de Spelen waren er elke keer genoeg Japanners die langs de weg stonden om te juichen en foto’s te maken.

Jij traint bij PSV in Eindhoven en bent eigenlijk een Achterhoeker. En nu een Tukker?

Dat klopt, oorspronkelijk kom ik uit de Achterhoek (De Heurne). Ben op mijn 18e op kamers gegaan in Eindhoven en heb in 2019 samen met mijn vrouw een huis gevonden in Enschede.

Foto: Ron Jonker sportfoto-oost.nl

Je trainde afwisselend in Hengelo en Eindhoven. Al enig idee hoe je zwemloopbaan er nu verder gaat uitzien?

Dat hangt er nog van af hoe het verder gaat met mijn status en of ik geld bij elkaar kan vinden om überhaupt door te gaan. Ik kan nog zoveel harder maar daar moet ik natuurlijk wel steun voor hebben.

Je moet nu alles zelf bekostigen is dat op te brengen of zoek je een geldboompje, lees sponsors?

Ja, ik ben dringend opzoek naar mensen die mij kunnen helpen richting Parijs! Dus alle hulp is welkom”! Ik kan het niet allemaal opbrengen en ik wil nog zo graag, maar dat zou betekenen dat mijn carrière wellicht daardoor ten einde komt.

Even terug naar het prille begin. Wanneer zwom jij je eerste wedstrijd en wat was het resultaat?

Mijn allereerste wedstrijd was een zwemwedstrijd in Varsseveld. Ik was een klein jochie en deed mijn stinkende best. Wat de uitkomst was weet ik niet meer, wel dat ik er heel veel plezier in had en dat ik het ongelofelijk spannend vond!

Heb jij een indrukwekkende palmares met vele titels/overwinningen?

Ik ben sinds 2015 Nederlands Kampioen op de 400m wisselslag op de korte en lange baan. En daarnaast nog andere diverse Nederlandse titels op de 200m wisselslag en estafettes. Daarnaast in het bezit van verschillende Nederlandse Records. In 2017 mijn eerste internationale toernooi (Universiade) 2018 mijn eerste EK en in 2019 mijn eerste WK, daarna (een jaartje later) mijn eerste OS. Elk jaar een stap omhoog.

Nog aan andere sporten gedaan?

Ik heb niet andere sporten gedaan.

Nog een ultieme wens?

Ultieme wensen hou ik liever voor mezelf. Maar wat ik graag zou willen is mij volledig op de sport kunnen richten zonder dat ik over financiële middelen moet nadenken tijdens mijn carrière.

Overige foto’s: Eigen foto’s Arjan Knipping

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer