Rob Hoekschop in gesprek met Peter Krikhaar

Spelersprofiel:

Naam: Peter Krikhaar
Geboren op 2-12-66 in Zuid-Berghuizen (Oldenzaal)

Voetbalperiode:

Gestart als pupil bij FC Berghuizen in 1974, en gespeeld in FC Berghuizen 1, FC Twente, weer FC Berghuizen, Heracles, Schöppingen en uiteindelijk weer FC Berghuizen. Ooit bij de pupillen en junioren begonnen als spits, maar vanaf de senioren bij alle clubs waar ik gespeeld heb meestal als middenvelder of verdediger.

Wanneer en waarom ben je gestopt?

Midden jaren ’90 ben ik gestopt met prestatievoetbal, door allerlei verschillende oorzaken. Heb daarna nog vele jaren met heel veel plezier in de lagere seniorenelftallen van FC Berghuizen gespeeld.

Hoe zou je jezelf als speler omschrijven?

Vroeger keken we thuis altijd Die Sportschau – legendarisch! – en daar hadden ze het regelmatig over ‘Denker und Lenker der Mannschaft’, denk dat ik dat ook vaak was voor de teams waarin ik gespeeld heb. Een ietwat luie middenvelder, met een goed spelinzicht en goede techniek.

Had jij een specialiteit als speler?

Als ik iets moet noemen, dan waarschijnlijk mijn passing, zowel de steekpass als de lange bal.

SC Heracles’74 of FC Twente?

Ik volg beide clubs met veel belangstelling, en ben onder de indruk van Heracles, dat al jaren prima presteert op het hoogste niveau, met bescheiden middelen. Dit in tegenstelling tot FC Twente, dat er al jaren een potje van maakt. Maar, als ik moet kiezen dan toch zeker FC Twente. Als klein jongetje ging ik al op zondagmiddag met mijn vader naar Het Diekman, meestal Vak O, en die liefde voor de club is altijd gebleven!

Heb je, met de kennis van nu, het maximale uit jezelf als voetballer gehaald?

Moeilijk te zeggen, maar ik denk het eerlijk gezegd niet. Als ik iets minder eigenwijs was geweest en mezelf bij FC Twente iets langer de tijd had gegeven in plaats van weg te gaan na drie jaar, had ik er wellicht meer uit kunnen halen.

Hoe ging de overstap van Berghuizen naar FC Twente? En van de profs weer terug naar Berghuizen?

Dat zijn totaal tegengestelde ervaringen….naar FC Twente was natuurlijk fantastisch, als A-junior van je amateurclub naar het 2e elftal van een gerenommeerde betaald voetbal organisatie, een droom werd werkelijkheid! Weet nog hoe wijlen Ton van Dalen hoogstpersoonlijk naar Oldenzaal kwam om de overgang af te handelen. Terug naar FC Berghuizen voelde heel anders, je bent toch niet geslaagd in het betaalde voetbal, en daarnaast had ik nogal moeite me aan te passen aan de typische mentaliteit van het amateurvoetbal.

Waar moet een goede middenvelder, volgens jou, aan voldoen?

Tegenwoordig moet je als voetballer erg compleet zijn, en zeker ook als middenvelder, maar techniek en spelinzicht vormen toch altijd nog de basis.

Waar ben je het meest trots op?

Dat ik als jochie uit Berghuizen toch maar mooi alle Twentse Selecties heb doorlopen, gevolgd door een aantal jaren bij FC Twente en Heracles. Prachtige tijd gehad!

Zou je iedereen voetballen in Duitsland aanbevelen?

Zeker! Het is natuurlijk alweer enige tijd geleden, maar de voetbalbeleving en kameraadschap over de grens was destijds echt fantastisch.

Wat is je mooiste herinnering?

Lastige vraag, zoveel mooie herinneringen….de internationale toernooien met de Twentse Selecties, de kampioenschappen met FC Twente 2 en FC Berghuizen, mijn debuutwedstrijden bij Twente en Heracles….eigenlijk is die tijd één lange mooie herinnering! Als ik dan toch iets zou moeten noemen, dan wellicht de wedstrijd die we speelden met Heracles tegen Real Madrid in de seizoenvoorbereiding in een propvol stadion aan de Bornsestraat. Uitslag 2-2, en de kranten schreven dat ik ‘heerste als een vorst op het middenveld’, haha!

Wat doe je nu en wat zijn je ambities/wensen?

In 2014 ben ik samen met mijn partner en twee kinderen verhuisd naar Dubai, waar we nu dus alweer ruim zeven jaar wonen. Ik werk als Algemeen Directeur voor een Brits bedrijf in het ontwerpen van bewegwijzeringssystemen. Tot nu toe een fantastische ervaring, en niet alleen vanwege het voordelige belastingklimaat. We genieten van het leven en hopen gezond oud te worden!

Wat is jouw top 3 van beste amateurs; waar je mee-of tegen gespeeld hebt?

Tjonge….Edwin Nieland (vv Oldenzaal/Quick’20), Johan ten Vergert (EMOS), Martin Olijdam (Hector) en Leo Hofsté (TVC’28) zijn namen die me zo te binnen schieten, maar wie nou uiteindelijk de beste was? Ook bij FC Berghuizen hadden we toen echt een heel goede lichting met jongens als Joachim Wissink, Bas Verbeek, Marcel Veldhuis en Leroy Ottenhof. Ook in het amateurvoetbal aan goede spelers geen gebrek!

Wat is je mooiste herinnering aan een trainer?

Weer zo’n lastige vraag. Heb in al die jaren zoveel verschillende trainers meegemaakt, van Kees Rijvers (foto), Theo Vonk en Epi Drost bij FC Twente tot Arend Steunenberg en Jan Morsink bij Heracles, en van Willem de Vries en Theo Pahlplatz tot Peter Peters in het amateurvoetbal. En dan vergeet ik nog alle jeugdtrainers bij FC Berghuizen.

Foto archief: sportfoto-oost.nl

Maar als ik er dan toch één moet noemen, dan Issy ten Donkelaar. Issy was vele jaren mijn trainer/coach bij alle Twentse Selecties, van de O12 tot en met de O18, en was in die jaren echt een grootheid in het (Twentse) jeugdvoetbal. Samen met Jan Olde Kalter was hij zijn tijd ver vooruit voor wat betreft jeugdopleiding en talentontwikkeling.

Had jij een ritueel voor de wedstrijd en/of een bijnaam?

Geen ritueel, ben ik denk ik te nuchter voor…en voor zover ik me herinner ook geen bijnaam, in ieder geval geen die me is bijgebleven.

Wat was je mooiste sportpark?

Ik heb altijd vrij veel gereisd, en heb daardoor heel veel sportparken van dichtbij gezien. Dan besef je pas hoeveel fantastisch mooie sportparken Nederland eigenlijk heeft, is echt heel bijzonder in vergelijking met bijna alle buitenlanden! Als ik dan toch een bepaald sportpark moet noemen, dan Berg & Bos van AGOVV in Apeldoorn. Prachtig gelegen in het bos, en heerlijke velden!

Wat was je mooiste goal?

Op mijn 16de liet wijlen Peter Hoomans me debuteren in het 1e elftal van FC Berghuizen, een thuiswedstrijd aan de Schapendijk tegen Schalkhaar. We wonnen de wedstrijd met 4-1, en ik scoorde tijdens mijn debuut. Weet niet of het mijn mooiste goal was – denk het eigenlijk niet – maar het is me wél altijd bijgebleven.

Wat is het grootste verschil tussen het voetbal in jouw tijd en de huidige generatie?

Ben natuurlijk al een tijdje weg uit Nederland, en kan dan ook niet echt meer vergelijken. Maar er zal ongetwijfeld veel veranderd zijn, zoals er altijd veranderingen zijn tussen verschillende generaties.

Wat is jouw advies aan de talenten van nu?

Op jonge leeftijd denk je vaak al heel veel te weten, en zeker bij de huidige generatie is dat vaak ook zo. Maar tegelijkertijd weet je nog zo weinig, en moet je nog zoveel leren. Luister daarom naar mensen met ervaring, leer van succes en fouten van anderen, en accepteer advies van mensen in je omgeving die het beste met je voor hebben!

Heb je ergens spijt van?

Misschien van het feit, dat ook ik op jonge leeftijd dacht al heel veel te weten?

Wil je nog iets kwijt?

Vond het erg leuk om mijn bijdrage te leveren aan deze rubriek, de vragen zorgen ervoor dat je echt moet graven in je geheugen, een echte ‘memory lane’ de afgelopen weken, leuk!

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer