Goud Marleen Baas, brons Jermaine Kleine op NK meerkamp

Tijdens de Nederlandse kampioenschappen atletiek in Assendelft heeft Marleen Baas (samen met trainer Marvel Dost) van AC Tion opnieuw van zich doen spreken. De 17 jarige VWO scholiere won tijdens de Poolse kampioenschap een maand geleden in Wloclaweck de 7 kamp bij de U18 en deed dit weekend dit huzarenstukje nogmaals over tijdens het Nederlandse kampioenschap. Baas die beschikt over een dubbel paspoort kon de eerste dag een puntenrecord uit het hoofd zetten.

Met een fikse tegenwind op de loopnummers werden hier erg veel punten verspild. In een spannend duel met Hanna van Baast uit Tilburg trok Baas eens ouderwets hard van leer bij het speerwerpen. Met een machtige worp van 49.43 meter zette ze de concurrentie op een onoverbrugbare achterstand. Op de afsluitende 800 meter werd gecontroleerd gelopen want komende week staan de Nationale Kampioenschappen U18 individueel op het programma in Amersfoort, waar Baas nog probeert de titel op het speerwerpen te veroveren.

Jermaine Kleine had beslist geen droomstart op zijn 10 kamp. Mede door de wind kwam er maar 12.20 sec op de chronometer te staan en bij het verspringen kwam hij niet goed uit waardoor er meer dan een meter minder werd gesprongen (5.29 meter). Vandaar ging het echter een stuk beter met als letterlijke hoogtepunten de 2.00 meter bij het hoogspringen (foto) en de 3.80 meter bij het polsstokhoogspringen.

Op de 1500 meter voerde Kleine het tactische plan om zijn derde plaats in het algemeen klassement te verdedigen meer dan voortreffelijk uit waardoor de bronzen medaille een feit werd. Op de 1500 meter had Kleine veel hulp van clubgenoot Jory Davids (foto boven) die de 1500 uitstekend aanvoelde en er mede oorzaak was dat het tempo in de groep hoog bleef Met 4.43 min snoepte Davids 8 sec af van zijn persoonlijke record op deze afstand. In het algemeen klassement werd Davids 11e maar mag volgend jaar nogmaals bij de U18 geen deelnemen en kan door voor de medailles gaan strijden.

Foto’s: Ed Turk

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer