Annemarijn ter Haar: “Wij gaan voor het kampioenschap op het veld”

Het veldkorfbalseizoen gaat komend weekend eindelijk na een lange coronapauze weer van start. Dat moet een hele opluchting zijn Annemarijn ter Haar van DOS-WK?

Dat is zeker een hele opluchting! Het was ontzettend balen dat we zo lang geen wedstrijden konden spelen. Gelukkig hebben we veel oefenwedstrijden kunnen spelen de afgelopen weken en kijken we nu allemaal heel erg uit naar de competitie.

Een jaar geleden kwam er een abrupt een einde van de amper begonnen competitie. Wat was jouw, en die van het team, je eerste reactie?

Dat we opeens niet meer mochten korfballen was voor iedereen een flinke tegenvaller. Naast dat je niet meer de sport kunt doen die je graag doet, valt er ook een hoop gezelligheid weg. Je probeert dan zelf nog wel een beetje fit te blijven, maar dat is in je eentje lang niet zo leuk als met je teamgenoten om je heen.

Wat kon er nog wel en wat mocht helemaal niet?

Op een gegeven moment kwamen er wat versoepelingen en mochten we in tweetallen op 1,5 meter afstand trainen met elkaar. Hoewel dit niet te vergelijken is met een training die we hebben buiten de coronaperiode, was het heel fijn om weer iets te mogen doen en elkaar weer te zien. De gezelligheid eromheen liet langer op zich wachten. Zo mochten we lange tijd niet douchen op de club en de kantine nog niet in.

Ook de zaalcompetitie ging niet door, terwijl in de hoogste klasse wel werd gespeeld. Zuur?

Dat was heel zuur. Je promoveert het jaar ervoor, kijkt met z’n allen uit naar een klasse hoger en wanneer het moment daar is komt dat te vervallen.

Hoe zijn jullie deze “pauzestand” doorgekomen?

We hebben vanaf het moment dat het weer mocht getraind. Dit was in kleine groepjes en op 1,5 meter van elkaar. Hierdoor bouwden we wel weer conditie op en kregen we weer wat balgevoel. Zodra we weer partij mochten spelen hebben we dit ook veel gedaan. Na de zomerstop zijn we weer fanatiek begonnen met trainen, hebben we veel oefenwedstrijden gespeeld en zijn we op trainingsweekend geweest.

Maar vertel eerst eens even wat je naast het korfbal nog meer doet of hebt gedaan.

Door de weeks sta ik als leerkracht voor groep 6 op een basisschool in Enschede. Naast het werken volg ik deeltijd de master Onderwijswetenschappen. Ik tennis elke zondag, ben af en toe in de sportschool te vinden en speel graag spelletjes.

Hoe lang speel je al korfbal en altijd bij DOS-WK?

Toen ik vier jaar was ben ik begonnen met korfballen bij Steeds Hooger in Apeldoorn. Op mijn zevende zijn we naar Enschede verhuisd en ben ik bij DOS-WK gekomen. Hier ben ik, op twee keer een korte pauze in verband met reizen na, altijd gebleven.

Nog aan andere sporten gedaan?

Tot mijn viertiende heb ik altijd getennist naast het korfballen. Hier heb ik ook competitie in gespeeld. Omdat ik toen een bijbaantje wilde heb ik besloten te stoppen met tennis en alleen met korfbal verder te gaan. Sinds de coronaperiode heb ik het tennissen weer opgepakt met vriendinnen.

Wat is jouw favoriete startplek. Verdediging of aanval?

Ik start vrijwel altijd in de verdediging. Omdat ik dit nu zo gewend ben gaat mijn voorkeur hier ook naar uit.

Ben jij een aangeefster (onder de korf) of schiet je zelf liever raak?

Als ik als aangeefster bijdraag aan een doelpunt van een ander voelt dat voor mij net zo goed als zelf een doelpunt maken.

Terug naar nu. Wanneer zijn jullie de voorbereidingen (intensief) weer begonnen?

We zijn op zaterdag 7 augustus weer begonnen met de voorbereiding van het nieuwe seizoen. Dit begon gelijk fanatiek met een ochtend training, lunch en een onderlinge wedstrijd in de middag.

Al veel oefenwedstrijden gespeeld?

We hebben de afgelopen weken twee oefenwedstrijden per week gespeeld.

Hoe vaak trainen jullie per week?

We trainen twee avonden per week. Tijdens de voorbereiding kwam het wel eens voor dat we op een trainingsavond een oefenwedstrijd speelden.

Hoe ging het op jullie Erik J. de Mantoernooi?

We hebben tijdens deze wedstrijden nieuwe vak combinaties geprobeerd en een nieuwe speelstijl toegepast. Verdedigend ging dit erg goed. Aanvallend zitten er nog wat verbeterpunten in het afmaken van de kansen.

Wat is Ruben Burchatz voor een trainer (fysiek/technisch/tactisch)?

Ruben is een fanatieke, tactische trainer. Hij heeft een duidelijk beeld over het spelletje en zelf veel ervaring. In mijn ogen zorgt hij voor veel variatie in trainingen, is hij betrokken en coacht hij positief.

Wat is de taak van Eric Rönitz?

Eric is de trainer en coach van het tweede. Omdat we met de selectie veel samen trainen is hij bij beide teams betrokken.

Naast de komst van Bryan Shaw van HKC zijn er nog meer veranderingen in het team?

Er zijn dit seizoen drie spelers terug van weggeweest. Esmée Wenting, Thijmen Ruiter en Emiel Wilbrink hebben allen al eerder in de selectie gespeeld en zijn er, om verschillende redenen, even tussenuit geweest. Met ingang van dit seizoen zijn ze weer aangesloten bij de selectie. Daarnaast is Lieke Gelderman doorgestroomd vanuit de A1.

Wat zijn de verwachtingen op het veld?

Wij gaan voor het kampioenschap op het veld”.

Wordt het niet weer een keertje tijd dat Enschede zich landelijk op het korfbalveld gaat roeren?

Dat zou een leuke bijkomstigheid zijn, maar het is ook belangrijk dat er een breed sportaanbod is en veel verschillende mensen kunnen korfballen in verschillende wijken in Enschede.

Heeft DOS-WK veel jeugd die eventueel door kunnen stromen?

Dit seizoen is Lieke Gelderman doorgestroomd vanuit de A1. We hebben veel jeugdteams waarbij er op verschillende niveaus gespeeld wordt.

Nog een ultieme wens?

Voor nu hoop ik heel erg dat de competitie door kan blijven gaan, we fit blijven met elkaar en we er een goed seizoen van gaan maken samen!

Foto’s: Bron Bert Sanders/Dos-WK en eigen foto

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer