RKSV De Zweef Nijverdal huldigt langst spelende leden met erewedstrijd

Waar vind je dat nog? Mannen op (ver) gevorderde leeftijd die elke week nog voetballen. Niet onder elkaar in een trainingspotje, maar in de “echte” KNVB-competitie? Bij voetbalvereniging De Zweef in Nijverdal kijken ze daar niet van op. Behalve als twee van die mannen hun 75e verjaardag vieren. Dan gaan alle remmen los. Vooral ook omdat de club vorig jaar door corona moest afzien van het vieren van het 100-jarig bestaan.

Met een wedstrijd tussen het eerste en tweede veteranenteam huldigt de Nijverdalse voetbalvereniging De Zweef op zondag 19 september Paul Souverijn als het langs spelend lid van de vereniging. En dat is een dag voor diens 75e verjaardag. Paul voetbalt dan al 67 jaar voor “zijn” club. Het is bijzonder dat iemand op de leeftijd van 75 nog steeds actief en in competitieverband voetbalt. In april huldigde de club Henk Lentelink, die toen 75 werd en ook nog actief speelt. Henk is “pas” tien jaar lid van de Nijverdalse club.

Henk Lentelink (15-4-1946) is het oudste spelende lid van de club, maar niet de langst spelende voetballer van De Zweef. Hij is pas een jaar of tien lid. Heeft wel zijn leven lang gevoetbald, maar deed dat voorheen bij andere verenigingen. 

In 1954 kwam de kleine Paul Souverijn als achtjarig ventje voetballen bij De Zweef. Zijn talent viel op en al op 15-jatige leeftijd maakte hij zijn debuut in het eerste elftal. Toen hij op z’n 32e na 17 jaar eerste elftal afscheid nam, was zijn positie als laatste man nog niet één keer ter discussie geweest. Wie hem nu nog ziet spelen, bemerkt onmiddellijk zijn talent. Zelfs op 75e jarige leeftijd is het nagenoeg onmogelijk hem te passeren.

Paul is een bijzondere speler in die zin dat hij bekend staat als “net”. In z’n hele carrière heeft hij slechts één kaart gekregen. Behalve voor De Zweef kwam hij in z’n eerste elftaltijd vele jaren uit voor de Twentse Amateurselectie en het Nijverdals elftal. In een krantenartikel uit 1972, over de wedstrijd Nijverdal – Go Ahead Eagles, wordt hij zelfs gezien als “de grote uitblinker”.

 

Het bereiken van de leeftijd van 75 is voor beide heren geen reden om te stoppen. In een interview in 2000 maakte de schrijver melding van het feit dat Paul ook actief is als tennisser: “Ter voorbereiding op een eventueel afscheid, met andere oud-Zwevers”, zei hij toen, maar zover is het nog niet. Zolang de spieren willen, blijft voetbal voor hen het mooiste spelletje.

In 2020 bestond voetbalvereniging De Zweef in Nijverdal 100 jaar. Het hele feestprogramma viel door Corona in het water. Nu, anderhalf jaar later, is er een klein lichtpunt in de vorm van deze erewedstrijd voor twee veteranen. De wedstrijd zondag 19 september begint om 12.00 uur. Na afloop zijn er de nodige huldigingen en festiviteiten voor de jubilarissen en hun voetbalkameraden.

Foto’s: De Zweef

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer