Rob Hoekschop in gesprek met Boy JhanJhan

Spelersprofiel:

Naam: Boy JhanJhan
Geboortedatum: 26-01-1971

Voetbalperiode: 
1990-1992 Sportclub Enschede,
1992-193 WVC
1993-1995 Rigtersbleek,
1995-1996 De Tubanters,
1996 -1997 VV Haaksbergen Deto
1997 -2000- De Tubanters
2000-2001 Deto
2001-2002  Rohda Raalte
2002-2003 Achilles’12
2003-2004 Sparta Enschede
2004-2006 Alstatte
2006- 2007 Barbaros
2007- 2009 SVV’91
2010-2011 Achilles Enschede
1988-1998 Zaalvoetbal FC Himmat
1998-2001 FC Ribaro
2001-2002 FC Hoekje

Vaak op het middenveld gespeeld , was een echte middenvelder. Waren er blessures en schorsingen, dan kon ik op alle posities ingezet worden en ook gespeeld, behalve in de goal daar heb ik nooit gestaan.

Wanneer en waarom ben je gestopt?

Op mijn 40ste ben ik gestopt, eerste elftal Achilles Enschede. Vele kampioenschappen meegemaakt met De Tubanters, Rohda Raalte, Barbaros, SVV’91 en Achilles Enschede. Ook in de zaal met FC Himmat en FC Ribaro. In 2011 ben ik gestopt omdat het fysiek niet meer ging en de belastbaarheid was te intensief. Ik was niet meer de jongste het herstel duurt langer. Ik moest bijkomen van de wedstrijden. Ik ben TC 2 en TC 3 begonnen, i.v.m. de tijd die het in beslag nam.

Omschrijf jezelf eens als speler?

Ik was een speler die hield van 1 à 2 keer raken, technisch begaafd, overzicht hebben, spel kunnen lezen en ik was een loper. Ik had een goed loopvermogen en ik hoefde vaak niet in de duels te gaan, was proactief. Het technische voor het publiek spelen door mensen te poorten, iets geven aan het publiek dat kwam kijken.

Wat was jouw specialiteit?

Hier moet ik even over nadenken hoor. Overzicht hebben, het spelletje kunnen lezen en sturen; 1 a 2 keer raken vond ik heerlijk, is niet te verdedigen. Een technisch begaafde speler. Ik deed veel in het coachen. De spelers kon ik op juiste plek zetten. De linies kon ik bij elkaar houden. Deze specialiteiten vonden mijn teamgenoten fijn. Accepteerden mijn positieve coaching en de mensen neerzetten.

Wat is je mooiste herinnering?

Met een grote lach. Tegen de Spurs bij De Tubanters, zomeravond wedstrijd, volle bak, 2 man voorbij spelen (beiden gepord)  en op de bal gaan staan met 1 voet. En uitdagen…Medespeler werd gepord, ik wilde even wat neerzetten door hem weer even te “vernederen”. Het joelende publiek; genoot ik van. Stond met grote letters de volgende in de krant “JhanJhan steelt de show tegen de Spurs”.

Verder mooie wedstrijden gespeeld tegen Ajax met Sneijder en van der Vaart. Schalke’04 in het jaar dat ze de Europa league wonnen met Youri Mulder , Wilmots en René Eijkelkamp en tegen Newcastle United. Ik was 18 jaar en ik kwam in het eerste. Moesten tegen NAC spelen voor de KNVB beker. Paar dagen van te voren had ik spanning. Stond er een groot interview van mij in de krant. Manuel Sanchez Torres speelde ik tegen. Waar je normaal gesproken voor naar het stadion ging en dan speel je er tegen. Later kwam ik hem nog een keer tegen en hebben we nog samen gespeeld bij Sportclub Enschede.

Vele vele mooie zaalvoetbalwedstrijden meegemaakt in de regio tegen Enschedese Boys, Hoekje en  LZVD en ook in Arnhem en Nijmegen.

 

Wat doe je nu en wat zijn je ambities/wensen?

Ik werk  bij Humanitas Onder Dak, als ambulant begeleider. Ik werk met thuis, daklozen en verslaafden. In mijn werk probeer ik het sporten te stimuleren door het sporten aan te bieden en mee te doen. In 2009 ben ik naar Denemarken geweest voor de Olympische Spelen voor thuis en daklozen. We waren destijds uitgenodigd om daar heen te gaan met 4 collega’s en 14 cliënten. Sindsdien wordt het elk jaar georganiseerd.

Ik ben trainer van zaterdag Eilermark 1 . Vindt het fantastisch om op het veld te staan trainingen te geven en om over te brengen dat spelers beter worden.  Daarnaast train ik 1 keer in de week meisjes onder 17 van MVTO. Zolang ik plezier en gezond ben, heb ik de ambities om voetbaltrainer te blijven.

Over welke eigenschappen dient een goede middenvelder, naar jouw mening, te beschikken?

Coachen, spel kunnen lezen, loop vermogen, en een  goede traptechniek/pass kunnen geven.

Wat is jouw top 3 van amateurs, waar je mee of tegen gespeeld hebt?

Maurice Postma, heb ik samen mee gespeeld. Dat was een echte speler  die alles kon, op elke positie, ging duels altijd aan. Goed schot, kon je altijd op bouwen. Stef Hendriks, heb ik samen mee gespeeld bij Rohda Raalte, speelde in de spits. Een slimme speler , een technisch begaafde speler, was een echte goaltjes dief, kon ook goed mee voetballen. Rene Roord, heb ik tegen gespeeld. Hij speelde bij Quick’20 op het middenveld. Een fantastische voetballer, had alles in zich. Een loopvermogen, techniek, traptechniek een fantastische linker poot.

 

Heb je het maximale eruit gehaald?

Dat is lastig. Elk jaar werd ik wel gevraagd om bij een club te kunnen voetballen. Ik denk dat ik het maximale eruit heb gehaald., Vaak kampioen, maximale inzet en vol plezier, mooie dingen meegemaakt en ervaringen rijker. Altijd in eerste elftallen gespeeld op hoog niveau . Misschien wanneer ik de kans had gekregen, had gekregen om nog hoger te kunnen voetballen, wie weet wat er dan gebeurd zou zijn….

Ben je liever trainer of speler?

Binnen 1 seconde zeg ik speler. Je kan dan het spel naar je toetrekken. Als trainer ben je afhankelijk of de spelers taken uitvoeren in het veld. Ik mis het om speler te zijn, ja echt…. Dat mis ik echt.

Wat is jouw mooiste herinnering aan een trainer?

Ik heb veel trainers mogen meemaken en van elke trainer heb ik wel wat opgestoken en overgenomen. Toon Valks heeft mij laten debuteren in het 1e elftal van Sprotclub Enschede, gaf mij veel vertrouwen en keek niet naar namen. Ik was toen net 18. Beide tribunes zaten vol met toeschouwers.

Andries Uldrink nu tegenwoordig assistent trainer bij FC Twente, Hans Bossink, Wim Adolfsen, Metin Sogul en Rob Poell een paar uit het rijtje op te noemen en anderen niet te  kort te doen. Toon Valks, ging na een gewone wedstrijd tot in de late uurtjes op een tafel staan dansen. Ik had dat niet van hem verwacht, was al op leeftijd.

Wim Adolfsen, bedacht voor mij dat ik moest leren koppen . Op de vrijdag training na de training ging ik alleen met Wim en de keeper af werken met de kop. Uit voorzetten, aangooi, snoeken naar de eerste paal etc. Je raadt het al zondag in de wedstrijd krijgen we een corner en wie scoort met het hoofd? Ik !!!! Ik kijk gelijk naar Wim, ren naar hem toe en zegt “zie je wel je kan wel koppen”. Als we elkaar tegenkomen dan hebben we het er nog steeds over.

 

Had jij een bepaald bijgeloof/ritueel voor de wedstrijd?

Ik had een ritueel. Eerst linker schoen, linker sok en dan pas rechts, in mijzelf gekeerd in de kleedkamer. Om focus te houden/krijgen. Mijn eigen stekkie, vaste plek in kleedkamer. Voor de warming -up een hapje van een snicker nemen.

Had jij een bijnaam?

Zwarte Parel denk ik, Ik weet helemaal niet of ik een bijnaam had. Dat weet ik echt niet.

Speelde je liever op zaterdag of op zondag?

Zondag, want dan had je meer voetballend, minder fysiek. Was het gewoon gewend, ik leefde naar elke wedstrijd toe. Zaterdag; relaxed en vroeg naar bed en dan was ik er zondag klaar voor.

Wat was het mooiste sportpark?

De Treffers in Groesbeek.  Het was voor mij een hele ervaring, dat ik daar als 18-jarige ging spelen. Jan Peters kwam net terug uit Italië als profspeler en hij had bij het Nederlands elftal gezeten. Volle bak met toeschouwers, vol bewondering.

 

Wat was je mooiste goal?

Ik speelde met De Tubanters tegen Markelo, net alsof ik een voorzet wilde geven, keeper ging al naar de tweede paal, andere  hoek kwam vrij. De bal schoot ik in die hoek. Niemand had het verwacht zelfs mijn team genoten niet, want die wachten op de voorzet.

Heb je wel eens met racisme te maken gehad tijdens wedstrijden?

Heb ik wel meegemaakt met supporters van de tegenstander en de tegenstander in het veld. Je staat machteloos en je geeft aan de scheidsrechter en die doet er niks mee. Je weet op dat moment niet hoe je ermee moet omgaan. Ik was zoo boos dat ik in de wedstrijd de tegenstander geschopt heb en een rode kaart kreeg. Dat was in het begin van mijn voetbalperiode, ik was onervaren. Nu zou dat nooit meer gebeuren.

De Tubanters of Sportclub Enschede?

Dan kies ik voor Sportclub Enschede. In die tijd was ik begonnen als voetballer en mooie jaren meegemaakt en het doet wel pijn dat Sportclub is afgezakt en er weinig van over is gebleven van toen ze Hoofdklasse speelden. Gelukkig spelen de dames van FC Twente daar en dat maakt dat ze nog enigszins goed voortbestaan.

Wat is jouw advies aan de talenten van nu?

Blijf je zelf en blijf in de spiegel kijken en niet wijzen naar een ander. Hard blijven werken, sta je een keer niet in de basis, laat de trainer op de trainingen zien dat de trainer het verkeerd heeft en niet wegblijven van de traingen.

Heb je nog ergens spijt van?

Nee, ik heb een mooie carrière gehad, dat pakt niemand meer van mij af.

Wil je nog iets kwijt?

Ik heb een mooie voetbalcarrière gehad tot mijn 40e. Ik heb veel mensen leren kennen in de voetbalwereld en nu nog steeds kom je ze tegen.

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer