Sven Hans: “Mijn wens voor nu is het WK in Estland rijden in 2022 als dat door kan gaan vanwege Corona”

“Jonge Sven Hans uit Hengelo imponeert met hoge snelheid op 1e Nederlandse stepwedstrijd sinds 2019 op Hulsbeek en een week later schitterde hij samen met Patrick Olthof in Gelsenkirchen”. Verrassend voor je Sven of wist je zelf wel dat het goed zat?

Ik heb hier best wat voor getraind. maar had het ook wel een beetje verwacht, maar ik vond het toch wel heel bijzonder om mee te maken.

Je bent nog maar veertien jaar en eigenlijk te jong om op de marathon te mogen starten. Jammer?

Eigenlijk niet, het is al een lange tijd geleden dat ik een wedstrijd gereden heb, dus misschien maar beter zo.

Maar vertel eerst eens even wat je naast het steppen nog meer doet, ik neem aan dat je nog op school zit?

Ik zit zelf op het CT Stork College in Hengelo en naast steppen zit ik nog op scouting.

Hoe lang step je al?

Ik ben begonnen vlak voor de zomervakantie van 2018

Door wie ben je bij het steppen betrokken geraakt?

Voor de zomervakantie in 2018 organiseerde Hengelo Sport een triatlon, maar in plaats van fietsen gingen wij steppen. Zo ben ik er bij gekomen.

Wat trekt je zoal aan de sport “steppen”. Alleen in de buitenlucht zijn of toch ook het wedstrijdgevoel?

Ik vind het  echt een superleuke sport, het harde rijden in de wedstrijden, gezellige trainingen en af en toe een superleuke toertocht lekker in de buitenlucht.

Was het winnen op Het Hulsbeek en een week later de overwinning met Patrick jouw eerste grote successen?

Eigenlijk wel, in het begin ging het voor mijn gevoel een beetje moeizaam. maar eigenlijk begin 2021 had ik wel echt mijn doorbraak en werd ik ook echt veel beter.

Stepteam Twente is een begrip in deze regio. Weet jij hoe het landelijk en internationaal zit?

Dat zal ik helaas niet echt kunnen zeggen, dat zou je toch aan het bestuur moeten vragen.

Fiona Olthof:  In de stepwereld zijn we zowel landelijk als internationaal een bekend begrip. Zowel op het recreatieve als competitieve vlak. Meerdere leden van het team hebben verschillende titels op hun naam staan of hebben aan verschillende evenementen deelgenomen. De evenementen waren o.a. 24 uurrecord pogingen of lange afstandstochten.

In de stepwereld zijn we zowel landelijk als internationaal een bekend begrip. Zowel op het recreatieve als competitieve vlak. Meerdere leden van het team hebben verschillende titels op hun naam staan of hebben aan verschillende evenementen deelgenomen. De evenementen waren o.a. 24 uurrecord pogingen of lange afstandstochten.

Kun jij je step beschrijven?

De step waar ik nu op rij is een handgemaakte step van carbon. Ik leen deze van Peter Groeneveld. Ik heb nog een step die ik van iemand had overgenomen en gekocht die ermee stopte. Dit is een aluminium step, die ik nu als Cross-step ga gebruiken

Is het van belang of je links of rechts stept en is daar de step op aangepast?

Het is wel erg belangrijk dat je goed met je andere been kan steppen. In het begin train je daar wel op, en op een gegeven moment gaat dat vanzelf. In principe is de step daar niet op aangepast.

Ik heb me laten vertellen dat het steppen in zes categorieën is ingedeeld. In welke zit jij officieel?

Ik zit nu nog in de categorie Cadetten (13 tot 15 jaar), maar volgend jaar word ik 16 en ga ik naar de categorie Junioren (16 en 17 jaar).

Hoe vaak train je en waar, hopelijk toch niet alleen op de grote weg?

Ik probeer 3 keer per week te trainen, en meestal gebeurt dit op het Oosterveld.

(Nog) te combineren met school?

Ik doe zelf qua niveau TL en zou Havo wel aankunnen, maar dat ga ik niet doen want dan ben ik bang dat ik het niet kan combineren wat ik nu allemaal doe.

Ben je recreatief begonnen of direct aan de wedstrijdsport en wanneer?

Ik zat hiervoor eerst op zwemmen en had daar ook wel eens een wedstrijd gezwommen, maar vond dit heel saai. Bij steppen begon ik recreatief. Ze vertelden toen dat er binnenkort een wedstrijd in Deventer was, en ik dacht van laat ik het eens proberen en vond het hartstikke leuk en gezellig. Nu probeer ik zo veel mogelijk wedstrijden te steppen.

Je ziet momenteel ook al veel jongeren op een E-bike. Eigenlijk zouden die moeten gaan steppen?

Ik vind van wel. Die E-bikes gaan voor mijn idee veel te hard en steppen is na mijn mening veel leuker en gezonder voor je lichaam.

In Gelsenkirchen ging het door de straten van deze stad. Waar gaat jouw voorkeur naar uit een stadsparcours of een parcours zoals op het Hulsbeek?

Ik heb niet echt een voorkeur. ik vind allebei wel leuk. Een beetje afwisselende parcoursen hou ik wel van.

Afgelopen weekend nog ergens een wedstrijdje gestept?

Er zijn helaas niet zo veel wedstrijden dat je elke week een wedstrijd kan steppen. als je dat wilt moet je toch echt naar Tsjechië.

Zou steppen geen Olympische Sport moeten gaan worden?

Dat zal heel leuk zijn, maar er zijn te weinig mensen die aan de sport doen en het kennen. en als je met je sport mee wilt doen moeten er een bepaalt aantal landen zijn waar het word beoefent.

Hoe ben jij/zijn jullie bij Stepteam Twente de corona tijd doorgekomen?

In de tijd dat er geen trainingen meer gegeven werden ben ik er met Fiona Olthof op uit gegaan en wij hebben samen aardig veel gestept in de tijd dat er geen trainingen gegeven werden.

Jij bent nog jong, maar je hebt vast wel een ultieme wens.

Mijn wens voor nu is het WK in Estland rijden in 2022 als dat door kan gaan vanwege Corona.

Foto’s: Fiona Olthof/Stepteam Twente

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer