Dames Apollo 8 verslaan Eurosped

De Twentse derby in Borne tussen Apollo 8 en Eurosped is in een 3-1 zege voor de thuisploeg geëindigd. De ploeg van de gebroeders Oosting bleef de Groenland equipe met 23-25, 25-15, 25-17 en 25-12 de baas. Veel servedruk en een goed staande blokkering maakten het de gasten knap lastig om tot scoren te komen, terwijl Tess de Vries, Rianne Vos, Juliët Huisman en de midspelers Carlijn Koebrugge en Eline Gommans met de regelmaat en de precisie van een Zwitsers uurwerk de bal aan Eurosped kant binnen de lijnen sloegen. Dat alles vanaf de tweede set wel te verstaan, want in de eerste set was het helemaal niet zo duidelijk dat de wedstrijd in een duidelijke zege voor Apollo 8 zou eindigen.

Eurosped begon namelijk prima en nam via scores van Lisanne Baak vlot een 1-5 voorsprong, die even later na o.a. een omloop score en een ace van haar bij 4-9 Apollo 8 de time out in dwong. Evie van Kerkvoorde blokkeerde de 4-10 tegen de vloer en ondanks het druilerige weer scheen de zon volop aan Eurosped kant van het net. Tot 7-12 bleef die schijnen, toen kwamen er eerst wolkjes en later wolken overdrijven. Met de serveserie van Fleur Meinders maakte Apollo 8 de achterstand ineens ongedaan (12-12) en sloeg na de side out score van Anna Zijl voor 12-13 nogmaals toe. Juliët Huisman serveerde de thuisploeg naar 16-13, waarop Petra Groenland haar ploeg voor de tweede keer naar de kantlijn haalde. Het duurde even voordat die time out effect had, maar met name Anna Zijl zorgde er in de fase na de time out voor dat Eurosped bij bleef en er bij 20-20 weer naast kwam. Zij maakte ook de 21-21, de 22-23 en de 23-24. Met een ketser ace pakte Eurosped de eerste set met 23-25.

In de tweede doorgang ging Eurosped op dezelfde voet door, bij 1-5 dwongen ze Apollo al vroeg in de set in de time out. Een time out die zijn vruchten afwierp, want via scores van Juliët Huisman (ace), Tess de Vries, en Rianne Vos (blok uit ballen) maakt Apollo 8 het verschil in één keer ongedaan en ging met 7-5 aan de leiding. Lisanne Baak maakte gelijk (7-7), een uitgeslagen Eurosped aanval bracht de serve bij Apollo 8 terug, waarna Carlijn Koebrugge de set met o.a. twee aces naar 11-7 serveerde. En vanaf dat moment was het Apollo dat de gang van zaken binnen de lijnen bepaalde. Eurosped  kon daarna alleen nog maar op zichzelf staande punten maken, een serie zat er niet meer in. De tussenstand liep naar 17-12 en 20-13. Lisanne Baak zei nog ‘dankjewel’ tegen een te ver doorgeschoten rallypass (21-14), daarna serveerde Carlijn Koebrugge de set naar setpoint bij 24-15. Met een mooie Fleur Meinders/ Eline Gommans combinatie op mid scoorde de laatste het winnende punt. Hoe de verhoudingen na 1-5 lagen was wel duidelijk gezien de 24 om 10 score nadien voor de 25-15 eindstand.

In de derde set werden de rollen in het begin omgedraaid, nu moest Petra Groenland bij 5-1 de time out in. Zonder succes, Apolo 8 liep steeds verder uit, ook de tweede pauze op aanvraag van haar bij 12-3 leverde niets op. Eerst Carlijn Koebrugge en daarna Tess de Vries, met samen vier aces na 5-1 tot 16-3, maakten de kloof zo breed als de Grand Canyon. Bij 16-3 paste Apollo 8 de dubbele wissel toe, Marit Zander kwam op spelverdeling en Esther Huls op diagonaal. En toen stokte de voorspoedige score van Apollo 8 en kon Eurosped met twee series van vier punten (scores van Charlot Vellener, Eline Geerdink en Lavinia Maiorano) terugkomen naar 17-11. Een uitgeslagen bal stopte de serie. Na de 21-12 zette Eurosped nog een keertje aan en lukte het, mede door kadootjes van Apollo 8, om het verschil terug te brengen naar 21-16. Op die stand werd er terug gewisseld. De ingevallen Jette Kuipers scoorde 22-16, Anna Zijl pakte de side out voor 22-17, waarna Tess de Vries en twee aces van Carlijn Koebrugge de eindstand naar 25-17 tilden.

De vierde set kende een merkwaardig scoreverloop. Na 2-2 liep Apollo 8 uit naar 7-2 en hield het verschil van vijf punten vast tot aan 11-6 en 13-8. Lavinia Maiorano serveerde Eurosped vervolgens naar 13-12, waarop Apollo 8 de time out in ging. Wat de coaches van Apollo 8 in die time out hebben gezegd of hebben meegegeven weten we niet, maar feit is dat Lavinia eerst fout serveerde en daarmee het punt voor de coach scoorde (14-12) en Juliët Huisman vanaf die tussenstand een serie van elf punten liet noteren met o.a. twee aces en flink wat scores van Rianne Vos en ook Carlijn Koebrugge en Tess de Vries pakten in die beslissende serie hun puntjes mee. Het werd in één ruk 25-12, nog nooit vertoond!

Bron: Vizier Op Volleybal

Foto’s: Rudy van ’t Rood en Niek Erents

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer