Europees kampioene en tweevoudig oud-winnaars naar Military Boekelo

De vijftigste editie van de Military Boekelo-Enschede, die van 7 tot 10 oktober in het schitterende Twentse coulisselandschap rond Boekelo wordt verreden, heeft ook dit jaar een prima deelnemersveld. Tot nu toe hebben 64 ruiters uit twaalf landen ingeschreven.

Onder hen Nicola Wilson, die onlangs de Europese titel veroverde en in 2015 met Bulana al eens ‘Boekelo’ op haar naam schreef. Ingrid Klimke, die vorige week nog als vijfde eindigde op het EK in Avenches met Equistros Siena Just Do It, vormt samen met Andreas Dibowski en Cord Mysegas de ruggengraat van het Duitse team. Dibowski, die in 2000 en 2012 zegevierde op Twentse bodem, kan in Boekelo als eerste voor de derde maal winnen. Dat geldt ook voor de Brit William Fox-Pitt, die in 2003 en 2005 de sterkste was.

Zeven keer eerste
Fox-Pitt eindigde in elf van de twaalf EK´s waarin hij van start ging bij de eerste zeven, waarvan vier keer op het podium. Met het Britse team werd hij zeven maal eerste, twee keer tweede en eenmaal derde. Ook uit Groot Brittannië komt Izzy Taylor, de wereldkampioene van 2017 in Le Lion d´Angers. Voor de rest heeft de Britse bondscoach gezocht naar jonge talenten voor wie Boekelo een mooie test is om zich in de kijker te rijden richting het WK in 2022. Ook de Ieren hebben dit jaar gekozen voor een mix van jong en veelbelovend en door de wol geverfd. Padraigh McCarthy mag je zeker een ervaren rot noemen. In 2018 eindigde hij als tweede individueel en met het team op het WK in Tryon.

Yoshiaki Oiwa komt voor Japan aan de start met Calle, waarmee hij ook van start ging tijdens de Olympische Spelen van Tokyo. Met dit paard eindigde hij als lid van het team als vierde op het WK in Tryon en individueel legde hij daar beslag op de twintigste plek. Ook Toshiyuki Tanaka en Talme d’Allou kwamen in Tokyo aan de start. Individueel eindigden zij als 34ste na een voortreffelijke vijftiende positie in het individuele klassement op het WK in Tryon, waar hij met het Japanse team als vierde eindigde.

Kers op de taart
Ook de Zweden komen onder aanvoering van Niklas Lindback met een jong team. Gelet op de prestaties van de Zweedse ruiters in andere Olympische disciplines, zou het kwartet wel eens voor een mooie kers op de taart van de jubileumeditie van de Military Boekelo-Enschede kunnen zorgen. Zwitserland geeft met Tamara Acklin en Nadja Minder twee jonge combinaties een optimale kans om aan het topniveau dat Boekelo te bieden heeft te kunnen ruiken. Beide amazones waren zeer succesvol op diverse EK’s bij de Young Riders. Net als veel teams uit de Europese landen hebben de Amerikanen er voor gekozen om zeer getalenteerde jonge ruiters in Boekelo ervaring op te laten doen op een hoog internationaal niveau. Vlaggendraagster van dit team is Tamra Smith die met Mai Baum reserve was voor het Amerikaanse team in Tokyo.

Andrew Heffernan, de bondscoach van de Nederlandse eventingruiters, is er alles aan gelegen om in de thuiswedstrijd een topprestatie neer te zetten. Behalve Merel Blom, ook actief bij de Spelen, en haar teamgenoten Sanne de Jong en Jordy Wilken bij het EK komen voor Nederland Nina de Haas, Laura Hoogeveen, Willemina van der Goes Petter, Thierry van Reine en Tim Lips in actie. De laatste rijdt met Lady Chin van ´t Moerven Z, waarmee de Chinese ruiter Huadong Sun als 37ste eindigde bij de Olympische Spelen van Tokyo. Vader Martin Lips, voormalig bondscoach van Oranje, is nu in die functie actief voor China.

Nederlands kampioenschap
Sanne de Jong heeft te kennen gegeven met de door haar ouders gefokte Enjoy naar Boekelo te komen. Hopelijk slaagt zij er in om de nare smaak die zij aan het EK in Avenches heeft overgehouden. weer kwijt te raken. Veel kans op het Nederlandse kampioenschap, dat eveneens traditiegetrouw in Boekelo wordt verreden, moet worden toegedicht aan Merel Blom. Ze is met Ceda NOP titelverdediger en brengt ook Crossborder Radar Love NOP aan de start.

Boekelo heeft in de afgelopen vijftig jaar een keur aan topcombinaties aan de start gehad. Dit jaar is het deelnemersveld kleiner dan men de laatste jaren gewend is geraakt. De oorzaak daarvan is simpel te verklaren. Niet alleen werden de uitgestelde Olympische Spelen in 2021 gehouden, ook stond plotsklaps drie weken voor Boekelo een Europees kampioenschap op de agenda.

Robert Zandstra, voorzitter Military Boekelo-Enschede: “We hadden graag met het EK ons tiende lustrum extra luister willen bijzetten. Dit jaar geldt voor ons het adagium dat niet het vele goed is maar het goede veel. We zijn er van overtuigd dat we over drie jaar, kijkend naar de Olympische cross in Parijs, tot de conclusie komen dat we ons deelnemersveld van 2021 als top mogen beschouwen.”

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer