Tim Lips: tweede plaats als verjaardagscadeau

Tim Lips bezorgde zichzelf donderdag een aardig verjaardagscadeautje. De 36 jaar geworden Brabander staat na de eerste dag van de dressuur tijdens Military Boekelo-Enschede keurig tweede in zijn eerste wedstrijd, met de elfjarige bruine merrie Lady Chin van ’t Moerven (v. Lord Chin).

Foto omslag:Tim Lips wordt na zijn prima dressuurproef enthousiast begroet door onder anderen zijn vader Martin. © Ashley Claus/Claus Close Up

Lips werd door de jury gewaardeerd met 24,5 minuspunt en heeft, nadat alle leden van de negen deelnemende teams in actie zijn gekomen, een minimale achterstand op de leidende Duitse amazone Sophie Leube met Jadore Moi. Hij stelde zich daarmee meteen kandidaat voor de Nederlandse titel.

“Lady Chin is een heel fijn paard”, meldt Tim Lips na afloop. “Ze is heel werkwillig. Het paard kan nog wel eens wat wedstrijdspanning hebben en zichzelf dan voorbij lopen. We hebben de proef gereden waarop ik hoopte, maar die ik nog niet mocht verwachten omdat het onze eerste wedstrijd was.”

Punten vallen tegen
Sanne de Jong is 21ste na haar optreden met de door haar ouders gefokte twaalfjarige schimmelmerrie Enjoy (v. Cartano). Haar reactie: “Eigenlijk ben ik over mijn proef wel tevreden. Alleen vielen de punten me eerlijk gezegd wat tegen. Dat ik aftrek kreeg voor een fout in een wissel was verdiend. Maar er waren ook een paar dingen die ik niet kon verklaren. Waar een jurylid bij de anderen achterbleef en waarbij ik niet weet waarom. Mijn paard deed het goed. Op naar de cross. Dan wordt het pas leuk.”

Jordy Wilken, 22ste met de veertienjarige bruine ruin Curacao (v. Ramro B), volgt Sanne de Jong op de voet. Wilken kon prima leven met zijn klassering. “Het ging op zich goed. Alleen hield Curacao een keer halt waar het geen onderdeel van de proef was. Normaal gesproken is hij wat zenuwachtig en wil hij nog wel eens gaan dribbelen, nu was hij wat te rustig. We maakten een paar kleine fouten en één heel grote. Ik denk daarom dat mijn score heel realistisch is.”

Niet onder indruk
Merel Blom bezet na het eerste onderdeel de 24ste positie met de pas achtjarige bruine ruin Crossborder Radar Love NOP (v. Diarado). “Het goede nieuws is dat Radar Love in de ring niet erg onder de indruk was van de entourage. Hij is voor het eerst op zo’n groot evenement en heeft hiervoor nog nooit changementen hoeven doen. Dat heeft hij geleerd, maar hij was daarin een beetje overenthousiast en deed het nu ook een paar keer waar dat niet werd gevraagd. Dat kostte punten, in plaats van dat het wat opleverde. Maar dat is de jeugd, ik ben absoluut tevreden over hoe het verder ging.”

De Amerikaanse Tamra Smith staat voorlopig derde met Danito en wordt gevolgd door tweevoudig winnaar William Fox-Pitt met Grafennacht en Europees kampioene Nicola Wilson met Coolpares Sarco. Het landenklassement wordt aangevoerd door Engeland en de Verenigde Staten. Duitsland staat derde, Nederland vijfde.

Individueel klassement na eerste dag dressuur
1)   Sophie Leube (Dui) – Jadore Moi 24,4 minuspunt
2)   Tim Lips (Ned) – Lady Chin van ’t Moerven 24,5
3)   Tamra Smith (USA() – Danito 24,7
4)   William Fox-Pitt (Gbr) – Grafennacht 24,9
5)   Nicola Wilson (Gbr) – Coolpares Sarco 25,6
21) Sanne de Jong (Ned) – Enjoy 33,1
22) Jordy Wilken (Ned) – Curacao 33,2
24) Merel Blom (Ned) – Crossborder Radar Love NOP 25,6

Landenklassement
1) Groot-Brittannië 81,10
2) Verenigde Staten 83,50
3) Duitsland 85,30
4) Frankrijk 90,30
5) Nederland 90,80

De Duitse amazone Sophie Leube leidt na de eerste dressuurdag. © Ashley Claus/Claus Close Up

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer