Veuroetboer’n van Peter Eidhof – Portretten van 22 trainers uit het amateurvoetbal

In Veuroetboer’n van Peter Eidhof worden 22 trainers uit het amateurvoetbal, in monologen met foto’s uit privé-archieven, geportretteerd. De trainers hebben een UEFA-A licentie en zijn gedurende tenminste tien seizoenen bij tenminste drie verschillende clubs hoofdtrainer geweest.

Een aantal trainers is momenteel nog actief. De monologen zijn gerangschikt op leeftijd van de trainer. De oudste trainer Gerard Schefer is 75. De jongste coach is Erik Zandstra (35).

De monologen geven het voetbalverhaal van de betreffende trainer weer, waarbij tevens hun loopbaan als speler is meegenomen. In elk verhaal is uitgebreid aandacht voor datgene wat de betreffende trainer heeft gevormd, en wat zijn uitgangspunten van het coachvak zijn. Wat kunnen of konden zij goed, wat is moeilijk geweest, wie of wat is belangrijk voor ze? Hoe hebben ze hun successen en teleurstellingen beleefd? Hoe kijken ze aan tegen het wereldje en hoe verhoudt hun voetballoopbaan zich met hun carrière bij hun werkgever overdag? En hoe kijken ze zelf terug op hun loopbaan, of welke ambities hebben ze nog? De lezer krijgt een beeld van de diverse belevingswerelden van de trainers en de overtuiging dat het succes altijd het gevolg is van de persoonlijkheid, kunde, het doorzettingsvermogen en talent van de verschillende trainers. En tenslotte dat succes iets is dat op verschillende manieren kan worden nagestreefd.

Tevens wordt duidelijk dat het trainersvak is geëvolueerd van het zijn van een verbindende vaderfiguur naar meer visionaire benaderingen, maar er zijn uitschieters aan beide zijden. De lezer wordt zodoende meegenomen in de levensloop van belangrijke en getalenteerde personen in het Twentse amateurvoetbal. Personen die bekend zijn van naam, maar doorgaans voor de Twentse amateurvoetballiefhebber niet bekend als persoon en professional, die betaald wordt voor zijn diensten in een setting van liefhebbers.

Dit boek is een must-have voor elke amateurvoetballiefhebber in Twente en ook zeker interessant voor alle ervaren of beginnende voetbaltrainers.

Over de auteur

Peter Eidhof (1978) was zeventien jaar lang werkzaam als correspondent amateurvoetbal voor Dagblad Tubantia en even zoveel seizoenen actief als jeugd- en seniorentrainer bij AVC Heracles, De Tukkers, Sportclub Markelo en EMOS. In 2022 werkt Peter aan zijn tweede boek, een biografie van Paul Krabbe. Het voetbalverhaal van Paul bleek te uitgebreid om in Veuroetboer’n – een door Peter zelf bedacht antagonisme voor het bestaande Twentse werkwoord achteroetboer’n – voor het voetlicht te worden gebracht.

Op 16 oktober om 16.30 uur zal Veuroetboer’n gepresenteerd worden in de kantine van EMOS. Elke amateurvoetballiefhebber is alsdan van harte welkom aan de Dr. Zamenhoflaan 175 in Enschede. Tevens is het boek vanaf 18 oktober te koop bij elk boekenverkooppunt in Twente (bij de kleinere verkooppunten op aanvraag) en vanaf 14 oktober online te bestellen via https://www.boekengilde.nl/boekenshop/veuroetboern en ook via Bol.com. Bij online verkoop worden verzendkosten in rekening gebracht.

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer