A.D.’s voorbeschouwing: Mariënberg op bezoek bij Hellendoorn

Komende zaterdag reizen we met Mariënberg af naar Hellendoorn, waar op sportpark de Voordam aan de Koemaste nummer 2a voetbalvereniging Hellendoorn onze gastheer zal zijn. In de basis is V.V. Hellendoorn nog een relatief jonge voetbalclub, maar wel eentje met ondertussen een schat en (Hellendoornse) berg aan ervaring.

Voorbeschouwing op V.V. Hellendoorn – Mariënberg (Zaterdag 23 oktober 2021)

Door A.D.

Want op een mooie zomerdag, 1 juli 2006 om precies te zijn, fuseerden SOS (Samenwerking Ons Streven) en VESOS (Vriendschap En Samenspel Ons Streven) tot één gezellige en sportieve club. Vanaf die dag vinden wij in de echtelijke sponde op de grens van Salland en Twente voortaan twee geloven op één hagelwit kussen, vooralsnog een gelukkig huwelijk, wat ik oe brom. Ze vieren dit jaar alweer haar kristallen bruiloft (vijftien jaar), op naar het porselein (twintig jaar) en het zilver (vijfentwintig jaar). Alvast van harte gefeliciteerd en veule wille!

Verkering

SOS werd opgericht in 1931, een echte katholieke club die haar wedstrijden speelde op de zondag. Wellicht tegen het zere been van de protestanten en niet-katholieken. Mede daarom zag op 8 juni van het jaar 1950 in de vorige eeuw VESOS het levenslicht. Pas ruim vijftig jaar later kregen ze verkering, vonden ze elkaar echt leuk en van het één kwam natuurlijk het ander. Ze werden zwanger, vruchtbare grond, en kregen een gezonde club die ze liefkozend V.V. Hellendoorn noemden. Het guitige clubje groeide en groeide en werd al snel volwassen.

Hoog in het vaandel

De vereniging telt al meer dan 900 leden en de trotse Opa en Oma zien dat hun kleinkinderen de normen en waarden van weleer – Samenwerking, Vriendschap en Samenspel – nog altijd hoog in het vaandel hebben staan. Dat is het tevens het Streven van V.V. Hellendoorn, als ik mij niet vergis. Samen met de Zweef (ook uit de gemeente Hellendoorn) heeft de ploeg die huist op de Voordam de intentie om snel een treetje hoger te gaan voetballen. Die ambities mag je ook hebben als je inmiddels zo’n grote vereniging bent.

Wel grappig trouwens dat Hellendoorn zelf circa 7000 inwoners telt en in Nijverdal bijna 25.000 mensen huizen, maar Nijverdal gewoon gemeente Hellendoorn is. Scherpenzeel had dat bijvoorbeeld nooit geaccepteerd, waarvan akte! Die waren op de spreekwoordelijke barricaden gaan staan. Dat avontuur gaan ze in Nijverdal en omstreken niet aan.

Lappenmand

Misschien staat daarom het Avonturenpark in Hellendoorn en niet bij de buren. Bij VESOS moest ik altijd aan Frank Kerkdijk en Cor Hoogeveen denken. De eerste kwam onder een niet te nader noemen persoon (ahum) en na een niet al te nuchtere Koninginnedag zeer ongelukkig uit een grimmige val- en struikelpartij. Frank trof geen enkele blaam maar zijn enkel knakte wel dusdanig dat hij minimaal een half jaar in de lappenmand zat. En bedankt hè, lange darm! Cor was ooit trainer bij ons en kwam uit Hellendoorn en dus niet uit Hoogeveen. Dat dus, daar wilde ik het verder bij laten als u het niet erg vind.

Wrang gelijkspel

“We hebben ons in slaap laten sukkelen”, waren de duidelijke woorden van trainer Bart Benneker na een wrang gelijkspel in Losser tegen AJc’96 van vorige week. Je moet het met een kleine c en een grote A & J schrijven. Anders is het los zand, is mij onlangs verteld. In de eerste helft had Hellendoorn 80% van het balbezit maar lieten ze de thuisploeg met slechts een 0-1 voorsprong in leven. AJc loerde in het tweede bedrijf voornamelijk op de counter en wist in de slotfase een 1-2 achterstand toch nog tot een 2-2 gelijkspel om te turnen.

Gemiddeld scoren onze gastheren van komende zaterdag 4,25 goal per wedstrijd. Ze trokken meteen in de seizoensouverture al flink (Fred) van leer. Kloosternarigheid werd met 8-0 opgerold. Verder wonnen ze met 3-0 van DES in de gemeentelijke derby en ging Britishfield met 4-1 onderuit.

Shirtloze Anouk

Kortom: Hellendoorn is geen sinecure, maar eerder een krolse krat die je niet met voorzichtige handjes moet aanpakken. Want dan ga je geheid de bietenbrug op en gaat het licht bij ons volledig uit. Daarom was het ook altijd zo gezellig in de Lantaarn. Het mooie kleine poppodium van weleer, regelmatig de entree gepasseerd voor mooie optredens. Ik herinnner mij nog Van Dik Hout, De Dijk, The Brandos en bijv. een shirtloze Anouk die wel haar rode BH aanhield en niet stond op de planken bij de Lantaarn maar in een grote feesttent. Ze trok iets teveel mensen en dat paste naderhand niet allemaal in de knusse Lantaarn. Ene Jan Huiskes heeft nog altijd last van zijn kuiten, hij sprong zich een ongeluk om maar een glimp van Anouk op te vangen…Ach, hij was sowieso wat centimeters tekort gekomen.

Sorry, het heeft niet veel met voetbal te maken wel met ballen. Dat deden wij vorige week trouwens ook niet, ons duel tegen Voorwaarts werd wegens droevige omstandigheden afgelast. Wat voor invloed heeft zo’n weekje rust op de ploeg van trainer Arjan Visscher? Dat zullen we zien, aanstaande zaterdag in Hellendoorn waar ze ondermeer Ben & Jerry’s ijs maken.

Klaas Vaak op het middenveld

Weten de roodzwarten de spelers van Hellendoorn te bevriezen, kunnen wij ze net als die Lossenaren de roodblauwen in slaap sukkelen. Gaat André of Rolf slaapliedjes zingen tegen de keepert van Hellendoorn? Slaap lieve Max of Simon Slaap zacht…. Of brengen wij Klaas Vaak op het middenveld ter sprake? We gaan het zien. Na een weekje geen voetbal hebben wij zin aan een nieuwe zaterdag en vervolgen wij ons avontuur in Hellendoorn op de Voordam met 100% inzet! Ik gok ouderwets op een 1-3 zege. Scheidsrechter is de heer Erik Geubels en hij blaast om half drie voor het eerst op zijn fluit.

Succes mannen. Veule wille maar vooral veule Skik.

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer