Rob Hoekschop in gesprek met: Gerrit Jan Soetman

Spelersprofiel:

Naam: Gerrit Jan Soetman
Geboortedatum: 16 juni 1960

Voetbalperiode:
1974 -1980 v.v. Zuid Eschmarke aanvallende middenvelder en centrum spits.
1980-1981 De Tubanters
1981-1985 Sportclub Enschede
1985-1986 v.v. Haaksbergen
1986-1987 Sporclub Enschede
1987-1990 Eintracht Ahaus
1990-2002 v.v. Zuid Eschmarke

Wanneer en waarom ben je gestopt?
Op 42- jarige leeftijd gestopt. Tijdens mijn intensieve voetbalperiode heb ik veel van mijn lichaam gevraagd en moest ik uiteindelijk door te veel blessures helaas stoppen. Voetballen in lagere elftallen was voor mij geen optie, want daar ben ik te fanatiek voor.

Hoe zou je jezelf als speler omschrijven?
Superfanatiek, niet explosief maar kon 90 minuten volle bak gaan.

Had jij een specialiteit als speler?
Ik kon wel redelijk koppen en timen.

Zou je iedereen het voetbal in Duitsland aanbevelen?
Nee niet echt.  Dan heb ik het over de periode eind tachtiger jaren.
Voetballen op gravel, ondanks dat er supermooie velden lagen en de manier
van denken over het spel.

Zuid Eschmarke, SC Enschede, E.V. & A.C. De Tubanters 1897 of toch VV Haaksbergen?
Qua vereniging Zuid Eschmarke: Echte clubmensen die alles voor de club over hadden. De kantine is helemaal door eigen mensen gebouwd. Ik heb samen met o.a Gert jan Verbeek nog de fundering uitgegraven.  Mijn vader regelde het elektrisch. Die werkte toen bij het  gemeentelijk energiebedrijf. Als de openbare straatverlichting ging branden ging de verlichting bij Zuid Eschmarke ook aan. Alles voor de club haha. Sportief gezien bij Sportclub Enschede, mooie jaren gehad in de Hoofdklasse.

Heb je, met de kennis van nu, het maximale uit jezelf als voetballer gehaald?
Gevoelsmatig niet. Ik denk dat als ik eerder mijn keuze had doorgedrukt om naar Sportclub Enschede te gaan, ik mij beter had kunnen ontwikkelen. Talent en mentaliteit was er wel, maar het werd van huis uit niet getolereerd. Bij ons thuis was er ook geen ruimte om over te stappen naar een andere club. Er bestond maar één club en dat was Zuid Eschmarke. Dat heeft me wel belemmerd in bepaalde  keuzes, maar dat ging zo in die tijd. Op latere leeftijd toch Zuid Eschmarke verlaten met als gevolg 2 jaar geen contact met mijn vader. Uiteindelijk is dat wel weer goed gekomen, haha!

Heb je ooit de kans gehad bij een BVO?
Nee, in mijn jeugdperiode had BVO geen jeugdafdeling en werd er alleen gescout bij Sportclub Enschede en Enschedese Boys en dat was dus geen optie.

Waar moet een goede aanvaller, volgens jou, aan voldoen?
Hij moet snel en sterk in de duels zijn en de eerste aanname moet goed zijn.

Liever een goal of een goede assist?
Beide, maar scoren vindt iedereen mooi toch?

Waar ben je het meest trots op?
Ben niet zo gauw trots, maar dat ik me altijd volledig heb ingezet.

Wat is je mooiste herinnering?
In het 1e seizoen bij Sportclub Enschede de winnende treffer maken in de voorbereiding tegen FC Twente met Theo Snelders in het doel. FC Twente had zijn laatste oefenduel voor de competitie verloren van Schalke ’04 en wilde de oefenperiode nog even afsluiten met een overwinning, wat dus niet lukte.

Wat doe je nu en wat zijn je ambities/wensen?
Ik ben alweer bijna 20 jaar actief in de triatlon sport. Hele triatlons van 3,8 km zwemmen, 180  km fietsen en 42 km hardlopen. Ik train daar dagelijks  zo’n 20 uur in de week voor. Het mooie van triatlon is, dat wanneer je een blessure hebt, je vaak nog wel kunt zwemmen of fietsen. Een dag niet gesport is een dag niet geleefd.  Helaas kan Ironman Florida op 6 november niet doorgaan ivm inreisverbod en is het voor mij doorgeschoven naar volgend jaar. Ik ga daar binnen de 10 uur finishen.

Wat is jouw top 3 van beste amateurs; waar je mee-of tegen gespeeld hebt?
Dat is een lastige maar om er een paar te noemen. Bij Zuid Eschmarke noem ik Gert Goolkate. Bij Sportclub Enschede: John ter Mors. Beste tegenstander: Andre Paus in een oefenwedstrijd met Haaksbergen tegen FC Twente.

Wat is je mooiste herinnering aan een trainer?
Dick Reekers; hij was vrij ééntonig qua oefenstof maar wel altijd wedstrijd specifiek. Paul Krabbe had afwisselende oefenstof en kon de handel wel op scherp zetten. Bij beide trainers was de 3e helft net zo belangrijk. Achteraf gezien op Hoofdklasse niveau wel iets te belangrijk. Maar voeding en levensstijl, daar was toen nog geen aandacht voor.

Had jij een ritueel voor de wedstrijd en/of een bijnaam?
Nee niet echt.

Wat was je mooiste sportpark?
FC Emmen. Ze zijn toen laatste geworden in de Hoofdklasse, maar speelden het jaar erop wel betaald voetbal kan ik me nog herinneren.

Wat was je mooiste goal?
Met Zuid Eschmarke tegen De Tubanters voor de beker. Scoren vanaf de middenlijn over doelman Michel Veurink.

Wat is het grootste verschil tussen het voetbal in jouw tijd en de huidige generatie?
Het spel van nu is sneller en meer fysiek. Vroeger eerder “gemeen”. De spelers zijn over het algemeen veel fitter doordat er meer aandacht is voor voeding en specifieke krachttraining. Wat me nog meer opvalt is, dat er veel meer kleur op de velden is. Plastic voetbalschoenen in alle kleuren van de regenboog. In mijn tijd voetbalden we op zwarte en in mijn geval met de 3 Adidas strepen. Altijd 2 paar,  één met rubbers “Copa Mundial” en één met pinnen “World Cup”. De profs van nu spelen allemaal op rubbertjes en liggen constant op de grond. Ongelofelijk op dat niveau. Mijn 1e schoenen heb ik nog met houten neus. Jammer dat er een stukje leer uit is. Er moest een katapult van gemaakt worden.

Wat is jouw advies aan de talenten van nu?
Als je het talent hebt, moet je er ook voor leven. Aandacht voor juiste voeding en specifieke krachttraining.

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer