Den Ham vergeet zichzelf te belonen

Op sportpark De Rohorst was de Hammer voetbalclub de gastheer voor het duel tegen Z.A.C. uit Zwolle. De Hammenaren begonnen uitstekend aan de wedstrijd. De eerste tien minuten bood Z.A.C. nog goed tegenstand. Daarna speelden de Hammenaren een van de betere wedstrijddelen tot nu toe in deze competitie.

Na twaalf minuten kreeg Den Ham meerdere mogelijkheden. Schoten van dichtbij van onder andere Kevin Ruiterkamp werden in de doelmond gesmoord door de Z.A.C. verdediging. Op het middenveld was er door een schorsing van Malke Gecer een basisplaats ingeruimd voor Ruben Kelder, die speelde alsof hij al jaren basisklant was. Na een klein half uur werd de score geopend door laatste man Rane Kootstra, die opkwam over de as van het veld en verwoestend uithaalde. Als een granaat sloeg de bal boven de kansloze doelman Scholten in de touwen. Den Ham kreeg meer kansen, met onder andere een kopbal van Luuk Kuiper. Maar gescoord werd er voor de thee niet meer.

Na de pauze kwamen de Hammenaren ook prima uit de kleedkamer. Vier minuten na rust was het Ruben Kelder, die zijn uitstekende spel bekroonde met een fraai doelpunt. Tussen twee tegenstanders speelde hij zich knap vrij en rondde beheerst af. Het publiek ging er eens voor zitten en het was wachten op een derde Hammer goal. Die kwam er echter niet. Den Ham begon achter de feiten aan te lopen, af en toe wat hoogmoedig alsof men dacht dat de buit al binnen was. Daarmee werd ongewild de tegenstander uit Zwolle in het zadel geholpen. In de 65e minuut was het verdediger Onne van der Lei die Z.A.C. weer in de wedstrijd bracht en de 2-1 scoorde.

Ineens was Den Ham weer bij de les, de ploeg begon weer druk te zetten. In de slotminuten mocht Jorian Schaap nog zijn debuut maken in de Hammer hoofdmacht als vervanger van Ruben Kelder. Schaap had dat kunnen bekronen met een derde doelpunt, toen hij diep in blessuretijd vanaf de achterlijn de bal voortrok, waar hij misschien ook voor eigen succes had kunnen gaan. Zijn voorzet werd door de Z.A.C. verdediging gepareerd. In de slotminuut kreeg Z.A.C. nog een vrije trap op de middenlijn. De bal werd voorgebracht bij de tweede paal, terug gelegd voor het doel en in de scrimmage die daar op volgde door Max Stolte binnen gewerkt. Hiermee kreeg Z.A.C. loon naar werken en deed De Ham zichzelf te kort in deze wedstrijd.