A.D.’s voorbeschouwing: Mariënberg thuis tegen Voorwaarts

Komende zaterdag zijn wij op het vertrouwde Westerpark gastheer voor Voetbal Vereniging Voorwaarts, dat normaal gesproken bivakkeren op sportpark Twistveen aan de Twistveenweg nummer 10 in Westerhaar-Vriezenveensewijk.

Door A.D.

Voorbeschouwing Mariënberg–Voorwaarts

Zaterdag 16 oktober, sportpark het Westerpark in Mariënberg

De langste plaatsnaam van Nederland, wat ik oe brom. Maar liefst 28 tekens telt Westerhaar-Vriezenveensewijk, al spreken de nuchtere inwoners van het gezellige dorp in de gemeente Twenterand normaal gesproken gewoon van Westerhaar. De toevoeging van Vriezenveensewijk is eigenlijk overbodig als je het mij vraagt. Dat doen jullie niet, maar toch. Aan de andere kant, zonder deze toevoeging hadden ze nooit op de eerste plek gestaan. Waarvan Akte! Na 3 wedstrijden vinden wij onze vrienden van de Wieke op een voorlopige 9e stek terug.  Ach, dat zegt nu nog helemaal niks. Pure scorebordjournalistiek, als je het mij vraagt, doen jullie niet, maar toch. Pas na een duel of acht, negen of tien kun je voorzichtig de balans op gaan maken.

Sempre Avanti, de geuzennaam die ze sinds jaar en dag trots voeren, want ze gaan al mee vanaf 1950 en nog steeds Voorwaarts. Destijds ontstaan uit een fusie tussen Victoria en de Wiekse Boys, toen de gulden nog van hout was en je zoethout kocht voor een cent. Een kar die ratelt op de keien. Slagerij Kleine met Erry Otten voor. Een zandweg tussen koren door. Het vee, de boerderijen (even wat nostalgie erin en gewoon lekker vlees bij Johan en Dianne).

Het is niet zo, echt niet, maar voor mijn gevoel speelt sinds de oprichting in de vorige eeuw spits Gert Dogger al in het vlaggenschip. De laatste vier seizoenen onder leiding van oefenmeester Tim Nijzink. De altijd goedlachse Dogger speelt nog steeds de pannen van het spreekwoordelijke dak. Veertig jaar reeds op de teller maar hij is als goede rode wijn. Wordt alleen maar beter met de jaren.

Grand Cru wat mij betreft. Een voorbeeld voor de vele jeugdvoetballers, je wilt als rechtgeaarde Twistveenbewoner natuurlijk ooit net zo goed worden als Dogger. Of niet dan? Ja, toch! Vorige week besliste hij, als ik het verslag mag geloven, samen met de pas 15-jarige (!) Justin Smit het duel tegen het nog altijd puntloze Hardenberg’85. Sempre Avanti! Dogger wachtte niet op het fluitje, Gert is sowieso niet van het wachten – anders komt die vloer nooit af hè -, en slingerde de bal achter de blauwe en niet oplettende defensie en vervolgens schoot de wel attente Justin Smit Voorwaarts naar de moeizame 2-1 zege. Sempre Avanti! Mooi toch. De oudste en jongste voetballer op het hoofdveld van sportpark Twistveen liet het trouwe publiek juichen. Na twee nederlagen eindelijk het zoet proeven van een overwinning. Steeds Voorwaarts!

Wat zal het biertje, van de zorgzame gastvrouw Nelly de Jong, na afloop van de wedstrijd vooral zeurvitter Ron Legebeke en zijn gasten hebben gesmaakt. Iedereen goed te passe. Niks geen zure gezichten maar Jordy die hoogstwaarschijnlijk een extra vat aan heeft moeten slaan. Oh nee, ze drinken daar voornamelijk uit van die groene pretkegels, als ik mij niet vergis. Het is gewoon veel te lang geleden dat wij sportief en na afloop de gekruiste degens met elkaar hebben beslecht. Je gaat zo snel dingen vergeten, hoe het ooit was. Wij kunnen gewoon goed met dat volk uut Westernarigheid. Hemelsbreeds kunnen wij het bijna kruupend af. Wat is er veel troebel water door het kanaal gestroomd tijdens onze onderlinge ontmoetingen. Je hebt met sommige clubs nu éénmaal meer dan met andere verenigingen in de nabije omgeving. Het zij zo. Hoe noemen wij deze derby eigenlijk? Goeie vraag. WKEBZ-Derby? De Wij-Kunt-Elkaar-Bijna-Zien Derby. Of Hofsink Versus Dogger Derby! Allebei sluw, allebei in de kracht van hun leven. Leeftijd speelt geen rol voor deze meesters op het groene biljartlakens van het Westerpark en het Twistveen.

Kieken wie na kwart over vier of iets later zich de bier het best laat smaken. Want het is zowel in Westerhaar + die toevoeging en in Mariënberg altied na de tied wel beregezellig. Dat is ook voetbal, de eerste en tweede helft zijn de belangrijkste van de drie, maar vlak de derde helft niet uut. Wat ik brom en waarvan akte tegelijk. Zonder nabeschouwing geen voorbeschouwing!
Mariënberg moest na twee overwinningen vorige week in Nijverdal tegen de Zweef een nederlaag incasseren.
Het verslag zo lezend van Bertus, waarvoor nogmaals dank, had er zeker een goaltje aan onze kant bij gemogen. Geen zure gezichten derhalve maar met iets meer voetbalgogme had er meer in het vat kunnen zitten. Althans als ik goed door of tussen de regels van broeder Hofsink heb gelezen.

Ik zie de dingen wel eens vaker verkeerd. Thuis zijn wij deze competitie nog ongeslagen, laten wij dat nog even zo houden. Kortom, met andere woorden, gok ik daarom ouderwets op een 3-1 zege. Je gunt Voorwaarts dat ze elke week Victoria op de Wieke aan elkaar rijgen maar niet komende zaterdag. Neuh, sla maar een weekje over.Trainer Arjan Visscher zal vast de  puntjes op de i hebben gezet. Het is elf tegen elf, er kan niemand vrij staan. Benieuwd wie er aan de start van dit titanenduel zal staan. Ik zag wat mutaties bij onze gasten uut het dorp met de allerlangste plaatsnaam van Nederland maar ook wij zijn niet compleet. Echter, puzzelstukjes vallen altijd op de plek, zeker de eerste elf.

Scheidsrechter is de heer Zander Pouls uit Dedemsvaart. Hij zal om half drie voor het eerst op zijn fluitje blazen.

Succes mannen. Veule wille maar vooral veule Skik.

Joah, mag wel zo.

(AD)

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer