Military Boekelo: Nationale titel voor Tim Lips, zilver voor Merel Blom, brons voor Thierry van Reine

Na een zinderende ontknoping werd de Duitse Sophie Leube, die met de elfjarige bruine merrie Jadore Moi (v. Conthargos) al vanaf de dressuur de leiding had, winnares van de jubileumeditie van Military Boekelo-Enschede.

Omslag: Sophie Leube tijdens haar ereronde

De 34-jarige amazone uit Hamm kon haar geluk niet op. “Dit is enorm opwindend”,  vond Leube. “Boekelo is pas onze tweede lange vier ster. Ik weet dat mijn paard alles kan, ze is de beste van de wereld. Ik ben overweldigd door dit succes. We zijn een geweldig team sinds haar vijfde. We zijn  beloond voor onze vlijt en doorzettingsvermogen.”

Bewust had de amazone, die een jaar of dertien geleden in Boekelo als groom optrad voor haar landgenoot Peter Thomsen, vooraf het knopje uitgeschakeld dat aangaf dat met vijf concurrenten binnen een springfout een uiterst spannende finale wachtte. “Ook al omdat ik gisteren al heel gelukkig was na onze heerlijke cross. Dat we ook nog winnen, maakt het helemaal tot een wonder. Dit is met afstand mijn grootste succes tot nu toe. Ik ben super blij.”

William Fox-Pitt werd tweede met Grafennacht. De Engelsman werd daardoor net niet de eerste ruiter die ‘Boekelo’ voor de derde keer op zijn naam schreef. De Fransman Sidney Dufresne was met Tresor Mail goed voor de derde plaats.

Minder uitbundig

Tim Lips is voor de vijfde keer in zijn loopbaan nationaal kampioen eventing. De Brabander stelde ondanks een springfout in het afsluitende springen van Military Boekelo-Enschede de titel veilig met Lady Chin van ’t Moerven Z. De Brabander relativeerde zijn titel en achttiende plek in het eindklassement echter wel. “Ik heb vandaag niets anders gedaan dan de andere dagen. Ik wilde zo goed mogelijk rijden en dat zou ik wel zien wat het resultaat zou zijn. Ik heb nu bewust wat minder uitbundig gedaan dan bij mijn vorige titels. Het is toch wat anders of je in Boekelo de titel pakt met een tweede of derde plaats, of zoals nu met een achttiende.”

Lips moest in de ochtenduren zelfs nog even vrezen voor zijn deelname aan de afsluitende springproef. Hoofdveterinair Jan Kraai liet hem na een verblijf in de holding box nog twee keer opdraven met zijn elf jaar bruine merrie, die zaterdag in de cross een hoefijzer was kwijtgeraakt en daaraan een wat gevoelig rechter voorbeen overhield. “Daar heb ik geen moeite mee”, vond Tim Lips. “Als een dierenarts iets ziet, is het belangrijk dat even te controleren.”

Een moeilijk jaar

Merel Blom had ondanks de tweede plaats in de nationale titelstrijd moeite haar emoties na afloop te bedwingen. Ze bracht haar pas achtjarige Crossborder goed aan de finish, maar daar stond de vroegtijdige uitschakeling van Ceda NOP tegenover na een val in de tweede watercombinatie. “Het is heel lastig mijn gevoel te omschrijven. Het is een moeilijk jaar voor mij, omdat ook de Spelen in Tokio en het EK in Zwitserland niet liepen zoals ik me had voorgesteld. Je leert ervan te incasseren en nederig te zijn.”
Haar prestatie met Radar Love geeft haar echter moed voor de dag van morgen.

De 21-jarige Thierry van Reine debuteerde tijdens de Military Boekelo-Enschede met ACSI Harry Belafonte en eindigde in het klassement als veertigste en als nummer drie in de strijd om het nationaal kampioenschap. “Het was een fantastische ervaring om in deze wedstrijd voor zoveel publiek in de cross van start te mogen gaan. Mijn paard heeft deze wedstrijd in het verleden tweemaal gelopen onder Alice Naber, dus hij wist wat van hem verwacht werd. Hij heeft ongelooflijk zijn best gedaan. Even leek het er op dat we in de cross tegen een weigering waren aangelopen maar het door onze bondscoach Andrew Heffernan ingediende protest werd terecht toegewezen.”

Gebrek aan ervaring

Van Reine vervolgt: “Het was wel jammer dat we in het afsluitende springparcours drie balken uit de lepels wierpen. Dat verwijt ik mezelf,  maar het kwam misschien ook voort uit een gebrek aan ervaring. Ik hoop komend jaar mijn prestatie aanzienlijk te verbeteren en kan iedereen verzekeren daar hard aan te gaan werken”, aldus van Reine die in zijn vader Ramon een uitstekende stimulator heeft. Ramon van Reine reed meerdere malen Boekelo met toppaarden als Rock of Massada en Golan Heights.

De door ACSI uitgeloofde Rooky of the Year Prijs ging naar de Zweedse Lina Forsberg met Kaizen die als debutante op een voortreffelijke twaalfde plek in het eindklassement beslag legde. De Longines FEI Nations Cup ging naar Zweden. Groot-Brittannië won de laatste wedstrijd in Boekelo, voor de Verenigde Staten en Duitsland. Nederland eindigde als zesde.

Podium van het NK in Boekelo

Voor startlijsten en uitslagen, zie https://www.rechenstelle.de/en/agenda/2021/boekelo/

Foto’s Ashley Claus/Claus Close Up

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer