Silke Tulk voor de vijfde keer Queen of the Roads

In het laatste weekend van september vindt jaarlijks de internationale klootschietwedstrijd King & Queen of the Roads plaats in het Ierse Ballincurrig (net boven Cork). Voor Nederland kwamen Jochem Wennink, Silke Tulk, Olivier Scholten Karlijn Greven in actie. Tulk keerde huiswaarts met de beker!

Heren
Jochem Wennink (KV De Brink) opende het toernooi op zaterdagmorgen met een halve finale tegen de Ierse meervoudige kampioenen David Murphy en Thomas Mackle. Beide hadden, voorafgaand aan het weekend, de titel vier keer gewonnen. In deze halve finale kon Jochem aan het begin van de wedstrijd goed meekomen, maar kreeg halverwege toch wat moeite met het geweld van de Ierse klootschieters. Hij lag een schot achter, maar bleef geconcentreerd zijn eigen wedstrijd gooien. Dat resulteerde in een een-na-laatste schot van ruim 250 meter, waardoor hij compleet terugkwam in de wedstrijd. Hij lag 10 meter achter op koploper Murphy met beide nog één schot te gaan. Jochems laatste schot was helaas niet helemaal goed geplaatst en kwam net niet over de finish. David Murphy gooide de wedstrijd uit en won zodoende de eerste halve finale.

Jeugd
De jeugd speelde op zondag de Youth Triple Crown. Dit is een duo-wedstrijd waarbij Olivier Scholten (KV Oud-Ootmarsum) en Karlijn Greven (KV Nooit Gedacht) Nederland vertegenwoordigen. Als tacktiek hadden de Nederlanders bedacht om Olivier te laten beginnen aan de wedstrijd en Karlijn dus het tweede schot te laten gooien. In eerste instantie bleek dit een gouden zet en pakte Nederland een kleine voorsprong. Deze voorsprong wisten ze tot het zevende schot vast te houden, waarna er een dure fout werd gemaakt aan Nederlandse kant. De kloot werd onderin de berm gegooid en kwam de bocht niet door. Hierdoor moest het Nederlandse duo twee schoten doen over een bocht waar de beide andere teams de bocht in één schot doorkwamen. Deze achterstand kon helaas niet meer weggepoetst worden gedurende de rest van de wedstrijd. De winst ging naar de Ierse jeugd (Hannah Sexton & Wayne Parks). De Duitse jeugd (Marian Jahnke & Imke Hiljegerdes) werd tweede, Karlijn en Olivier werden derde.

Dames
Bij de dames was er dit jaar geen halve finale, dus stond Silke Tulk (KV Kleine David) direct in de finale. Haar tegenstanders waren de Ierse, meervoudig kampioene Kelly Mallon en de Duitse debutante Martina Goldenstein. Tulk pakte in het eerste deel van de wedstrijd vrij gemakkelijk een schot voorsprong op beide dames. In de S-bocht die na zes schoten in het parcours ligt, raakte Tulk haar voorsprong echter weer kwijt. Mallon gooide haar kloot in één worp door de S-bocht, Tulk moest hier twee keer gooien. In het daarop volgende rechte stuk kon Tulk niet brengen wat ze andere jaren wel kon en keek zodoende tegen een kleine achterstand aan. In het laatste gedeelte van de wedstrijd wist de Albergse klootschietster zich te herpakken en leverde het ene na het andere goede schot af. De Ierse Mallon wist nog te verrassen met een laatste schot van ruim 200 meter, Tulk gooide in de gelijkmakende beurt echter haar kloot 30 meter voorbij die van de Ierse en wist hiermee de wedstrijd te winnen. Voor Tulk is het de vijfde keer dat ze het Ierse toernooi op haar naam weet te schrijven, Mallon heeft dit toernooi zeven keer gewonnen. De Duitse Martina Goldenstein eindigde op de derde plaats met twee schoten achterstand op haar tegenstanders.

Champions Tour
De Nederlandse klootschieters kunnen even kort genieten van hun internationale ervaring en moeten zich daarna weer focussen op de Grolsch Champions Tour. Deze wedstrijdreeks start op 9 oktober en aan het einde van deze reeks zal de Nederlandse kernploeg bekend worden gemaakt. De kernploeg zal in het Hemelvaartsweekend van 2022 in het Duitse Meldorf meedoen aan het EK Klootschieten.

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer