Sporter van de week: Roos Lelifeld en HC Twente Dames 1 staan voor de eerste echte uitdaging van dit seizoen

Voor HC Twente Dames 1 staat er een interessant weekend op het programma. Met vrijdag een lastige bekerwedstrijd in Lelystad en twee dagen later al de topper tegen HC De Mezen staat het vrouwelijke vlaggenschip van Hockey Club Twente voor de eerste echte uitdaging van dit seizoen. 

Foto omslag: Foty by Yda

Waar alle acht competitiewedstrijden dit seizoen al door HC Twente Dames 1 werden gewonnen, gebeurde dat in de meeste gevallen ook met zeer ruime cijfers. De formatie van Fareed Ahmed mag voor de Derde Klasse dan ook met recht een maatje te groot worden genoemd. Uitdagende tegenstanders worden over het algemeen alleen getroffen in het bekertoernooi. Zoals vrijdag, wanneer de ploeg op bezoek gaat in Lelystad. Uitgerekend datzelfde weekend staat Hockey Club Twente in de competitie tegenover de enige achtervolger: MHC de Mezen.

HC Twente Dames 1 – Foto: HC Twente

Degradatie

Dat HC Twente Dames 1 dit seizoen nog geen stro breed in de weg is gelegd, blijkt wel uit de statistieken. Iedere tegenstander werd tot nu toe verslagen. Dat gebeurde met cijfers als 7-1, 7-0, 8-0 en zelfs 14-0. Dat de ploeg in de Derde Klasse bivakkeert, is nog steeds een gevolg van de degradatie drie seizoenen geleden. “Toen verloren we alles met 8-0 en 9-0”, vertelt Roos Lelifeld. De 23-jarige speelster is inmiddels al bezig aan haar zevende seizoen in de hoofdmacht. Drie seizoenen geleden maakte ze al mee hoe degradatie, ondanks een opleving halverwege het seizoen, niet kon worden voorkomen. “Met een nieuwe coach (Maarten Brals, wie vorig seizoen afscheid nam bij HC Twente) wonnen we weer wedstrijden. Maar het bleek niet voldoende te zijn.”

Halve competitie als grens

HC Twente Dames 1 zette de weg terug in, maar de pandemie bleek spoedig terugkeren in de Tweede Klasse onmogelijk te maken. Ondanks een koppositie op het moment van de uitbraak van het virus zou het team vorig seizoen niet mogen promoveren. “Omdat we door twee afgelaste wedstrijden de competitiehelft niet hebben kunnen uitspelen, zijn er geen kampioenen en degradanten aangewezen”, vertelt Roos Lelifeld. “De grens was dat er een halve competitie moest zijn afgemaakt. Dan zou iedere club tegen elkaar hebben gespeeld.” Zo hebben de Dames van Hockey Club Twente nog geen kans gehad terug te keren in de Tweede Klasse. Het niveau waarop HC Twente toch wel mag zeggen dat ze thuishoort, gezien de bijzonder ruime overwinningen dit seizoen.

Foto: Foto by Yda

Voor de pot hangen

Afgelopen zondag trof HC Twente Dames 1 de vrouwen van Goorse MHC. De speelsters van Twente hadden te maken met een stugge tegenstander. “Goor heeft met elf speelsters voor de pot gehangen”, zegt Roos Lelifeld. “Dat is lastig hockeyen, daar kom je bijna niet doorheen. Dat kunnen we, omdat we bovenaan staan, van meerdere tegenstanders gaan verwachten.” Lelifeld zag logica in de Goorse speelwijze, omdat er in de voorbereiding al met ruime cijfers van Goorse MHC werd gewonnen. “Ze wilden de schade duidelijk beperken. Maar wij moeten vooral ons eigen spel blijven spelen, de bal snel blijven rondtikken. Ook tegen dit soort tegenstanders.”

Nieuwe dingen

Een seizoen als dit kan ook voordelen hebben. Door te proberen, te rouleren en de jeugd een kans te geven. “We kunnen veel nieuwe dingen blijven proberen”, aldus Lelifeld. “Maar nog steeds op een hoog niveau. Fareed is opbeurend en positief, maar ook kritisch. We willen er altijd het best mogelijke uit weten te halen.” De coach neemt in jeugdspelers iedere week ‘invallers’ mee. “Zij willen allemaal erg graag, dat is erg positief. Daar zijn we erg blij mee. Fareed neemt ze ook mee in het rouleren.” Zo ook zondag, wanneer in MHC de Mezen de nummer twee op de ranglijst wordt getroffen.

Foto: Foto by Yda

Uitdaging

Maar deze week ligt de focus op twee wedstrijden. Met de topper tegen de Mezen maar twee dagen na het bekerduel in Lelystad mag er worden gesproken van de eerste echte uitdaging dit seizoen. Dat daar vrijdag veel reistijd bij komt kijken, maakt het passen en meten voor de selectie. Zo wordt er donderdagavond niet getraind. Roos Lelifeld: “We leven echt toe naar beide wedstrijden. Ons doel is ongeslagen kampioen worden, dan is zondag winnen noodzakelijk. Maar ook bekerwedstrijden zijn erg mooi om te spelen.” Lelystad bevindt zich in de competitie in de middenmoot, maar heeft in het bekertoernooi al enkele rondes te weten overleven. “We kennen onze tegenstander niet. Maar wetende dat ze al ver zijn gekomen, gaan we er vanuit dat Lelystad taai zal zijn.”

De Mezen, zondag de tegenstander, is wel een bekende voor HC Twente Dames 1. “Twee seizoenen geleden hebben we twee keer tegen ze gespeeld. Vorig jaar werd de enige editie gewonnen door de Twentse dames. “Ik verwacht dat het vooral een ploeg zal zijn die heel graag wil”, besluit Lelifeld.

Het programma

Vrijdag, 20.30 uur: M.H.C. Lelystad Dames 1-HC Twente Dames 1 – Sportpark Langezand, Lelystad

Zondag, 12.45 uur: MHC de Mezen Dames 1-HC Twente Dames 1 – MHC De Mezen, Harderwijk

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer