Gramsbergen deklasseert DOS’37 en bekert terecht door

DOS’37 trof sv Gramsbergen thuis in de eerste bekerronde van district Oost. Het werd een debacle voor de Vriezenveners. De gasten wonnen met duidelijke cijfers: 2-6. 

Door Herman Kottier

sv Gramsbergen versperde via een tweetal zeges de weg naar de eerste ronde voor zowel SVI Zwolle (eerste klasse D Oost) als PH Almelo (tweede klasse J Oost). Trainer Stephan Rahantoknam en zijn mannen moesten alleen Achilles’12 voor laten gaan. DOS’37 won de eigen poule, maar dat betekende zeker nog geen garantie voor een plekje bij de komende loting. Voor beide teams gold, dat alleen de winnaar het bekeravontuur mocht vervolgen.

Overwicht

Het duel begon in het voordeel van de thuisclub. Meer balbezit en goed positiespel met prima combinaties zorgden voor een overwicht op het veld aan de Vriezenveense kant. Toch leverde dat geen doelpunten op. Vanaf de tiende minuut liepen de gastheren achter de feiten aan. Na een snelle omschakeling van verdedigen naar aanvallen werd David Houtman bereikt, die de bal met een strak schot het net liet bollen: 0-1. Het was de eerste aanval van de Gramsbergers. Zij domineerden het eerste half uur met een prima teamgeest, bestaande uit inzet, goed voetbal en strijdlust. Daarin wist Nick Leferink met meerdere kansen de voorsprong niet te verdubbelen.

Betere fase

Dat leek het elftal uit Gramsbergen op te breken. Uit een voorzet van Michel Kamphuis kopte Glenn Jansen de bal over doelman Jur Kosters voor de gelijkmaker: 1-1. Als hij enkele minuten later van afstand de doelman op de proef stelde, gebeurde dat in een betere fase van DOS’37. Ook Douwe Koebrugge schoof de bal voorlangs. Kort voor rust werd aan de andere kant een inzet van Marvin Kieft vlak voor het doel geblokt. De bal kwam voor de voeten van Nick Leferink en hij zorgde voor de 1-2.

Knullig eigen doelpunt

Geerten Brinkman verving als assistent de geschorste hoofdtrainer Jeroen Niks en probeerde in de tweede helft het tij te keren door meerdere wissels. Maar die poging ging verloren door een knullig eigen doelpunt van Stan Tempert, waarbij doelman Nick van Ballegooijen ook mistastte: 1-3. Gramsbergen was duidelijk de betere en creëerde de nodige kansen. Nadat Elwin van der Veen eerst de lat trof, schoot hij vervolgens alsnog raak: 1-4. Een tijdje later liet hij zelfs de 1-5 op het scorebord verschijnen. Tpen Menno Kamphuis uit de voorzet van Marnick Fokke de 2-5 binnenkopte, was de zege al vergeven. Elwin van der Veen bekroonde zijn goede optreden met zijn derde treffer en bracht de eindstand op 2-6.

Verdiend en terecht

Om te zeggen dat DOS’37 een dag had met een niet te best optreden, deed het resultaat van de uitspelende ploeg tekort. Gramsbergen was grotendeels de bovenliggende partij in dit duel. In de ogen van vele eigen supporters leverde de thuisploeg nagenoeg een wanprestatie. Dat deed niets af aan het feit dat de basisopstelling geheel anders was dan gebruikelijk. DOS’37 moest afscheid nemen van het bekertoernooi. Ook al verzuimde Gramsbergen de score nog hoger te laten uitvallen, het team uit de tweede klasse J Noord plaatste zich verdiend en terecht voor de volgende ronde.

DOS’37-sv Gramsbergen: 2-6 (1-2)

Scoreverloop

10′ 0-1 Houtman)

30′ 1-1 (Jansen)

43′ 1-2 (Leferink)

48′ 1-3 (Tempert, e.d.)

67′ 1-4 (Van der Veen)

71′ 1-5 (Van der Veen)

76′ 2-5 (Kamphuis)

80′ 2-6 (Van der Veen)

Opstelling DOS’37: Van Ballegooijen, Kikkert, Koebrugge, Van ’t Spijker (46′ Olde Olthof), Tempert (78′ Aman), Jansen (46′ Schoonewille), Kamphuis, Fraterman (55′ Te Morsche), Fokke, Kikkert (55’Kamphuis), Nijkamp.

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer