NEO legt in geweldig half uur basis voor 3-1 overwinning op Grol

In een spannende wedstrijd heeft NEO de aanval van runner-up Grol uit Groenlo voorlopig afgeslagen. Na een vroege achterstand speelde de ploeg een geweldig half uur en kwam daarin tot een 2-1 voorsprong, die vlak voor tijd nog iets werd uitgebouwd.

Dat was hard nodig, want Grol liet in de tweede helft een paar enorme kansen liggen. Op een naargeestig Wooldrik speelden twee van de betere ploegen uit 2J tegen elkaar. Jammer, want het boeiende en goede duel had absoluut publiek verdiend.

Niet het geval

NEO begon sterk, want al na twee minuten had Stef Rompelaar een mooie rush over de rechterkant in huis, maar zijn schot werd nipt gered door de goede goalie Wessel Baarslag. De eerste hoekschop voor Grol leverde meteen een goal op. De sterk keepende Thijs Terhalle kon de bal niet voldoende raken en Rico Lammerdink benutte de rebound vakkundig: 0-1. Wat volgde was wellicht het beste half uur van deze competitie. NEO wervelde bij vlagen met sterk combinatiespel en dat leverde meerdere kansen op. Stef Rompelaar schoot net naast en nadat Terhalle nog een keer handelend op moest treden leek NEO op 1-1 te komen. Een schot van Ron Spoler kon niet goed verwerkt worden door Baarslag en Jochem Stam prikte van dichtbij de 1-1 binnen. Uit buitenspelpositie, zo oordeelde de assistent. Maar de samenvatting liet na afloop duidelijk zien dat dat niet het geval was.

Panna

NEO liet zich niet ontmoedigen en nadat een scrimmage, na een vrije trap van Jochem Stam, net geen resultaat opleverde, was het na ruim 20 minuten wel raak. Rick ten Tusscher zette Ron Spoler aan het werk die met een panna zijn tegenstander het bos instuurde. Zijn pass op Kevin Roesink was vervolgens op maat en de jonge rechtsback scoorde feilloos: 1-1. Nauwelijks drie minuten later was de voorsprong een feit. De alweer sterk spelende Jochem Stam zette met een mooie pass Stef Rompelaar aan het werk en de spits maakte het karwei met een fraaie stift af: 2-1. Ron Spoler had zijn goede eerste helft vervolgens kunnen bekronen met een goal, maar na een fraaie actie was zijn schot een makkelijke prooi voor Baarslag. De laatste kans voor NEO ontstond door een sublieme steekpass van Max Brunninkhuis op dezelfde Spoler. Zijn voorzet verzandde in een mêlee van spelers.

Roeren

Grol-spits Luc Berendsen kwam vervolgens nog goed weg met een gele kaart na een forse overtreding op Max Brunninkhuis, nota bene in het strafschopgebied van NEO. De laatste tien minuten voor de thee waren voor Grol, dat weliswaar geen uitgespeelde kansen opleverde, maar de gasten hadden wel pech dat een voorzet van links de lat schampte. 2-1 bij rust derhalve. NEO begon geconcentreerd aan het tweede bedrijf. Na een mooie combinatie tussen Ron Spoler en de later flink geblesseerd geraakte Mauro Lohuis werd de inzet van Stef Rompelaar bij de eerste paal ternauwernood geblokt. Alweer Spoler speelde zich na een kleine tien minuten uitstekend vrij op links, maar zijn schot ging net naast. Grol begon zich vervolgens flink te roeren en Luc Berendsen leek na ruim tien minuten de 2-2 te gaan scoren. Als dan niet uit buitenspelpositie kon hij alleen op Thijs Terhalle af, maar de normaal zo trefzekere spits schoof de bal centimeters naast.

Op en neer

Na een uur had Jesse Keur de wedstrijd in het slot kunnen gooien, maar de frêle middenvelder stuitte met zijn schot alweer op Baarslag, overigens na een subtiele assist van Ron Spoler. Op driekwart van de wedstrijd had Grol het duel een andere wending kunnen geven. Eerst werd een bal na tam ingrijpen van de NEO-defensie hoog over geschoten en vervolgens dook Luc Berendsen alweer moederziel alleen op voor Thijs Terhalle. Dit keer waren de voeten van de NEO-goalie te machtig voor de Grol-spits. In de laatste tien minuten golfde het spel op en neer, met de twee beste mogelijkheden voor NEO. Na goed storen veroverde Stef Rompelaar de bal, maar zag het leer van de lijn gehaald en Jochem Stam schoot over nadat hij bediend was door alweer Ron Spoler. Ook claimde NEO nog een strafschop toen Stef Rompelaar na een corner onder zijn voet geschopt werd.

Soeverein

Vlak voor tijd besliste NEO het duel evenwel. Jesse Keur was alert na een op een hoekschop volgende scrimmage en tikte van dichtbij de 3-1 tegen de touwen. De laatste minuten kwam de NEO-defensie onder leiding van de soeverein spelende Frank Valley niet meer in de problemen en Thijs Terhalle bekroonde zijn optreden met een mooie redding op een lastige kopbal.

NEO bleef ongeslagen derhalve tegen alweer een goede tegenstander die het nog menig opponent lastig zal gaan maken dit seizoen. Met alle afgelastingen krijgt de stand in 2J een vertekend beeld, maar NEO consolideerde zijn koppositie met Bon Boys op slechts twee punten afstand. Volgende week staat het uitduel bij Lemelerveld op het programma.

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer