A.D.’s voorbeschouwing: Mariënberg tegen Wilhelminaschool

Komende zaterdag is Mariënberg op het vertrouwde Westerpark gastheer voor Sport Vereniging Wilhelminaschool, die normaal gesproken bivakkeren op sportpark De Vikkerhoek, aan de Kanaaldijk 12 in Hengelo.

Voorbeschouwing op VV Mariënberg – SV Wilhelminaschool (zaterdag 20 november 2021)

Door A.D.

De mannen van staal komen op bezoek. Want inmiddels weet iedereen wel hoe ooit Wilhelminaschool is ontstaan, toch? Of wil je toch nog een klein stukje geschiedenis meepakken? Prima hoor…

Krom

Ik heb ‘t an de tied. Niet zoveel te melden. Zonder publiek spelen vind ik er geen bal meer aan. Wij vinden er misschien van alles van. Maar dit is niet de plek om een discussie op te starten. Wij zijn een voetbalclub waar plezier en gezelligheid voorop staan. Niet de vraag of iemand wel of niet gevaccineerd is, bij ons is iedereen welkom. Nou ja, bijna iedereen, hahaha! Heel veel regels zijn zo krom, die zijn zelfs door de mannen van Stork niet meer recht te buigen. Wat ik oe brom! Ondertussen houden ze ons wel weg van het favoriete tijdverdrijf op een zaterdag. Namelijk een wedstrijdje kijken, wat dom ouwehoeren en vervolgens gezellig die derde helft in.

Opgelapte bal

Sorry, dwaal weer af. Zou even een stukje historie beschrijven van onze gasten van komende zaterdag uut Hengelo. Bij deze. Want zoals zoveel voetbalverenigingen misschien ooit het levenslicht zagen, zo zag de School dat ook. Een groepje jongens, in dit geval leerlingen van de fabrieksschool van de Koninklijke Machinefabriek Stork, besloot op een warme zomerdag (we schrijven 10 augustus 1919) een voetbalvereniging op te richten. Elke zaterdag gingen de heren in wording naar het Pruisische Veld om op een stukje niemandsland ergens in Hengelo met een oude van Tubantia overgenomen opgelapte bal tegen het bewuste stuk leder aan te trappen. Stapeltjes kleren fungeerden destijds als doelpalen. Ze noemden de club naar de school waar ze doordeweeks hun lessen volgden, Wilhelminaschool.

Oude verhalen

Enkele fanatieke leraren, Disselkoen en Ter Horst, konden blijkbaar lullen als brugman want zij wisten bij de directie van Stork nieuwe shirts los te peuteren en Wilhelminaschool kreeg tevens de beschikking over een echt voetbalveld. Mooi man, die oude verhalen waar gewoon soms het stof van af moet. Toen wij amper nog wisten hoe je corona moest spellen. Je dacht wellicht: ‘Goeie naam voor een biertje, maar verder?’  Dat hebben wij toch ook. Ons begin bij de Oale Mölle en zo, de verhuizing later naar het oude sportveld in Beerzerveld en het feit dat wij eind jaren zeventig onze huidig sportpark betrokken! Ons stuk niemandsland tussen Mariënberg en Beerzerveld noemden wij het Westerpark! Zonder een verleden heeft niemand een heden. Waarvan Akte!

Einde oefening

Het is lang geleden dat wij thuis de degens kruisten met Wilhelminaschool. De laatste keer was dat, zegge en schrijven, zaterdag 19 januari in het jaar 2019. We stonden na 45 minuten voor met 3-1. Geen vuiltje aan de lucht, althans dat leek het. Want na de uiteindelijke 90 minuten verliet Wilhelminaschool het Westerpark met een 3-4 (!) zege, incluis grote glimlach. Dat was de laatste ontmoeting met de School, althans thuis! Want in het seizoen 2019/2020 werd na 7 maart 2020 namelijk geen wedstrijd meer gespeeld. We kwamen tot 17 duels en het duel thuis tegen Wilhelminaschool was één van de 9 resterende duels maar werd dus gewipt door corona. Einde oefening!

Laatste wedstrijd

Het vorige seizoen (20/21) werd de competitie na reeds vier wedstrijden stopgezet. We weten allemaal wie daar verantwoordelijk voor waren. Néé, niet Rutte en de Jonge. Dat is te makkelijk. Ga mij wel ergeren aan die schoenen van Hugo, maar dat is een ander schoenmaker blijf bij je leest verhaal. Wel speelden wij vorig jaar, 10 oktober 2020, nog een duel tegen Wilhelminaschool in Hengelo. Dat was, achteraf gezien, de laatste wedstrijd die wij dat seizoen speelde. Amper vier duels verder en de stekker ging er opnieuw uit. Gingen wij nog even de bietenbrug op met 6-2 verlies. Mistroostig sportpark, toen ook al geen volk langs de lijn.

Tante Ali

Wolter, Gerrit en ik in veel te krappe gele hesjes, alsof je niet wist dat wij van de ‘Pers’ van Mariënberg waren op het verder lege De Vikkerhoek. Néé, wij komen voor de fun, haha. Ach, gelukkig was Tante Ali er wel. Te elfder ure nog opgetrommeld door de zeurvitter. Mooi mens, dut mij altijd denken aan mijn eigen Tante Ali. Ook zo’n groot en lief mens terwijl mien Tante Ali eigenlijk helemaal niet mien Tante Ali was. Maar gewoon vrienden van mien Va en Moe. Vroeger, eerder duzz, noemde je zulke mensen Tante of Oom. Raar eigenlijk. Zo had ik ook een tante Jennie, tante Lummy en Tante Riek. Die laatste was toevallig wel weer echt mijn Tante maar dat kwam door haar man, mien Ome Lenard, die toevallig bij hetzelfde kaartclubbie als mien Pa zat.

Op de tanden bieten

Klavertje vijf. What’s in a name. Tja, ze klaverjasten altied hè. Kunnen wij komende zaterdag ook met z’n allen gaan doen want wij mogen niet langs de lijn staan. Binnen kaarten met zijn vieren wel. Euh, hoe dan? Ik zei je toch al, zo krom dat buigen ze niet meer recht, ook niet door die jongens van Stork! Hopelijk is het na 4 december weer gebeurd met die onzin, maar wat denken jullie zelf? Kun je rekenen, reken er maar niet op. Ze boren ons ook zo de onvervalste kanaalderby door de neus. Ach, alles maar voor de gezondheid zullen we maar denken. Nog ff weer op de tanden bieten. Wij houden jullie via de sociale media op de hoogte.

Scorebordjournalistiek

Want het giet mooi. Mariënberg staat op de 4e plek na 7 wedstrijden met 16 punten. Knap heur. Onze gasten uut Hengelo vinden wij voorlopig terug op plek nummer 10 met vier punten uut 7. Wat zegt het? Zeg het maar. Wie het weet mag het zeggen. Je reinste scorebordjournalistiek. Ze wonnen van Kloosterhaar en speelden gelijk tegen AJc’96. Ze dolven het onderspit tegen ON, De Zweef, DES, SVVN en vorige week tegen Hardenberg’85. Ben geen uitslagenwonder of cijfer-fetisjist. Je moet schieten om te scoren en hopelijk trappen wij ‘en passant’ die Corona de eeuwige maisvelden op. Juichen we met z’n allen. Alle menschen werden Brüder. De prognose?

Gok wederom op een 3-1 zege. Bredero zei het al eens: Het kan verkeren. Scheidsrechter is de heer Gerjan Ekkel en hij zal om klokslag half drie voor het eerst op zijn fluit blazen. Succes mannen. Veule wille maar vooral veule Skik ondanks het feit dat er geen publiek langs de lijn mag staan. Laten we bidden dat het voor maar drie weken zo zal zijn. Joah, mag wel zo.

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer