Derby tussen TVC ’28 en STEVO beslist door vroege openingstreffer

Zondagmiddag stond een van de grootste derby’s in het Twentse voetballandschap op het programma. Een volgepakt Sportcomplex De Grote Moat in Tubbergen zag TVC ’28 door een vroege openingstreffer met 1-0 van buurman STEVO winnen.

De wedstrijd in Tubbergen deed veel supporters langs de lijn aan de derby tussen FC Twente en Heracles Almelo denken, die afgelopen vrijdagavond plaatsvond. Slecht voetbal, opstootjes, kaarten en een vroege openingstreffer die de wedstrijd deed beslissen. Elementen die een derby eigenlijk een echte derby maken.

Flitsende start

De blauwe rook was nog maar net weggetrokken, of de bal lag in het netje. Mart Groothuis zette TVC, dat vanmiddag toch wel de favoriet was, vroeg op voorsprong. Een flitsende start van de burenruzie. Maar de wedstrijd zou daarna wat in slaap sukkelen. Het lukte de thuisploeg niet verzorgd voetbal te spelen. Tegenstander STEVO kwam met enkele wapenfeiten, zoals een kopbal en twee zachte inzetten die gemakkelijk konden worden gepareerd door doelman Ruud Hesselink. Na een kleine twintig minuten spelen zou het pas echt interessant worden. De goed spelende STEVO-rechtsback Mauro Plegt kon een afgedwaalde voorzet bij de tweede paal niet binnen koppen. Hesselink zag de bal maar net naast het doel van TVC verdwijnen.

Opstootjes

Diezelfde Hesselink zou vanaf dat moment aardig aan het werk worden gezet. De goalie van TVC moest regelmatig optreden bij voorzetten en hoge ballen. Zo ook na een klein kwart van de wedstrijd, toen de doelman het voor de eerste keer aan de stok kreeg met STEVO-spits Niels Wigger. “Ik pakte een hoge bal”, vertelt Ruud Hesselink na afloop van het treffen. “Hij liep door, waarop ik een vinger in mijn oog voelde. Misschien liet ik me toen iets te veel meeslepen. Maar ‘doe normaal joh’, dacht ik toen.” STEVO bleef even gevaarlijk, Hesselink zou bij een vrije trap van Joes Masselink wederom in actie moeten komen. Maar de eerste helft zou vanaf dat moment vooral in het teken staan van opstootjes, overtredingen, gele kaarten en Niels Wigger die oorlog probeerde te maken in de Tubbergse zestien.

Echte derby

Na een kleine dertig minuten moest scheidsrechter Weghorst er dan toch echt aan geloven. De leidsman hield de kaarten tot dat moment nog op zak, maar moest de gele prent na een opstootje twee keer uitdelen. Zowel Thijs Koopman (TVC) als Niels Wigger (STEVO) werd op de bon geslingerd. Enkele minuten later plukte STEVO-doelman Luuk Oude Lansink een hoogstandje van Daan Geerts uit de bovenhoek. Bij dat ene hoogstandje zou het blijven, voor het weer een echte derby werd. STEVO-speler Stijn Harmelink kreeg geel voor het vasthouden van Stef Roelofs. Ruud Hesselink en Niels Wigger zouden het voor de thee nog tweemaal met elkaar aan de stok krijgen. De beste kans vlak voor rust was voor TVC. Jeffrey Huizinga schoot de bal maar net voorlangs.

Kansen

De tweede helft begon waar de wedstrijd aan het einde van de eerste helft was gebleven. Terwijl de rook opnieuw langzaam moest wegtrekken en de knallen nog klonken, kregen beide ploegen direct een kans. Ruud Hesselink moest namens TVC wederom in actie komen. Aan de andere kant kreeg Daan Geerts een grote mogelijkheid op uitbreiding van de voorsprong. De kansen zouden elkaar aan beide kanten opvolgen. Bij de thuisploeg werden Roelofs en Huiskes gevaarlijk. Namens STEVO haalde Roy Wigger een keer uit van ver en schampte Mauro Plegt de lat. Ruud Hesselink bleek vandaag een serieuze sta in de weg. Wel zou STEVO meer en meer in de wedstrijd komen. Maar ook toen vrijwel iedere bezoeker op Sportcomplex De Grote Moat de gelijkmaker telde, lag Hesselink in de weg om de bal met zijn vingertoppen tot een corner te verwerken.

Met de rug tegen de muur

Het laatste kwartier zou chaotisch worden. Luuk Oude Lansink moest het doel van STEVO met hand en tand verdedigen op verschillende inzetten van Stef Roelofs. De tweede keer hielden de supporters hun hart vast, toen Roelofs leek te scoren na een prachtige combinatie over drie schijven. Dankzij Oude Lansink zou STEVO in de wedstrijd blijven. Maar toen Thijs Koopman tien minuten voor tijd zijn tweede gele kaart en dus de rode prent in ontvangst nam, mocht de ploeg uit Geesteren geloven in meer. TVC kwam dan ook met de rug tegen de muur te staan. Veel anders dan gele kaarten pakken lukte de ploeg uit Tubbergen niet meer. Het doel van Hesselink werd met vuur bestookt, maar de bal zou er niet in willen. Ook de keeper pakte nog een opmerkelijke gele kaart, bij nota bene de cornervlag. Maar TVC zou de overwinning over de streep trekken.

Derbygeweld

Als er iemand na afloop tevreden moet zijn geweest, dan was dat TVC-doelman Ruud Hesselink. “Ik hoorde dat het schot in de tweede helft al werd geteld”, lacht Hesselink na afloop. “Ik heb zelf een heel goed gevoel aan deze wedstrijd overgehouden. Ik zat overal bij, vooral hoge ballen. Maar misschien liet ik me wat gemakkelijk meeslepen in het derbygeweld.” De keeper doelt op de aanvaring(en) met STEVO-spits Niels Wigger, maar kan de opstootjes na afloop nuanceren. “Natuurlijk mag het hard gaan, dat hoort bij een derby. Dat moet je accepteren. Maar wanneer er iets gebeurt, moet je er wel bovenop zitten. Ik laat natuurlijk niet met me spelen. Niels (Wigger) ben ik na de wedstrijd al wel tegengekomen. Ik heb hem nog gezegd dat we een biertje gaan drinken.”

De doelman kon na de gewonnen wedstrijd alleen nog maar lachen. “De sfeer na afloop was geweldig. De derby leeft in deze dorpen en omstreken. We hebben misschien een slechte pot gespeeld, want aan voetballen kwamen we niet echt toe. Maar we hebben de drie punten gepakt, dan maakt de rest niets meer uit. We hebben op strijd gewonnen, dat is het belangrijkste.

Over de opmerkelijke gele kaart bij de cornervlag wil Hesselink nog wel wat kwijt. “Ik dacht dat we een uittrap hadden, waarop ik de bal wilde gaan halen. Dan kon ik rustig aan doen, om tijd te winnen. Maar blijkbaar was het een corner, dus kreeg ik direct de gele kaart.”

TVC ’28-STEVO: 1-0 (1-0)

Zondag 07-11-2021, 14.00 uur

Sportcomplex De Grote Moat, Tubbergen

Scoreverloop

2′ 1-0 (Groothuis)

Gele kaart: Hesselink, Oude Avenhuis, Huizinga (TVC ’28), Wigger, Harmelink, Gelhever (STEVO)

Rode kaart: Koopman (twee keer geel)

Opstelling TVC ’28: Hesselink, Booyink, Koopman, Hofste, Huizinga, Stopel (Schlepper), Roelofs, Groothuis (Staarink), Huiskes, Bosch, Geerts

Opstelling STEVO: Oude Lansink, Damhuis, Harmelink, Kottink, Plegt (Gehring), Gelhever, Nijkamp (Weerink), Lohuis, Masselink, N. Wigger, R. Wigger

Foto’s: Sportfoto-Oost.nl/Ron Jonker

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer