NEO pakt eerste periode na 2-2 gelijkspel bij Schalkhaar

In een enerverend duel op een goed niveau heeft NEO middels een 2-2 gelijkspel bij het sterke Schalkhaar de eerste periode in de wacht gesleept. Dat gebeurde mede doordat de andere kandidaat voor de titel, Eilermark, met 3-2 verloor bij de reuzendoder van 2J, Grol uit Groenlo.

Foto omslag: NEO

Het was na afloop bibberen en beven voor de mannen van Michel Steggink, want toen het duel in Schalkhaar was afgelopen moest er in Groenlo nog bijna een half uur worden gespeeld. De stand was toen nog 2-0, maar toen Eilermark via twee goals gelijk had gemaakt lag een teleurstelling in het verschiet. Via de livestream uit Groenlo was te zien dat Grol uiteindelijk toch won en NEO kon feestvieren.

Enige wapenfeiten

NEO begon erg matig aan het duel op het logischerwijze sfeerloze sportpark Horsterhoek. Nadat Milan ter Riele al vrij vlot een mooie dieptepass net naast had geschoten was het even later wel raak. Op de rand van buitenspel kreeg de wat luie rasvoetballer Milan Beumer de bal aangespeeld, stoomde op en bracht de bal strak voor het doel. In een mêlee van spelers gaf Milan ter Riele het laatste zetje en de bal huppelde tergend langzaam binnen bij de eerste paal: 1-0. Schalkhaar bleef de bovenliggende partij in die fase en NEO kon slechts een paar kleine speldenprikjes uitdelen. Een mooie aanval over links via Mauro Lohuis en een te zwak schot van Max Brunninkhuis waren de enige wapenfeiten.

Geplaatste schuiver

Rond het halve uur herpakte NEO zich en kreeg een aantal hoekschoppen op rij, die wel dreigend waren, maar niets opleverden. In een van de tegenstoten leek het zelfs bijna 2-0 te worden. De beresterke spits David Klopman was niet van de bal te krijgen en hij stelde Milan Beumer in staat Thijs Terhalle te testen. Die kon de bal gelukkig makkelijk pareren. Een kleine tien minuten voor de pauze viel de 1-1. Een goede actie van Ron Spoler bracht Jochem Stam in stelling. De sierlijke linkspoot draaide prachtig weg bij zijn tegenstander en zijn geplaatste schuiver was goalie Lukassen te machtig.

Achter de feiten aan

NEO leek maar even te kunnen juichen, want net na de aftrap stond Milan ter Riele ineens moederziel alleen voor Terhalle. Tot grote opluchting schoof de normaal zo trefzekere ter Riele de bal naast. Het slotakkoord van de eerste helft was voor Kevin Roesink die de achterlijn haalde, maar zijn voorzet verzandde echter in een woud van benen. Ruststand derhalve 1-1. Na de thee liep NEO binnen de minuut alweer achter de feiten aan. Wat ongelukkig liet Ron Spoler de bal te ver wegspringen, terwijl Mauro Lohuis al onderweg was op de linkervleugel. De vervolgpass van Milan Beumer, achter de NEO-defensie, op David Klopman was geweldig en de spits maakte de klus alleen voor Thijs Terhalle beheerst af: 2-1.

Sportief duel

NEO pakte de zaken meteen weer energiek op en binnen twee minuten raakten Kevin Roesink en Max Brunninkhuis de lat boven Lukassen. Er ontspon een heerlijk en zeer sportief duel tussen twee goede ploegen en het kwartje had wat dat betreft beide kanten op kunnen vallen. Nadat Kevin Roesink en Ron Spoler kansen niet hadden kunnen benutten en een aantal gevaarlijke hoekschoppen net geen treffer opleverden kreeg David Klopman de beste kans van de tweede helft. Geheel vrijstaand kopte hij een voorzet van alweer Milan Beumer over de NEO-veste.

Niet van de wijs

Met Twan Weghorst en Coen ten Tusscher in de ploeg en later ook Sem Leferink voor de aangeslagen Kevin Roesink ging NEO op jacht naar de gelijkmaker. En die viel zo’n vijf minuten voor tijd. Volgens arbiter Baardman werd Twan Weghorst door Michiel Hullegie weggetrokken bij een hoge voorzet en legde de bal op de stip. Schalkhaar was des duivels en in de consternatie kon Hullegie inrukken met zijn tweede gele kaart. Een erg zware straf, maar blijkbaar volgens het boekje. Voordat Max Brunninkhuis de toegekende strafschop kon nemen verstreken er diverse minuten en moest de bal een paar keer beter op de stip gelegd worden, maar de NEO-aanvoerder liet zich niet van de wijs brengen en scoorde de luid bejubelde 2-2.

De resterende tijd bleek te kort voor Schalkhaar om de voor de periode noodzakelijke winst te realiseren en na een ruim bemeten blessuretijd kon voor NEO het afwachten beginnen, met een zoals gezegd positief resultaat.

Een periodetitel is uiteraard mooi, maar de totaalstand is uiteraard minstens zo belangrijk en volgende week kan NEO de borst natmaken als Grol naar ’t Wooldrik komt. Voorwaar een tegenstander van formaat met achtereenvolgende zeges op Schalkhaar, Achilles’12 en Eilermark.

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer