FC Twente op jacht naar revanche na uitschakeling in bekertoernooi, Zerrouki misschien al bij de selectie

FC Twente gaat zaterdagavond in Tilburg op bezoek bij Willem II. Woensdag werd FC Twente nog uitgeschakeld in het bekertoernooi, na een 1-2 thuisnederlaag tegen AZ. 

Foto’s: Sportfoto-Oost.nl/Ron Jonker (archief)

In De Grolsch Veste kwam de FC Twente woensdag vlak na rust nog op voorsprong, welke de Tukkers het restant van het tweede bedrijf niet vast wisten te houden. Manfred Ugalde werd enkele minuten na de pauze gevloerd door de doelman, waarop Ricky van Wolfswinkel de uitgelezen kans vanaf elf meter niet onbenut liet. Een kwartier later schoot Julio Pleguezuelo de bal namens FC Twente in eigen doel. Niet ver voor het verstrijken van de reguliere speeltijd besliste Vangelis Pavlidis het bekerduel in het voordeel van de Alkmaarders.

Verdiend

Trainer Ron Jans en verdediger Robin Pröpper konden de nederlaag tegenover ESPN niet anders bestempelen dan terecht. “We hebben verloren van een goed AZ’, sprak aanvoerder Pröpper na afloop. Jans zag dat AZ in de achtste finale de bovenliggende partij was en veel aan de bal was. “Zo willen wij niet voetballen”, zei hoofdtrainer Jans. “We werden helemaal teruggedrongen.” Aan de bal wist FC Twente geen vuist te maken. “We waren de bal meteen kwijt, dat duurde 45 minuten lang.” Dat was in het begin van de tweede helft anders, toen FC Twente de leiding greep via een benutte strafschop. Even zat er zelfs nog meer in, tot AZ gelijkmaakte en de beslissende 1-2 maakte. “De tweede helft hadden we op 2-0 kunnen komen via Rots, maar AZ heeft de overwinning verdiend.”

“Kwamen er niet aan”

“AZ was in goede doen”, besloot Pröpper. “We kwamen er niet aan. We stonden de eerste helft met de kont tegen de eigen zestien, al gaven we niets weg”, analyseert de captain, die in de tweede helft het gevoel had dat het beide kanten kon opvallen. “De tweede helft probeerden we meer te voetballen, maar gaven we ook meer weg. Met een bal op de paal had het ook anders kunnen zijn. Uiteindelijk hebben we verloren van een goed AZ.”

FC Twente-AZ: 1-2 (0-0)

Scoreverloop

48′ 1-0 (Van Wolfswinkel, pen.)
63′ 1-1 (Pleguezuelo, e.d.)
82′ 1-2 (Pavlidis)

Gele kaart: Sadilek (FC Twente), Vindahl, Sugawara (AZ)

Arbiter: Gözübüyük

Opstelling FC Twente: Unnerstall, Troupée, Hilgers (46′ Pleguezuelo), Pröpper, Smal, Sadilek, Bosch, Vlap (46′ Ugalde), Limnios (85′ Cerny), Van Wolfswinkel, Misidjan (46′ Rots).

Opstelling AZ: Vindahl, Sugawara, Witry, Beukema, Wijndal, Clasie, Midtsjø, De Wit, Evjen (85′ Reijnders), Pavlidis, Karlsson.

Vooruitblik op Willem II uit

Na de uitschakeling in het bekertoernooi wordt dit weekend de competitie in de Eredivisie hervat. Ron Jans: “Die wedstrijd hebben we donderdag afgesloten. We zijn nog lang in de wedstrijd gebleven, maar uiteindelijk heeft AZ verdiend gewonnen. Dan is het ook klaar, want Willem II staan weer voor deur. De sfeer is goed en het gevoel ook.” Zaterdagavond treedt FC Twente in Tilburg aan tegen Willem II. Op de officiële website van FC Twente blikt de oefenmeester vooruit.

De kans bestaat dat Ramiz Zerrouki zaterdag weer bij de selectie zit. De middenvelder werd donderdag met Algerije uitgeschakeld tijdens het toernooi om de Afrika Cup. De sterkhouder van FC Twente had al contact met trainer Ron Jans. “Hij vroeg; wat denkt u van zaterdag?”, vertelt Jans tegenover de clubkanalen. “Als hij fris en fruitig is neem ik hem op in de wedstrijdselectie. Ramiz was er heel trots op om met Algerije deel te nemen aan de Afrika Cup en voor hem is er een droom nu niet uitgekomen. Ik kan me voorstellen dat dat wat met je doet als speler.” Mees Hilgers viel woensdag tegen AZ en is tegen Willem II weer inzetbaar. Ook Michal Sadilek is beschikbaar in Tilburg.

Andere fase

Het bekerduel met AZ zal niet te vergelijken zijn met wat FC Twente zaterdagavond te wachten staat. “Bij AZ zeiden ze dat het hun beste wedstrijd van het seizoen was, Willem II zit in een heel andere fase. We kunnen daar meer ballen hoger op het veld veroveren en krijgen we meer tijd om te voetballen”, vervolgt Jans. “Toen we thuis tegen Willem II speelden stonden ze derde en nu hebben ze negen nederlagen achter elkaar. Hun vertrouwen zal wankel zijn. Zij willen het echt omdraaien, dat hebben ze een paar keer geprobeerd, maar toen kregen ze de deksel op de neus.”

Willem II – FC Twente, aftrap 21.00 uur, staat onder leiding van scheidsrechter Edwin van de Graaf. Het duel is live te zien op ESPN 2.

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer