Vroomshoopse Boys laat Sparta Enschede ontsnappen

Op voetbalcomplex Schreurserve in Enschede troffen het ruim 100-jarige CVV Sparta Enschede en Vroomshoopse Boys elkaar. Laatstgenoemde speelde offensief voetbal, maar liet de thuisploeg met een eindstand van 2-1 ontsnappen.

Foto omslag: Edward Olthof

Léon Dogger was met een uitgekiende lob van wel vijftien meter dicht bij een doelpunt. De bal ging net naast en over. Datzelfde lot was meerdere inzetten van de Boys-aanvallers Jos Hutten, Juliën Derks en Ernst-Jan Heideman beschoren.

Aloude voetbalwet

In de 24e minuut kreeg Vroomshoopse Boys onverwacht voor de eerste keer het deksel op de neus. Scheidsrechter Gerjan Ekkel weigerde een duwfout van een Sparta-speler in het strafschopgebied van de thuisploeg te bestraffen. Enkele Boys-spelers maakten de fout om met de arbiter in discussie te gaan, zonder op de eigen defensieve organisatie te letten. Daarvan profiteerde de 42(!)-jarige routinier Daan Akkerman optimaal, door geheel vrijstaand de bal langs doelman René Kok te schuiven: 1-0. Dat was geheel in strijd met het vertoonde spelbeeld. Maar wel in de lijn van een aloude voetbalwet, die zegt dat als je zelf niet scoort, de tegenstander het wel doet.

Riante mogelijkheden

Nog voor rust kreeg Jos Hutten van dichtbij twee riante mogelijkheden, na goed uitgespeelde aanvallen van Vroomshoopse Boys. Beide keren bleek doelman Bryan Jonkers, en ook nog eens de onderkant van de lat, een sta in de weg. Sparta Enschede kwam er nog een keer uit, maar Danny Reinders wist de bal namens de withemden net niet in het dak van het doel te lepelen. Zo bleek de 1-0 tussenstand bij rust op het elektronisch scorebord staan, waar Vroomshoopse Boys al lang en breed afstand had moeten nemen.

Offensieve instelling

In de tweede helft was hetzelfde spelbeeld te zien met een aanvallend Vroomshoopse Boys en een verdedigend ingesteld Sparta Enschede. In de 53e minuut werd die offensieve instelling van het team van trainer Jan-Peter Jonkman beloond. Sil Derks zette op rechts Ernst-Jan Heideman aan het werk, die de bal breed legde op Jos Hutten. Nu was het met een geplaatst schot wel raak: 1-1. De matig acterende, maar met veel inzet spelende, thuisploeg hield in de fase erna met de stug verdedigen het doel schoon. Het wachten was eigenlijk op de bevrijdende treffer van de Boys. In de 66e minuut kwam Ramon de Jong rechterspits Ernst-Jan Heideman vervangen en werd de druk nog meer opgevoerd. In de 69e minuut belandde een vrije trap van Léon Dogger bij Ramon de Jong, die van dichtbij tegen de rechter paal tikte.

Doelpuntenmaker Jos Hutten – Foto: Annelies Gombert

Kunst- en vliegwerk

Dat gaf Sparta Enschede weer nieuwe moed en het team van trainer Joost du Gardijn bleef loeren op mogelijkheden om uit te breken. In de 78e minuut kwam er weer zo’n mogelijkheid door slordige passing van de Boys. Op links brak Koen Kremers ongehinderd door, Imar Bult wist de bal van dichtbij in te tikken: 2-1. Het wedstrijdbeeld stond op zijn kop, maar daar maalde Sparta Enschede uiteraard niet om. Met kunst- en vliegwerk werd de 2-1 door de thuisploeg vastgehouden, ondanks het inbrengen aan Boys-zijde van Ruben Smedema voor Jelle Drees In de 83e minuut.

In de slotseconden was er nog een opstootje, waarbij twee spelers van beide teams een rode kaart kregen. De volledig onnodige 2-1 was voor een fel strijdend Vroomshoopse Boys onverdiend, maar ook weer een bewijs dat het afronden van kansen een essentieel onderdeel van het voetbal is. Wat dat betreft moet er door Vroomshoopse Boys vanaf nu uit een ander vaatje worden getapt, te beginnen op zaterdag 26 februari met de thuiswedstrijd tegen IJVV uit IJsselmuiden.