Mariënberg op bezoek op ’t Heuveltje

Komende zaterdag reist Mariënberg af naar het pitoreske Aadorp, waar op sportpark ’t Heuveltje aan de Heuveltjeslaan nummer 5 de Aadorpse Sport Vereniging 1957 (ASV ’57) de gastheer zal zijn.

Voorbeschouwing op ASV’57 – VV Mariënberg (Zaterdag 26 februari 2022)

Door A.D.

Eerst even een gratis opfriscursusje, want is het alweer enige tijd geleden dat Mariënberg de degens sportief heeft gekruist met de ploeg van trainert Julian op den Dries. Aadorp, met 2 A’s en zonder G, is een dorp in de Twentse gemeente Almelooooooo. Het gezellige Aadorp ligt in het voormalige veengebied ten noorden van de lijn Almelo-Wierden aan weerszijden van het kanaal Almelo-De Haandrik.

De Ganges

Ons allen wel bekend dat watertje, want ons mooie Westerpark ligt aan hetzelfde kanaal wat dus ook door Aadorp stroomt. Je moet maar zo denken, als iemand zomers in Aadorp prinsheerlijk zijn aardappels staat af te gieten (ander woord voor plassen, red.) in het kanaal, kan het maar zo zijn dat jij een halve dag later in hetzelfde kanaalwater een heerlijke duik neemt in, euh, pak ‘m beet- Beerzerveld. Lekker fris! Ach, je moet eens weten wat ze allemaal niet doen in de 2510 kilometer lange river De Ganges. Ik weet het ook niet hoor maar mijn zoon kwam daar laatst mee thuis. Had ie ergens gelezen.

Emmers zand

Tja, ik lees ook veel, bijvoorbeeld dat het veengebied, rondom het sportpark van onze gasten komende zaterdag, rond 1900 geleidelijk werd ontgonnen. Vroeger heette Aadorp nog Binnen Woesten en/of Buiten Woesten voordat ze de boel dicht gooiden met emmers zand. Lekker droge voeten en belangrijker droge voetbalsokken. Pas sinds 1930 heet Aadorp Aadorp, met twee A’s. Aadorp tikt dus net de 92 jaar aan. In 1957 werd daar een voetbalclub opgericht, maar het schijnt dat die Aadorpers dat ook al eens probeerden, zegge en schrijven, in 1932 en nog eens in 1948.

Terug het natte veen in

SVA (Sport Vereniging Aadorp) was de laatste voorloper van ASV’57. In de volksmond werd dat al gauw de Schrik Van Aadorp genoemd, maar door ondermeer teleurstellende resultaten van het vlaggenschip destijds en dat mede hierdoor de animo onder de leden om tegen het leder aan te trappen blijkbaar steeds verder afnam zag men in Aadorp genoodzaakt om SVA reeds in 1951 ter ziele te dragen. Terug het natte veen in. Echter, Drie keer scheepsrecht kwam in 1957 via het kanaal Almelo-De Haandrik Aadorp binnen varen. Want vandaag de dag bestaat de club ASV’57 nog steeds en acteert men al trots enige seizoenen in de 3e klasse D, Oost.

Anoniem door het leven

Als ik aan ASV’57 denk, dan denk ik meteen aan twee markante, euh, eigenlijk drie markante figuren. Namelijk zeurvitter en teammanager Jan Wessels, materiaalman en alwetende Thomas Steenbergen en Uw verslaggever zonder voor- en achternaam. Laatstgenoemde gaat schijnbaar nog steeds zeer anoniem door het dagelijkse leven in Aadorp. Al kan ik mij niet aan de indruk onttrekken dat de naam inmiddels wel bekend is op ’t Heuveltje. Misschien wel met als achternaam van den Heuvel en ’s winters op wintersport in Oostenrijk van den Berg.

Koffie en groene pretkegels

Zeg het maar. Of langlauft ie in de koude maanden van het jaar gewoon op ’t Heuveltje in zijn geliefde Aadorp met twee A’s? Wat ik oe brom, of nie Thomas. Thomas en ondergetekende wisselden deze week al enkele beleefdheden uit via Twitter. Wij als Mariënberg zijnde zijn we meer dan van harte welkom, verhaalde de altijd goedlachse Thomas die ik natuurlijk meteen op zijn woord geloofde. De koffie stiet kloar en hij had dinsdag al de groene pretkegels voor ons koud gezet. Kijk, dat verwarmt ons roodzwarte hart.

Lekkere hapjes

Zeurvitter Wessels is familie van onze beste nr. 14 van weleer. Iets met een volle neef of zoiets. De laatste keer dat ik Jan W. sprak, was hij bijzonder goed te passe. Hij nam, begin 2020, naast de 1-4 zege ook nog eens de hoofdprijs van de verloting bij ons mee. Zusse zag toen nog dat het goed was, de tante van Jan die jammer genoeg nu vanaf boven moet toekijken. Weet vast en zeker dat de moe van Bert een grote schaal met lekkere hapjes had gemaakt als haar jongens daardoor de winst en de hoofdprijs van de verloting komende zaterdag weer mee terug zouden nemen naar het Westerpark. Ze was één van onze hondstrouwe supporters, zeker één van de oudste supporters. Waarvan Akte!

Met suiker en boter

Ik had nog niet het wedstrijdverslag kunnen lezen van Uw verslaggever. Stond dinsdagavond nog niet op de site van ASV’57. Hij kan het altijd mooi verwoorden, je moet bij hem vooral tussen de regels doorlezen. Want ik was namelijk erg benieuwd wat hij had te melden over de 6-1 nederlaag in Westerhaar tegen de Voorwaartsen van Tom Nijzink. Het zegt trouwens allemaal niks over onze kansen komende zaterdag. Wij gingen er met suiker en boter in tegen ON, maar Almelo is nog ver, net als Parijs.

Niet voor schamen

De laatste jaren hebben wij het nooit makkelijk tegen de zwart/witte Aadorpers. Soms kan het vriezen, de andere keer weer flink dooien. ASV’57 vinden we terug op de voorlopig tiende stek, Mariënberg staat op plek nummer vijf. Wij doen het echt niet slecht, om de drommel nie. Resumè: We verloren alleen nog maar van De Zweef en ON, deze lopende competitie met enkele grote rustmomenten. Wie staat er bovenaan, juist ja. De Zweef. ON staat keurig tweede. Dus verloren wij van de koploper en de runner-up. Hoef je je als Mainbarger echt niet voor te schamen. We speelden deze huidige competitie drie keer gelijk, ondermeer tegen Hellendoorn en Banthum. Wie staat er derde? Juist ja, Hellendoorn en wie staat net boven ons, op de vierde plek, onze vrienden van die club VKV (vijf kilometer verderop), Met andere woorden: Banthum!

Stormrammen

Ach, dan verlies je vorige week wel kansloos van ON, maar die nederlaag was ingecalculeerd. Dan moeten we gewoon allemaal top zijn en boven ons zelf kunnen uitstijgen. Maar de komende weken moet er, om een cliché van stal te halen, uit een ander vaatje worden getapt. Dan kan Thomas Steenbergen al redelijk wat pretkegels koud hebben staan, moet er eerst nog twee keer drie kwartier het vuur uit de sloffen worden gevoetbald. Dan pas mogen wij ons laven aan het gerstenat. In 1900 begonnen ze in Aadorp, wat toen nog helemaal niet zo heette, met vochtvreters te plaatsen om de geplande drooglegging te bewerkstelligen. Dat gegeven alleen al moet ons 100% motiveren om de pannen van het dak te spelen zonder daarvoor een storm te hoeven gebruiken. Ja, stormrammen in de voorhoede en gaan met die banaan.

Ik gok, natuurlijk, ouderwets op een 1-3 zege. Scheidsrechter is de heer Jan Zagers en hij fluit om half drie voor het eerst op zijn fluitje. Succes mannen. Veule wille maar voor veule Skik…. Dat de beste moge winnen.…Wat is de eerste prijs bij de verloting, Jan?

Even sportieve revanche en gelukkig in het spel zijn.

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer