Wan Bakx

Twee Europese titels voor Wan Bakx

Op zijn laatste grote internationale wedstrijd voordat hij zich gaat voorbereiden op de Tour for Life heeft AC TION atleet Wan Bakx twee titels gepakt bij de Europese Kampioenschappen atletiek voor masters in het Portugese Braga.

Foto: Wan Bakx

Op dinsdag verraste hij iedereen en zichzelf met een uitstekende sprong bij het verspringen in de categorie Mannen 55. De afstand die gemeten werd, 5.85m, was ook een verbetering van het Nederlandse Record uit 2016 van Alje Kuiper. In de finalerondes kwamen de concurrenten nog wel in de buurt van de 5.85m, maar er niet overheen. Zo behaalde hij een welverdiende maar enigszins onverwachte gouden medaille. “De laatste jaren kwam ik vaak in wedstrijden niet verder dan 5 en een halve meter. Ergens wist ik dat 5.80m erin zat maar het lukte steeds niet.”, aldus Wan Bakx. “Dat het dan wel lukt op een EK is natuurlijk geweldig”.

Drie dagen later plaatste Wan zich betrekkelijk eenvoudig voor de 60 meter horden finale die een dag later werd gelopen. Daarin moest hij tot het uiterste gaan om de Brit Barry Marsden achter zich te houden. Die inspanning leverde naast een Europese titel ook een verbetering van zijn eigen Nederlandse Record op. De 8.98s was ook de eerste keer dat hij onder de 9 seconden dook. “Ik had al bijna alle tijden tussen de 9.00 en 9.10 gelopen en snakte naar een tijd onder de 9. Dat dat dan lukt op het moment suprême, is geweldig”. “Ik ga natuurlijk wel even nagenieten, maar al snel moet ik op de fiets kilometers gaan maken. Eind Augustus rij ik met een team van de Universiteit Twente de Tour for Life, voor het Daniel den Hoed fonds. Er kan nog steeds gedoneerd worden”, aldus een breed lachende Wan Bakx.

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer