In beeld: FC Twente verslaat Vitesse

FC Twente boekte zaterdagavond een 3-0 overwinning op Vitesse. In het eerste bedrijf verschafte de nummer vier van Nederland zich al een goede uitgangspositie met een 2-0 voorsprong en een man meer op het veld. Na rust kwam die marge niet in gevaar en liep FC Twente zelfs uit naar 3-0. De treffers kwamen op naam van Jesse Bosch en Ricky van Wolfswinkel (2). 

Foto’s: Sportfoto-Oost.nl/Ron Jonker

De eerste kansen waren, via Adrian Grbic en Matus Bero, voor Vitesse. FC Twente zette een van de eerste kansen echter wel om in een treffer. Michel Vlap werd weggestuurd door Robin Pröpper en zette de bal voor, die door Sondre Tronstad richting eigen doel werd gewerkt. Het was Jesse Bosch die het laatste zetje gaf en de thuisploeg op een 1-0 voorsprong zette. Nog voor rust zat FC Twente op rozen. Jacob Rasmussen redde vlak voor de doellijn met zijn hand, waarop hij het veld moest verlaten. Ricky Van Wolfswinkel liet de kans vanaf elf meter niet onbenut: 2-0.

FC Twente kwam vervolgens goed uit de kleedkamer. Na een kleine tien minuten in de tweede helft maakte Van Wolfswinkel zijn tweede van de avond (3-0). Een lange bal van Gijs Smal werd door de spits tot een slim doelpunt gepromoveerd. De mogelijkheden die FC Twente daarna nog kreeg, liet de club uit Enschede echter onbenut. Vlak voor tijd mocht nieuwe aanwinst Joshua Brenet zijn eerste minuten in het shirt van FC Twente maken.

Plaats vier

“Op de eerste twintig minuten na was dit de makkelijkste overwinning tot nu toe”, sprak Ron Jans na afloop tegenover ESPN. “Dat maakt ‘m wel bijzonder. Meestal is het nog wel spannend op het laatst, maar nu was het eigenlijk heel relaxed. Na een kwartier dacht ik niet dat het 3-0 zou worden, maar na een uur wel dat het 6-0 zou worden en dat hebben we verzuimd. Dat had beter gekund.” Met 41 punten uit 21 wedstrijden staat FC Twente op plek vier. Jans: “We kunnen er nu niet meer van weglopen dat je gaat kijken naar plaats vier. Kijk je naar plaats acht, negen, dan heb je wel zoiets van: dat gaan we niet meer weggeven. Volgende week is een mooi meetpunt, uit bij Ajax. Eens kijken of we het dan nog steeds over plaats vier hebben.”

We hebben iets opgebouwd

Van Wolfswinkel vulde de hoofdtrainer aan: “Het doel is een plek in de play-offs bemachtigen en daar staan we goed voor. Het is voetballend niet altijd hoogstaand. Het kan veel beter, er zit nog veel meer in, maar we hebben wel iets opgebouwd. Er staat een team dat weinig weggeeft, goed druk zet en van daaruit veel goals maakt. We staan er goed voor.” Zaterdag was de spits de gevierde man, met twee treffers tegen zijn oude werkgever. “Druk zetten is onze kwaliteit. Vitesse heeft het in het eerste kwartier goed gedaan en voetbalde er onderuit. Maar nu zijn we zo ver dat we kunnen switchen en er vol op kunnen gaan. Dan maken zij fouten en dat weten we, daarom ligt Vitesse ons wel.”

FC Twente-Vitesse: 3-0 (2-0)

Scoreverloop

18′ 1-0 (Bosch)
45′ 2-0 (Van Wolfswinkel, pen.)
53′ 3-0 (Van Wolfswinkel)

Gele kaart: Doekhi (Vitesse)

Rode kaart: Rasmussen (Vitesse)

Arbiter: Makkelie

Opstelling FC Twente: Unnerstall, Troupée (87′ Brenet), Hilgers, Pröpper, Smal, Zerrouki (87′ Staring), Bosch, Vlap (60′ Cerny), Rots (77′ Cleonise), Van Wolfswinkel, Limnios (77′ Misidjan).

Opstelling Vitesse: Houwen, Dasa, Doekhi, Bazoer (46′ Frederiksen), Rasmussen, Wittek, Bero, Tronstad (75′ Oroz), Huisman (46′ Hajek), Grbic (75′ Yapi), Ghobo (46′ Buitink).

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer