BC Bousema wint in eigen huis de Gelderse derby van A1 DPC/De Kuul

BC Bousema heeft zondagmiddag aan de Gelderse derby tegen het Huissense A1 DPC/De Kuul twee belangrijke punten overgehouden. Halverwege stond het team van Ronny Hazewinkel al op een 4-0 voorsprong. Zowel Frans van Schaik als Anno de Kleine gingen tegen respectievelijk Addy Wienk als Kay de Zwart als winnaar van de tafel.

Foto: Jaap Gönning

De Amsterdammer had voor zijn veertig caramboles 29 beurten nodig, Wienk bleef steken 28 caramboles en De Kleine had twee beurten meer nodig om De Zwart te verslaan. Met name deze laatste partij kende een grillig verloop. De Zwart, die tot nu toe nog maar één partij had verloren, keek vanaf het begin tegen een grote achterstand aan. Bij de stand van 29-8 na zestien beurten gaf niemand van het talrijk opgekomen publiek nog maar iets voor de kansen van de gasten. De carambole machine van De Kleine begon echter te haperen en De Zwart rook toch nog zijn kans. De Helmonder had voor de laatste elf caramboles vijftien beurten nodig en finishte in de 31ste beurt. In de nabeurt kwam De Zwart echter niet verder dan vier caramboles terwijl hij, om remise te spelen, er tien nodig had (40-34).

De vraag was of BC Bousema uiteindelijk de punten in eigen huis zou houden. De spelers van Addy Wienk, de captain, begonnen goed. Dave Christiani had halverwege tegen Martin Horn een 17-21 voorsprong, maar in het tweede deel kwam de Duitser goed terug en ging zelfs een 37-30 aan de leiding. In een zenuwslopend slot had Horn negen beurten om de zege veilig te stellen. In de gelijkmakende 26ste beurt moest Christiani vier caramboles maken om remise te spelen, maar hij kwam niet verder dan twee (40-38).

Op de andere tafel stond de Hengeloër Jelle Pijl tegen Johan Loncelle de gehele partij aan de goede kant van de score. Halverwege stond het 12-21 en hij finishte na 28 beurten. In de nabeurt maakte Loncelle nog zes caramboles maar dat was te weinig voor een remise, hij moest er namelijk het dubbele maken (34-40).

“Dit was een benauwde maar toch wel een verdiende overwinning en ook een belangrijke”, voegde Ronny Hazewinkel er aan toe. “Want de overige kandidaten voor de play-off plaatsen hebben ook gewonnen. Teleurstellend vond hij het spel deze middag van Loncelle. “Hij zat helemaal niet in de partij en liep constant achter de feiten  aan. Tel daar bij op dat Martin Horn voor zijn laatste drie caramboles maar liefst negen beurten nodig had, dan ben ik echt wel opgelucht”.

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer