SVZW kan geen potten breken tegen sterk Go Ahead Kampen

Om klokslag kwart voor drie werd er zaterdag onder leiding van scheidsrechter Vincent Buitenhuis afgetrapt voor de wedstrijd SVZW – Go Ahead Kampen. Het publiek op Sportpark Het Lageveld kon zich onder een stralend zonnetje hopelijk op gaan maken voor een aantrekkelijke pot voetbal tussen de nummers 6 en 11 van de eerste klasse D.

Door Gerrit Koers

Foto’s: Johan Gierveld

In de basis was dit keer een plek weggelegd voor Dries Buimer die Aron Pouls verving. Na het onnodige verlies afgelopen dinsdag thuis tegen DTS Ede was SVZW er op gebrand om de vieze nasmaak van dit echec snel weg te spoelen.

Gele prent

De eerste kans van de wedstrijd was er direct al in de eerste minuut voor Bram van Enk van de ploeg uit Kampen maar zijn kopkans trof geen doel. De eerste charge van de wedstrijd in de vijfde minuut werd door Dries Buimer op Adi Draganovic gemaakt en de scheids trakteerde onze linksback direct op een gele prent. In de 12e minuut was er pas het eerste schot op doel, door Frank Smit. Een minuut later gevaar aan de andere kant. Kees Tol sprintte weg richting de SVZW goal en wilde de bal over keeper Julian Bakker lobben, maar deze poging ging ruim over.

Wonderspons

Daarna raakte Jesper Middelkamp behoorlijk geblesseerd en moest aan de zijlijn opgelapt worden en even stond SVZW dus met tien man in het veld. Na een kwartier verkwanselde Freek Grondman de bal en werd Kees Tol weggestuurd op rechts die het eerste doelpunt maakte voor de gasten. Echter bleek hij buitenspel te staan waardoor het feest voor deze gasten niet doorging. Ondanks behandeling met de ‘wonderspons’ bleek dat Jesper Middelkamp te zwaar gehavend was om verder te kunnen en moest hij noodgedwongen gewisseld worden. Zijn vervanger was youngster Sem Jansen.

Op fraaie wijze

De eerste écht grote kans voor de gastheren kwam pas na 34 minuten, toen Frank Scholten die andere Frank (Smit) in stelling brengt. Het schot van onze – in de afgelopen weken – trefzekere spits werd echter onschadelijk gemaakt door keeper Tim Noordman van Go Ahead. In de 36e minuut was dan toch de eerste treffer van de wedstrijd: Nick Hendriks verzilverde op fraaie wijze een mooie kans en maakte de 0-1 voor de ploeg uit Kampen. In de 40e minuut volgde een pittige overtreding op Stefan Maat en de dader, Dennis van der Wal, ging met geel in het boekje.

Wederom raak

Na ruim 45 minuten floot de scheids af en gingen beide teams rusten met een verdiende 0-1 voorsprong voor de Kampenaren. Het gemis van een aantal dragende spelers werd in deze wedstrijd wel duidelijk zichtbaar. Een kwartier later werd de werdstrijd weer hervat voor het tweede bedrijf en het zwaren de bezoekers met de eerste kans. Luuc Knul kon alleen aflopen op onze goalie maar hij stond ‘off-side’. In de 50e minuut was het wederom raak voor Go Ahead. De uitstekend spelende Nico Veldman slalomde zich een weg door onze defensie en rondde fraai af. En dus keek SVZW plots aan tegen een 0-2 achterstand.

Extra spits

Een paar minuten later was daar een mooie voorzet van Maarten Smit naar de andere (linker) kant van het veld waar Dries Buimer was opgedoken en een grote kans had om iets terug te doen. keeper Noordman stak daar een stokje voor door de inzet vakkundig te pareren. Trainer Joram Hendriks paste de tactiek aan en bracht een extra spits (Maarten Jansen) voor Dries Buimer. Even later kreeg Sem Jansen een fraaie kopkans maar deze was te zwak om Noordman te verrassen. Aan de andere kant kreeg Luuc Knul een mooie gelegenheid om de wedstrijd definitief in het slot te gooien maar hij schoot vanaf de penaltystip huizenhoog over.

Spanning terug

Dezelfde Knul wist in de 62e minuut na een voorzet van Kees Tol nu wel te scoren, maar ook deze goal werd wegens buitenspel geannuleerd. Twee minuten later wederom een messcherpe counter door onze gasten maar Nico Veldman wistt het doel niet te vinden. In de daarop volgende minuten kreeg Maarten Jansen nog twee kansen. Aangekomen in de 74e minuut ging SVZW nogmaals wisselen: Sem Jager kwam in het veld voor Lars van Putten. Ook onze gasten deden dat: Nick Hendriks werd vervangen door Wail Doufikar. Met nog een kwartier op de klok bracht SVZW de spanning terug in de wedstrijd.

Opzichtige overtreding

Een voorzet van links werd uiteindelijk met het hoofd binnengeknikt door Freek Grondman: 1-2! In de 78e minuut ontving Nick van der Kool ook geel na een overtreding op Frank Smit. Dezelfde Smit kon even later nog de gelijkmaker binnenkoppen. Zijn inzet ging net naast. De gasten pasten daarna nog een wissel toe: Niek van Enk kwam binnen de lijnen en Luuc Knul mocht gaan douchen. Vijf minuten voor het einde maakte Robin de Jong een zeer opzichtige overtreding en dan wist hij zelf al hoe laat het was. Ook geel voor hem dus. In de laatste minuut van de reguliere speeltijd kreeg Luuk Geelen nog dé mogelijkheid om alsnog de gelijkmaker te maken.

Tweede zeperd

Een voorzet van rechts werd t halfslachtig weggewerkt door de Kamper goalie maar Geelen’s schot ging net naast. De laatste grote kans was voor Go Ahead: Wail Doufikar kwam door op rechts, poortte op schitterende wijze Robin de Jong en zette Niek van Enk in stelling. Zijn schot belandde echter op de paal en zo was ook deze kans verkeken. Even later maakte scheidsrechter Buitenhuis een einde aan de wedstrijd en kreeg SVZW binnen een week dus een tweede zeperd te verwerken. De 1-2 overwinning en de bijbehorende drie punten voor Go Ahead Kampen zijn verdiend. Hiermee klimt de ploeg van trainer Gert van Duinen op naar de 9e plaats op de ranglijst terwijl SVZW blijft steken op de 6e stek in 1D.

Volgende week nemen ‘De Zwaluwen’ het op tegen een andere ploeg uit dezelfde plaats, namelijk DOS Kampen.