Vroomshoopse Boys pakt cruciale en verdiende driepunter bij ZAC

De Zwolsche Athletische Club (ZAC) ademt traditie als een van de oudste voetbalclubs clubs in Zwolle. Na een flitsende start in de competitie van de tweede klasse H gaat het momenteel wat minder voor de wind voor ZAC op het sportpark Jo van Marle.

Foto omslag: Thijs Brouwers (archief)

De thuisploeg wilde de draad van het winnen weer oppakken tegen Vroomshoopse Boys en schoot fanatiek uit de startblokken. Nog in de eerste minuut dreigde er met een snelle aanval van ZAC gevaar op rechts. De attente Jesper Derks wist met een uiterste krachtsinspanning nader onheil te voorkomen, maar moest dit met een op het oog zware blessure bekopen. Bram Hooijer was aan Boys-zijde de vervanger van Jesper Derks en ging op het middenveld spelen. Daardoor zakte Tom Pierik een linie en werd links in de defensie geposteerd.

Aanspeelpunt

Hoofdtrainer Jan-Peter Jonkman en trainer Henk Harmens hadden toch wel verrassend de teruggekeerde Ton Kunst als centrumspits geposteerd. Dat pakte goed uit met veel lopende spelers rondom het technisch vaardige aanspeelpunt. In de 21e minuut bediende Ernst-Jan Heideman vanaf rechts de vrij gelopen Ton Kunst, maar die wist net niet vanachter zijn standbeen weg doel te treffen. De aanvallen van het makkelijk combinerende ZAC waren zeker niet van gevaar ontbloot. In de 25e minuut stoomde linker verdediger Okke Scholten naar voren namens de thuisploeg, maar zijn inzet ging net over.

Verwoestende uithaal

Het spel bleef heen en weer golven, waarbij de Boys-verdediging een solide indruk maakte. Keeper René Kok stond zijn mannetje, evenals het centrale duo Robert Veld en Patrick Drenthen, als ook de beide vleugelverdedigers Sil Derks en Tom Pierik. In de 34e minuut werd de score opengebroken. Ernst-Jan Heideman kreeg even wat vrijheid op rechts en zijn ragfijne voorzet belandde bij Juliën Derks. Tegen diens verwoestende uithaal van dichtbij was keeper Niels Krijnen compleet kansloos: 0-1.

Venijnig schot

In de 43ste minuut leek de bij vlagen ongrijpbare Juliën Derks weer te doelpunten, maar de ZAC-keeper had nu wel een pasklaar antwoord op het schot van de Boys-aanvaller. Met 0-1 werd gerust in dit duel dat door veel passie en inzet gekenmerkt werd. In de tweede helft kwam het eerste vermeldenswaardig wapenfeit van de thuisploeg. Lex Heimerikx kon van dichtbij uithalen, maar doelman René Kok wist de bal in de korte hoek te pareren. In de 52e minuut ontsnapte Juliën Derks aan de aandacht van de ZAC-verdediging en hij wist een venijnig schot te produceren.

Stijlvolle save

Doelman Niels Krijnen voorkwam de 0-2 met een stijlvolle save. In de 57e minuut kwam Jos Hutten de moegestreden Ton Kunst aflossen. In de 75e minuut volgde de volgende wissel aan Boys-zijde en kwam de jongste aanwinst Bert Verschoor voor Ernst-Jan Heideman in het veld. De debutant liet zich direct al gelden met een piekfijne voorzet vanaf links, die net niet de gewenste voortzetting kreeg. In het laatste kwartier kreeg een strijdbaar en vaardig combinerend Vroomshoopse Boys de wedstrijd steeds beter onder controle.

Waarderend applaus

Er kwamen doelrijpe kansen voor achtereenvolgens Juliën Derks, Jos Hutten en Bert Verschoor, die niet werden verzilverd. Jos Hutten etaleerde bij de achterlijn zijn surplus aan techniek. Dat kon zelfs op waarderend applaus van de ZAC-aanhang rekenen. De Boys-aanvaller scoorde even later ook nog, maar dat werd vanwege buitenspel afgekeurd door arbiter Jarno Schoonhoven uit Elburg. ZAC grossierde in gele kaarten en de ZAC-speler Max Stolte ging er in de slotfase nog af met rood vanwege twee gele prenten.

Cruciale overwinning

In de 90e minuut werd de wedstrijd eindelijk ten faveure van de Boys beslist. Bert Verschoor speelde vanaf links Jos Hutten aan, die vanuit de draai de 0-2 kon maken. Dat was tevens de eindstand, waarbij Vroomshoopse Boys een verdiende en cruciale overwinning boekte. Nu wordt de elfde plaats bezet. De inhaalwedstrijd tegen IJVV op dinsdagavond 15 maart om 20.00 uur thuis op de Bosrand biedt nieuwe mogelijkheden om verder uit de bedreigde zone te komen. Eerst wordt er zaterdag uit gespeeld tegen PH Almelo, dat op een overbrugbare afstand staat.

Opstelling Vroomshoopse Boys: Kok, Derks, Drenthen, Veld, Derks (2′ Hooijer), Pierik, Drees, Dogger, Heideman (75′ Verschoor), Kunst (57′ Hutten), Derks.

Jos Hutten – Foto: Annelies Gombert