A.D.’s voorbeschouwing: Mariënberg ontvangt Bruchterveld

Komende zaterdag zijn is Mariënberg op het vertrouwde Westerpark gastheer voor Voetbal Vereniging Bruchterveld, die normaal gesproken bivakkeert op sportpark de Noppenweide aan de Meester Holtropstraat nummer 3. Ja inderdaad, vlak achter het huus van Henk en Hennie. Als je zoekt op internet naar ‘Bruchterveld’ kom je bijna meteen uit bij Britishfield, de plaatselijke voetbalclub wel te verstaan.

Voorbeschouwing op v.v. Mariënberg – VV Bruchterveld (12-03-2022)

Door A.D.

Ze zeggen ook dat Bruchterveld een Nederlands dorp is met ca. 1131 inwoners, landelijk gelegen in de Overijsselse gemeente Hardenberg. Ten oosten van het Kanaal Almelo-De Haandrik, ongeveer tussen de buurtschap Hoogenweg en Kloosternarigheid. Bruchterveld grenst ten oosten aan een uitloper van het Bentheimer Wald, rond de grens met het Duitse Landkreis Grafschaft Bentheim.

Gulzig groene pretkegels naar binnen werken

Bekende Bruchterveldenaren vormen het duo Spijkers & Spijkers, twee mooie beroemde modeontwerpers en tegelijkertijd zussen luisterend naar de voornamen Riet en Truus. Hoe Bruchtervelds wil je het eigenlijk hebben met deze Oud-Hollandse namen? Truus en Riet, heerlijk toch! Dat verzin je niet! Maar op een dorp is toch iedereen een beroemdheid? Vrij vertaald naar de troubadour op Erica! De heren Godeke, Dijk, Op de Haar, Van der Veen, Ros, Roeleveld, Lubbers, Snippe, Odink, Smit, Lambers, Nijman, Benjamins en Luisman vormen samen wel mooi het eerste elftal van de club die in de gezellige Noppenveste (kantine) na twee keer 45 minuten buffelen op het grote veld gulzig haar groene pretkegels naar binnen werken. Na gedane arbeid is het goed en voldaan rusten, wat ik oe brom! Dat zijn toch echt wel beroemdheden, deze kerels. Daar komt elke week best wel wat volk op af om de verrichtingen van deze jongens van de gestampte pot te bekijken. Waarvan Akte!

Sterk vertegenwoordigd

Bij ons heb je het kwartet Van der Veens, duo Bolks & Bolks en bijvoorbeeld twee keer de broertjes Willems. Dat is min of meer ook het geval bij onze vrienden van Bruchterveld. Zo heb je daar van de ene achternaam maar liefst drie spelers in de selectie zitten (Dijk, Dijk en Dijk) maar van een andere, bijvoorbeeld Smit, die moet het weer helemaal in zijn eentje doen. En waar de ene Op de Haar voetbalt, houdt de andere Op de Haar ballen tegen en een derde Op de Haar is van beroep kleuroloog en sponsort geheel belangeloos ondermeer het tweede elftal, Hans maar dan toch Anders! De familie Pullen was ook ooit sterk vertegenwoordigd binnen de krijtlijnen van de Noppenweide. Je had een Klaas, weer een Hans, een Rienk die als vlaggert nooit krijt aan zijn schoenen kreeg en je had Jan en misschien vergeet ik nog wel een paar van die robuuste en muzikale Pullen(s). Kan ze altijd nog vullen die Pullen en anders blazen ze maar een mooi stukkie muziek.

Zeurvitter van deze bijzondere, mooie club

Maar Jan Pullen was jarenlang een noeste middenvelder en verdediger, als ik mij niet vergis. In ieder geval veel vlieguren gemaakt in het vlaggenschip. Ik had eigenlijk, bedenk ik mij nu net, even archivaris Henk Veneman een berichtje moeten sturen of, nog beter, ff bij Hennie en Henk op de koffie moeten gaan. Want de schoonvader van mien moat heeft de hele geschiedenis keurig verzameld in ontelbare excel-lijsten. Geen speld tussen te krijgen. Maar waar Jan eerder de achterhoede probeerde te leiden, zit hij nu al enkele jaren de club voor als trotse zeurvitter van deze bijzondere, mooie club. Mooi man. Doar mut het wel op an! De Tricolores doen het beter dan de twee voorgaande seizoenen. Staan momenteel keurig zevende met 15 punten uit 12 wedstrijden, ze voeren nog net niet het rechterrijtje aan.

Met de kont naar achteren

Ons laatste wapenfeit tegen het altijd vriendelijke Bruchterveld dateert van 30 november 2019. We wonnen wel, vraag niet meer hoe, het werd een regelrechte korfbaluitslag (4-3). Doar mut het niet weer op an! De Wester-Noppen Derby, wist zo ff geen andere naam te verzinnen, is voor beide ploegen een belangrijke. Beide elftallen mogen eigenlijk niet verliezen, verlies je, dan verliest Mariënberg de aansluiting net onder de top drie en komt Brithishfield in de grijze middenmoot terecht met de kont naar achteren. Kortom, er staat weer genoeg op het spel. Vorige week wist Bruchterveld het niet bol te werken tegen ON Almelo, net zoals wij enkele weken geleden. ON is in onze ogen de gedoodverfde kandidaat voor het kampioenschap in de 3e Klasse D. Als ze daar in Almelo alle neuzen dezelfde kant op weten te houden, dan moet ik nog zien of De Zweef of Hellendoorn nog roet in het eten kan gaan gooien. Maar je weet het niet.

Psychologisch geleuter

Bredero zei het ooit al: “Het kan verkeren of accepteer wat je niet kunt veranderen en verander wat je niet kunt accepteren.” Allemaal redelijk wat ge-emmer in de ruimte. We moeten het laten zien op het groene veld. Je hebt niks al aan de psychologisch geleuter, gedrukt zwart op wit papier. We moeten het laten zien op het groene veld, of had ik dat al gezegd? Ik gun Bruchterveld elke week een overwinning maar komende zaterdag ff niet. Kieken wat het wordt tegen de ploeg van trainer Job Lamberink, die de club van voormalig voorzitter Henk Reinders aan het eind van het seizoen na twee jaar verlaat. Stephan Bloemendal is zijn opvolger, wederom een jonge trainer die aan het begin van zijn carrière staat. Bruchterveld is al meerdere malen een goede springplank gebleken voor een succesvolle trainersloopbaan. Dus Bloemendal, je bent gewaarschuwd.

Bewonderenswaardig

Benieuwd hoe de vlag er bij de Westerparkbewoners bijhangt. Hopelijk is Wesley zijn terugkeer in de basis na ruim anderhalf jaar goed bevallen, heeft hij de pijntjes eruit kunnen lopen en is zijn conditie weer een stukje verbeterd zodat hij wellicht een hele wedstrijd vol kan houden. Hij combineert en soleert nog net zo als voor zijn blessure. Mooi om te zien. Kieken wie er nog meer kunnen aansluiten vanuit de lappenmand. We zien het vanzelf. Aan de inzet ligt het de laatste tijd zekers niet. Die is bewonderenswaardig te noemen. Iets wat Arjan Visscher in enkele maanden tijd goed op het droge heeft gekregen.

Ook tegen Britishfield gok ik ouderwets op een 3-1 zege. Scheidsrechter is de heer Evert Aukema en hij blaast om half drie voor het eerst op zijn fluit. Veule wille maar vooral veule Skik. Joah, mag wel zo.

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer