A.D.’s voorbeschouwing: Mariënberg ontvangt DES

Komende zaterdag is Mariënberg op het vertrouwde Westerpark gastheer voor Voetbal Vereniging Door Eendracht Sterk (D.E.S.), die normaal gesproken bivakkeren op sportpark Gagelman aan de Duivecatelaan nummer 10 in het pittoreske Nijverdal.

Voorbeschouwing op VV Mariënberg – DES Nijverdal (26-03-2022)

Door A.D.

Na afloop is het sowieso feest. Of Mariënberg nou wint, gelijkspeelt of verliest van DES.

Voud Feest

Des te beter, zou je denken. Maar niets is minder waar. Ons legendarisch derde elftal houdt een zeer bescheiden feestje vanaf de klok van ongeveer half vijf. Nou ja, laat dat ‘bescheiden’ er maar af. Het is een regelrecht Voud Feest zeggen de heren zelf. Muziek van Soer, Mega Bingo en mooie Prijzen. Proud to be Fout is de dresscode, het kledingadvies zeg maar! Waarvan Akte. Kun je wel lekker ‘fout’ gaan in het shirt van bijvoorbeeld de tegenstander van aanstaande zaterdag, DES dus, maar dan sta je er alsnog rood-zwart gekleurd op want DES speelt gewoon in dezelfde kleuren als je favoriete cluppie Mariënberg. Kortom! En wat is fout hè en wat is goed?

5200 weken

DES ging na haar oprichting in 1922 spelen in de kleuren rood-zwart. Klopt, oplettende lezer, de club uit Nijverdal bestaat dit jaar precies 100 jaar! 2 Oktober is de officiële datum, maar het hele jaar speelt het vlaggenschip in geweldige retro jubileumshirts. In de kraag stiet subtiel 1922-2022, het shirt heeft een V-hals met van die ouderwetse knoopjes en touwtjes. Mooi heur! Alvast een felicitatie van onze kant. Een eeuw oud, honderd joar, dat bint 5200 weken, 36.400 dagen en dus ongeveer 5200 zaterdagen. Dat tel je niet zomaar op iene hand. Nogmaals van harte!

’t Rooie Dorp

In Nijverdal zijn ze er trouwens niet echt uit waarom ze eigenlijk in het rood-zwart spelen. Ze denken dat het heeft te maken met het feit dat de oprichters van de club in ‘Het Rooie Dorp’ woonden. Dat is een bijzondere wijk in Nijverdal en onder de inwoners nog steeds behoorlijk populair. Het Rooie Dorp heeft ondermeer te maken met de huisvestiging van de arbeiders die destijds, begin 1900, in de textielindustrie werkten. De snackbar aan het begin van de Duivecatelaan, ja die op de parkeerplaats jaah, als je naar het voetbalveld van DES loopt of rijdt, herinnert je er nog tevens aan. Geen friet van Piet of Jan Frituur maar snackbar ’t Rooie Dorp.

Rood-zwart

Vanmiddag, terwijl ik een boterham met 100% pindakaas at en een eitje aan het pellen was, bedacht ik mij ineens: Waarom, waarom spelen wij eigenlijk in het rood-zwart? Goeie vraag…. Wat deed ons in augustus van het jaar 1945 besluiten om te kiezen voor deze kleuren. Waarom is jullie en mijn hart rood-zwart geverfd? Waarom is het biertje goed getapt uit een rood-zwart hart? De vraag stellen is ‘m nog niet beantwoord krijgen. Ik appte een paar coryfeeën binnen de club. Ze moesten mij allemaal, voorlopig dan, het antwoord schuldig blijven. Wat ik oe brom. Met andere woorden, mocht iemand weten waarom wij in het rood-zwart spelen, laat het mij alsjeblieft weten. Alvast bedankt! Altied leuk om te weten, of niet dan?

Stadsderby of dorpsderby?

Vorig jaar, zaterdag 6 november 2021, wisten wij met 1-3 van de Dessenaren te winnen. Toen had onze trainert, Arjan Visscher, een gouden hand van wisselen. Want de invallers wisten te scoren tegen de ploeg waar ooit Pietertje Rozema schitterde op het rood-zwarte middenveld. Een paar weken later ging voor enkele maanden de stekker uut de competitie. Ondertussen zijn wij al weer aardig wat duels onderweg. DES acteert daarin wisselvallig, wij ook maar daarover later meer. Van de zeven wedstrijden verloren zij er 5. Vorige week nog met 3-4 van Kloosterhaar. Ze wonnen er twee. Van Bruchterveld en op 12 maart de stadsderby (of is het de dorpsderby?) van SVVN.

De bietenbrug

Dit is voor een club uut Nijverdal de absolute krenten in de pap. Winnen van de spreekwoordelijke en sportieve vijand. Maar wat het zegt het allemaal? Want dat bezigde iemand vorige week. De top drie (De Zweef, ON en Hellendoorn) is inmiddels bekend maar daaronder kan iedereen van iedereen winnen. Dat zag je vorige week wel weer. Speel je tegen nummer laatst, die nog geen zege heeft geboekt ga je toch de bietenbrug op. Maar bij ons van hetzelfde laken een pak. Als je niet meteen bij de les bent (lees: eerste helft of eerste minuut) dan verlies je gewoon van ASV ’57 en Wilhelminaschool. Ok, geen man overboord. Wij staan nog steeds gedeeld vierde met onze vrienden van de club VKV (Banthum dus).

Grote middenmoot

Maar Hardenberg ’85 en het al eerder genoemde Wilhelminaschool zijn bezig met een behoorlijke opmars. Ze melden zich ondertussen zo’n beetje allemaal bij die grote middenmoot. Als wij als Mariënberg zijnde een beetje aan de goede kant van de score willen blijven zal er komende weken links en rechts gewonnen dienen te worden of in ieder geval punten bij elkaar gesprokkeld worden. Na twee nederlagen is het wel weer eens ouderwets tijd voor een fraaie zege tegen onze vrienden van DES Nijverdal. Sorry RoodZwart, ach jullie spelen toch in dat jubileumshirt wat overwegend wit is, met een fraaie rood-zwarte baan.

Wintersporters allemaal terug

Maar ook geen shirt voor een Foud Veest, derhalve! Wat ik oe brom! Beide clubs schieten niks op met een gelijkspel. Zowel Mariënberg als DES gaat voor een zege, als ik mij niet vergis. Afwachten wie er allemaal weer tussen de lijnen kunnen acteren. Volgens mij zijn de wintersporters allemaal terug en smelt ondertussen de sneeuw in Oostenrijk, met andere woorden die hoeven voorlopig die kant niet meer op. Nu focus op de bal graag! Wij moeten gewoon verder borduren op onze sterke tweede helft in Hengelo van vorige week. Als wij zo de eerste helft beginnen. Dus meteen bij de les, scherp vanaf de eerste seconde, dan heb ik er alle vertrouwen in.

Dus ook tegen het honderdjarige DES gok ik ouderwets op een 3-1 zege, maar een bloedeloze 8-7 vind ik tevens dikke prima. Hou Vouter, Hoe beter – Hoe mooier het Veest! Scheidsrechter is de heer Reinier van Leeuwen en hij blaast om half drie voor het eerst op zijn fluit. Veule wille maar vooral veule Skik. Joah, mag wel zo.

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer