NEO boekt overtuigende overwinning op Achilles ’12

NEO heeft de ongeslagen status zondag weten te behouden door een puike 4-0 overwinning tegen Achilles ’12, een zege waar helemaal niets op af te dingen viel. De 1-0 ruststand was al aan magere kant gezien het aantal kansen, maar na de pauze werd de voorsprong gestaag uitgebouwd naar 4-0.

Frank Valley bleef geblesseerd aan de kant, hetgeen na zijn stageperiode weer eens een basisplaats opleverde voor Wessel Bom. Hij speelde alsof hij nooit weggeweest was en was betrokken bij alle goals.

Intenties

Vanaf de start liet NEO blijken met welke intenties de ploeg wilde spelen. Fel in de duels, vroeg druk zettend en sterk in de combinatie. Binnen tien minuten leverde dat kansen op voor Max Brunninkhuis, Mauro Lohuis en Jochem Stam. Aan de kans van Lohuis ging een mooie combinatie over de linkervleugel vooraf waarna een één op één situatie met doelman Joris Raanhuis ontstond. De goalie wist de inzet echter te keren. Na een kwartier kreeg Achilles haar eerste mogelijkheid. Badr Hamdaoui zette een aanval zelf op, kreeg de bal in de kluts wat gelukkig weer mee en schoot van een meter of zestien naast.

Verdiende voorsprong

Tussen de twintigste en dertigste minuut gaf NEO het initiatief enigszins uit handen en Jorik Weijerink gleed na slordig balverlies op het middenveld de bal net naast na een strakke voorzet van de rechterkant. Rond het halve uur twee kansen voor topscorer Stef Rompelaar. In beide gevallen was de inzet een prooi voor Raanhuis. Nadat Achilles zich nog één keer liet zien, een schot van Mart Heideman ging over, kwam vlak voor rust dat de verdiende 1-0 voorsprong. Ron Spoler zetten Wessel Bom aan het werk en diens voorzet werd bij de tweede paal binnengetikt door Jochem Stam.

Achter het standbeen

Na de thee ging NEO op dezelfde voet verder. Ron Spoler was al gauw dicht bij de 2-0, maar hij raakte na een mooie actie slechts de lat. De kansen regen zich vervolgens in rap tempo aaneen en Ron Spoler, Stef Rompelaar (uit de draai) en Kevin Roesink konden Raanhuis echter nog niet verslaan. Dat gebeurde na ruim tien minuten wel. Een voorzet van alweer Wessel Bom werd achter het standbeen tot goal gepromoveerd door Jochem Stam: 2-0. Of Stef Rompelaar de bal het laatste tikje gaf zal de samenvatting op RTV Oost duidelijk moeten maken.

Verschoten

NEO drukte door en na weer tien minuten werd het pleit definitief beslist. Mauro Lohuis forceerde met een mooie actie een hoekschop, Rick ten Tusscher nam hem en toen Raanhuis de bal maar half verwerkte was Wessel Bom ter plaatse om de bal binnen te prikken: 3-0 Een kleine twintig minuten voor afloop de eerste grote kans in het tweede bedrijf voor Achilles ’12. Een mooie voorzet resulteerde in een kopbal van dichtbij, maar Thijs Terhalle wist het leer met een reflex over zijn doel te tikken. Daarmee was het Hengelose kruit nagenoeg verschoten.

In mineur

NEO bewaarde de mooiste goal voor het laatst. Een vloeiende aanval over links resulteerde in alweer een voorzet op maat van Wessel Bom. Bij de tweede paal stond Jochem Stam paraat om de bal vallend binnen te koppen: 4-0, een plaatje van een goal. De laatste tien minuten hadden schriftelijk afgedaan kunnen worden, ware het niet dat de wedstrijd enigszins in mineur eindigde. De geweldig spelende Mauro Lohuis, voor het eerst sinds lange tijd weer op het middenveld geposteerd, probeerde in de slotseconde van de wedstrijd bij de achterlijn een duel te winnen van Jorik Weijerink.

Buitensporig

Dat deed hij veel te fors en zijn tegenstander belandde pijnlijk tegen de reclameborden. Scheidsrechter Hoffmann beoordeelde de inzet als buitensporig en trok de rode kaart, een hard gelag voor de Bornerbroeker. NEO won derhalve dik verdiend van Achilles, dat wellicht nog kampte met de naweeën van het midweekse duel tegen ATC ’65. Lang leek het erop dat naaste concurrenten Bon Boys, Grol en Schalkhaar punten zouden verspelen, maar de in de absolute slotfase wisten zowel Bon Boys als Schalkhaar hun duel toch te winnen.

Koploper Bon Boys won knap in Groenlo door twee goals in de slotfase en Schalkhaar deed dat in blessuretijd in Lemelerveld, waar NEO komende donderdag om 20.00 aan de aftrap verschijnt.

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer