Vroomshoopse Boys behaalt zwaar bevochten overwinning op IJVV

Verrassend veel toeschouwers waren op dinsdagavond 15 maart afgekomen op de inhaalwedstrijd van Vroomshoopse Boys thuis op De Bosrand tegen IJVV uit IJsselmuiden. De gasten staan knap vierde op de ranglijst van de 2e Klasse H van het district Oost van het zaterdagvoetbal. De thuisclub had de punten hard nodig om uit de gevarenzone te komen.

Op de omslag: Doelpuntenmaker Levi Aitink

Foto: Vroomshoopse Boys

Hoofdtrainer Jan-Peter Jonkman moest een ware puzzel leggen om zijn basisformatie samen te stellen. Naast de geschorste Ramon de Jong ontbraken door blessures Jordy Harms, Juliën Derks, Ton Kunst, Bert Verschoor en Bram Hooijer op het appel, terwijl de van een blessure terugkomende Jesper Derks niet vanaf het beginsignaal inzetbaar was. Voor het overige zaten een aantal jeugdspelers van J019 en J017 naast de technische staf op de bank. Thomas Kleinjan keerde als rechter verdediger terug in het elftal, terwijl jeugdspeler Levi Aiting als centrumspits zijn opwachting maakte.

Sterk collectief

In de eerste helft was de wedstrijd in evenwicht met aanvankelijk wat kleine kansen met vooral schoten van afstand aan beide kanten. De solide defensies stonden aan beide zijdes organisatorisch goed met aan het hoofd de prima keepers René Kok van Vroomshoopse Boys en Albert Jan Meuleman van IJVV. Bij de gasten kwam het meeste gevaar van de technisch bekwame Luc Kalte. De thuisploeg moest het vooral van een sterk collectief hebben, met strijdlust en onverzettelijkheid. Op slag van rust leek die instelling en winnaarsmentaliteit van Vroomshoopse Boys beloond te worden.

Net geen doelpunt

Een strakke corner van Léon Dogger werd van dichtbij snoeihard ingekopt door Jos Hutten, maar keeper Albert-Jan Meuleman redde fabuleus. De direct daarop volgende scrimmage leverde net geen doelpunt op voor de thuisploeg. Daardoor prijkte er een ruststand van 0-0 op het elektronisch scorebord. In de tweede helft zocht Vroomshoopse Boys nadrukkelijker het doel van IJVV en was het opvallend hoeveel persoonlijke duels werden gewonnen door de blauw-gele formatie. In de 55e minuut werd deze speelwijze beloond.

Gedecideerd weggewoven

Een perfecte crosspass over afstand van Tom Pierik bereikte rechter spits Ernst-Jan Heideman. Zijn afgemeten voorzet werd knap binnen getikt door Levi Aitink: 1-0. De grensrechter van IJVV had als enige op de Bosrand buitenspel gezien. Dat vlagsignaal werd door de goed leidende arbiter Peter Hulsmeijers uit Oldenzaal gedecideerd weggewoven. De scheidsrechter gaf IJVV-trainer Emiel Diender geel, toen die al te nadrukkelijk in woord en gebaar de beslissingen van de arbiter aanvocht. IJVV probeerde daarna de bakens te verzetten, maar de uitstekende gepositioneerde Boys-verdediging gaf geen krimp.

Rentree na blessureleed

Aan de andere kant waren de snelle aanvallen van de Boys zeker niet van gevaar ontbloot. Jos Hutten en Levi Aitink waren dicht bij de 0-2, maar konden het doel net niet vinden. In de 70e minuut kon de aangeslagen Tom Pierik niet verder en vierde Jesper Derks zijn rentree na blessureleed. Vijf minuten later werd Ernst-Jan Heideman vervangen door het jonge talent Sten Runhart. De gasten gooiden daarna alles op de aanval, maar konden geen potten meer breken door de duelkracht en vastberadenheid van de thuisploeg.

Het laatste fluitsignaal klonk de spelers, staf en de Boys-aanhang als muziek in de oren en al met al was deze zwaarbevochten 1-0 overwinning verdiend. Deze winst biedt perspectief voor het nog lange restant van deze competitie, te beginnen zaterdag tegen directe concurrent De Esch uit Oldenzaal. Meerdere geblesseerde en geschorste spelers komen naar verwachting snel terug en een bredere selectie is alleen maar prettig.

Opstelling Vroomshoopse Boys: Kok, Kleinjan, Drenthen, Veld, Tom Pierik (70′ Jesper Derks), Dogger, Drees, Hutten, Heideman (75′ Runhart), Aitink, Sil Derks.

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer