Van Australië tot Denekamp: wielrenners uit de hele wereld koersen zaterdag 7 mei door Overijssel

Het peloton dat zaterdag 7 mei dwars door Overijssel koerst spreekt vele talen. De pakweg 180 wielrenners rijden voor verschillende ploegen uit Tsjechië, Ierland, Australië, Canada en natuurlijk Nederland. Een lust voor het oog en oor. Het publiek kan weer zijn ogen uitkijken langs het parcours van Overijssels Mooiste naar de beste renners uit de subtop van het mondiale wielrennen. Zoals elke editie is de organisatie er ook in deze 68e Ronde van Overijssel in geslaagd om aansprekende ploegen uit de hele wereld naar start- en finishplaats Rijssen te halen.

Internationale winnaar of regionale held

De ogen van de wielerliefhebbers zijn gericht op de talentenploeg van Team DSM, die bij de wedstrijd in 2019 met huidig profrenner Nils Eekhoff de laatste winnaar leverde. Ook het Hollandse BEAT Cycling en het Luxemburgse Leopard Pro Cycling zijn ploegen om op te letten. Of zorgen de regionale helden voor een verrassing? Kenners voorspellen dat Peter Schulting uit Lemele (VolkerWessels CT), Jelle Johannink uit Denekamp (Sensa – Kanjers voor Kanjers) of Lars Loohuis uit Harbrinkhoek (ABLOC CT) hoge ogen gaan gooien. Met een beetje hulp van het publiek is alles mogelijk.

Bijzondere plekken langs parcours

Wie alles wil zien van de internationale wielerklassieker is al om 11.00 uur welkom bij de ploegenpresentatie bij het Parkgebouw in Rijssen. Na de start rond het middaguur doet het peloton veel bijzondere plekken in Twente, het Vechtdal en Salland aan. Na 35 kilometer krijgen de renners de lastige Tankenberg bij Oldenzaal voor de kiezen. Op de top liggen de eerste punten voor het klassement. Daarna gaat het via Rossum naar Ootmarsum voor een sprint op de Kuiperberg en een lus over het oude NK-parcours. Na Tubbergen wachten de gevreesde open vlakten van de Weitemanslanden bij Almelo.

WIELRENNEN Rijssen, de 62e ronde van Overijssel werd op zaterdag 3 mei verreden.

Sprinten voor punten

De renners koersen vervolgens door Twenterand langs het kanaal naar de bevoorrading bij Daarle, waarna de heuvels elkaar snel opvolgen. De Lemelerberg (premiesprint), Sanatoriumlaan, door Hellendoorn naar de Holterberg (premiesprint) en de speciale sprint vlakbij het centrum van Holten. Die wielergemeente is dit jaar het Dorp van de Ronde.

Hierna beginnen de heren aan de finale met de beklimming van de Markeloseberg (premiesprint) en het lastige draaien en keren op de steentjes van Stokkum. De finish in Rijssen ligt dit jaar net buiten het dorp, aan de Markeloseweg. Rond de klok van 16.30 uur is bekend wie de winnaar is. Hij zal zijn benen laten spreken.

Foto’s (archief) Dick Soepenberg

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer