Sterk samenspel zorgt voor overwinning Jolly Jumpers U20

Vorige week zakten de dames van Jolly Jumpers U20 door het ijs. Er werd verloren van Apollo Amsterdam dat op de laatste plaats staat. Dit met zeer wisselvallig spel. Het verlies tegen Apollo kwam hard aan. De dames uit Tubbergen hadden een week voor grondige analyse van de wedstrijd, open gesprekken, benodigde interventies en… trainen. Dit alles had het gewenste effect. Zaterdag werd een knappe en verdiende overwinning in Zwolle geboekt, met name dankzij uitstekende teamgeest en sterke verdediging.
Jolly Jumpers U20 schoot zaterdag in het Theater van de Sport in Zwolle uit de startblokken. Emma Oude Vrielink, Rosaly Assink, Laure Heidkamp, Anna Korte en Teddy Koopman: ze begonnen allen sterk aan de wedstrijd. Na een score van Laure Heidkamp en zes punten van Teddy Koopman vluchtte Landstede Hammers vlot in een time-out. De basis vijf liet zien waar ze voor gekomen waren. Strijd. Actie. Met winst als een gewenst effect. De Tubbergse dames bleven verzorgd en snel spelen en liepen via 2-9 uit naar 4-16 (!). Een goed begin is het halve werk wordt dan gezegd. Geleidelijk aan kwam Landstede Hammers wat meer in de wedstrijd. Ook aan Zwolse kant gingen schoten vallen en in de omschakeling kreeg de ploeg uit Zwolle een aantal open lay-ups. Het eerste kwart werd met een 14-23 voorsprong afgesloten.
De wisselvalligheid die door Jolly Jumpers tijdens de vorige wedstrijd tegen Apollo Amsterdam werd getoond kwam ook in Zwolle voorbij. Na de uitermate sterke start aan het begin van de wedstrijd verdween in het tweede kwart de voorsprong als sneeuw voor de zon. Via een 19-5 run van Landstede Hammers kwam de ploeg uit Zwolle zelfs op een 33-28 voorsprong. De agressieve en snelle speelstijl waarmee Jolly Jumpers de wedstrijd was begonnen had zich in het tweede kwart ontwikkeld tot een gehaast en rommelig samenspel. Snelle schoten en te moeilijke passes die niet aankwamen volgden elkaar in rap tempo op. In deze fase bleek het een uitdaging om het spel “simpel” te houden. Basketbal is een spel van fundamentals. Schieten, passen, rebounden en verdedigen zijn de basisvaardigheden. De uitvoering ervan heeft grote invloed op het verloop van de wedstrijd. Fundamentals zijn het fundament waar het team haar succes op bouwt. Zoals Michael Jordan hierover treffend zegt: “Get the fundamentals down and the level of everything you do will rise.” Goed verzorgd uitvoeren van de basisvaardigheden: daar lag voor de dames uit Tubbergen in de tweede helft een grote uitdaging.
De dames gingen “aan de thee” met één punt achterstand: 35-36. Of het aan de thee lag is niet bekend, maar de dames begonnen de tweede helft in ieder geval voortvarend. Degelijk aanvallend spel met meer rust en minder balverlies zorgde voor een 42-51 voorsprong aan het einde van het derde kwart. In verdedigend opzicht werd op enkele momenten subliem gespeeld. De gedachte van de verdediging van Jolly Jumpers is véél druk op de bal gecombineerd met help indien nodig door overige speelsters. Perfecte uitvoering van deze speelstijl gedurende korte tijd zorgde in deze fase voor balveroveringen en rebounds op verre afstandsschoten van de tegenstander. Laure Heidkamp was zoals wel vaker in de verdediging de aanjager. Als een ware bloedzuiger klampte de captain van Jolly Jumpers zich vast aan haar tegenstander. Als een jachtluipaard sprintte ze terug om haar teamgenoten te helpen. De verdediging van Jolly Jumpers was deze wedstrijd doorslaggevend. In het vierde kwart kwam Landstede Hammers nooit meer echt dichtbij. De wedstrijd werd knap afgesloten met een 53-68 winst.

Renske Schrage kwam deze wedstrijd een aantal keren sterk van de bank: kijkend naar eigen opties in de aanval, maar ook oog hebbend voor haar teamgenoten. Sterk reboundend zoals altijd en een stabiele factor in de verdediging. Soms stond ze lang in het veld. Soms wat korter, maar dit accepterend zo leek het. Ook een aantal andere speelsters werd soms vlot doorgewisseld. Jolly Jumpers reisde met twaalf speelsters af naar Zwolle. Een simpele rekensom maakt met vijf speelsters in het veld dat er zeven op de bank zaten. In Zwolle waren de speelsters op de  bank actief en aanmoedigend. Voor de Tubbergse dames is het van belang dat deze mindset behouden blijft. Daar ligt een uitdaging nu er in deze fase van het seizoen meer speelsters beschikbaar zijn. Een verantwoordelijkheid voor speelsters, maar ook een taak voor de coaching staff om dit in goede banen te leiden. Phil Jackson, voormalig basketballcoach stelt: “Good teams become great ones when the members trust each other enough to surrender the Me for the We.” Jolly Jumpers U20 toonde zich afgelopen zaterdag uitermate hecht en één geheel. Strijden met elkaar. Voor elkaar. Lukt het de ploeg lukt om deze grondhouding komende weken te blijven aanhouden? Dan kan het een mooi slotstuk worden van de competitie. Nog vijf wedstrijden te gaan…