A.D.’s voorbeschouwing: Mariënberg naar Voorwaarts

Vandaag om 14.30 uur trapt Mariënberg af in Westerhaar-Vriezenveensewijk, waar op sportpark Twistveen aan de Twistveenweg nummer 10 Voetbalvereniging Voorwaarts de gastheer zal zijn.

Door A.D. 

‘Sempre Avanti’ – ‘Altijd Voorwaarts’. De geuzennaam van Dogger, Niks en consorten. Maar de laatste tijd boeren ze helaas alleen maar verder achteruit.

Niet leuk

De ploeg van de afscheid nemende trainer Tim Nijzink zit dusdanig in de hoek waar de bekende klappen vallen. Niet leuk. Wat ik oe brom!  De deur naar de kelder van het zaterdagamateurvoetbal, de 4e klasse, staat momenteel wagenwijd open. Wonderen zijn ondertussen welkom op het veld van de Twistveen-bewoners. Desnoods van water bier maken. Met nog drie wedstrijden te spelen, staan ze maar liefst zes punten achter op de nummer dertien, dat is momenteel AJC ’96 uut Losser. En acht punten op de nummer twaalf en elf, respectievelijk ASV ’57 en Kloosterhaar.

Ruwe bolsters

Ik zit onmeuning in een dekselse spagaat. Want voor mij hoeft Westerhaar er echt niet uut. Wij komen graag langs, altied goed te passè deze lui in Westernarigheid. Ruwe bolsters, blanke pitten. Van dat volk wel te verstaan. Altied in veur een proatje, altied de pretkegels koud. Mooi dom ouwehoeren en zo’n lieve mevrouw in de bestuurskamer. Soms wat kattekwaad maar nooit ondeugend. Maar aan de andere kant, ik hoop wel dat wij de laatste wedstrijden nog wat punten gaan pakken. Aanstaande zaterdag tegen Voorwaarts, misschien een bonuspunt tegen de Zweef en dan lekker gezellig en vertrouwd afsluiten in Britishfield op de Noppenweide en na afloop in de Noppenveste.

Spagaat ingewikkeld

Tja, ik brand vrijdagavond nog efkes een kaarsje voor jullie. Niet die druipert van Derksen maar een mooie rechte rood-zwarte kaars die hopelijk de boodschap overbrengt en wat jullie volgend jaar wederom recht geeft op een nieuw seizoen 3e klasse. Maar ik vrees met grote vrezen. Aan de onderkant kan het zaterdag dus zomaar ineens exodus zijn voor onze vrienden van Westerhaar, daarentegen kan aan de bovenkant ON zegevieren en de titel opstrijken. Het kan verkeren zei Bredero ooit. De trotse landskampioen van 1966 moet al reeds enkele weken nattigheid voelen. Nogmaals, ik hoop het niet. Dat maakt de spagaat ingewikkeld voor ons.

Bescheiden mening

De thuiswedstrijd tegen Voorwaarts, 9 november van het vorige jaar, was voorlopig het laatste duel waar onze spits André Plaggenmars acteerde. Hij spiekert nu als een heuse Jozef al enkele maanden aan zijn nieuwe doel, namelijk een super-de-luxe huis aan de Westerweg met uitzicht op het Westerpark. Ons Angel-und Drehpunkt, onze kapstok van weleer in de voorhoede. Destijds dacht ik al dat wij hem gingen missen und dat is wel gebleken. Althans, dat is mijn bescheiden mening. Je gaat pas iemand missen als deze er niet meer is. Hij is er nog wel, begrijp me niet verkeerd, maar niet meer wekelijks tussen die witte kalklijnen en voornamelijk niet in de vijandelijke zestien.

Eén puntje

Door het voorbereidende werk van André, hij hield soms wel twee of drie spelers tegelijkertijd bezig, konden andere voetballers naast hem floreren. Je ziet dat vooral onze jongere garde, die in de voorhoede probeert de goals aan elkaar te rijgen, moeite heeft nu Plaggie niet meer voetbalt. Dat is een feit, een constatering. Met André hadden wij ons vast en zeker al veel eerder veilig gespeeld. We hebben officieel nog één puntje nodig. Maar aan een punt heeft Voorwaarts geen bal, wat ik oe brom, hebben ze nada-Niks-aan. Jordy trouwens ook niet. Zag laatst enkele leuke foto’s van deze top gozert. Gaat eindelijk met de liefde van zijn leven trouwen, althans – neem aan – dat ie daarom zo raar was verkleed.

Sempri Avantisten

Dat zijn wij trouwens ook als wij bijvoorbeeld een Banthum shirt aan doen. Maar dat terzijde. Toch wist Voorwaarts wel te verrassen deze competitie. Zo wonnen ze onlangs met 2-3 van Banthum op Moscou. Kiek, de wonderen zijn de wereld nog niet uit en It Ain’t Over Till The Fat Lady Sings The Blues. Ik hoop en dat meen ik van harte dat het voor onze Sempri Avantisten het noodlot nog even Westerhaar overslaat. Ondanks mijn sympathie voor de oranjehemden gok ik wel ouderwets op een 1-3 zege. Hij moet dit seizoen nog een keer vallen deze geweldige cijfers. Sla de statistieken er maar op na. Ieder seizoen valt ie tenminste één keer.

De aftrap is zaterdag om 14.30 uur en scheidsrechter is de heer ‘Afgeschermd’ of arbiter Anoniem. Zijn naam stond er niet bij. Lekker boeiend. Succes mannen, veule wille maar vooral veule Skik.

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer