Den Ham op eigen kracht in veilige haven

In de thuiswedstrijd tegen ASC ’62 wist Den Ham zich zaterdag op eigen kracht te verzekeren van handhaving in de 2e klasse. Door de 1-0 overwinning tegen de ploeg uit Dalfsen, én door het verlies van De Esch in Zwolle tegen Be Quick ’28, werd er voldoende afstand gecreëerd van de vermaledijde zogenaamde promotie/degradatie plaatsen.

Daarin spelen straks immers acht ploegen om slechts één plaats in de 2e klasse. Er ging na afloop van de wedstrijd dan ook een zucht van verlichting over De Rohorst.

Mogelijkheden

Vooraf was er voor Den Ham al een tegenslag, doordat Michiel Schurink in de warming up met een liesblessure uitviel. Zijn beoogde vervanger Ruben Kelder klapte net voor het begin door zijn enkel, maar kon met behulp van de nodige tape toch spelen. En hoe. In de achtste minuut was het uit een bekeken actie van hem, na een een-twee met Luuk Kuiper, dat de laatste de bal panklaar kon leggen voor Kevin Ruiterkamp, die beheerst scoorde. Dalfsen kreeg daarna wel af en toe het betere van het spel, maar echt gevaarlijk werden de gasten niet. Den Ham verzuimde afstand te nemen, hoewel daar de mogelijkheden ruimschoots voor handen waren.

Degradatiekraker

Buitenhuis kwam vrij voor de doelman en een inzet van Ruiterkamp hard en hoog over hadden beter verdiend. De tweede helft werd met recht een degradatiekraker. Het spel was niet al te best, maar de spanning was daarentegen ruimschoots aanwezig. Ook al zette ASC ’62 druk, kansen werden er niet gecreëerd, terwijl Den Ham die wel kreeg. In de slotfase was het eerst Thomas Remmink die de lat raakte. Een vijf tegen één situatie in de 83e minuut ging de mist in. Later had invaller en debutant Jurgen Jaspers ook de 2-0 op de schoen, maar zijn inzet werd gepareerd.

Na een hectische slotminuut trokken de Hammenaren de overwinning dan ook verdiend over de streep. Toen even later de eindstand van De Esch bekend werd, konden de flessen dan ook ontkurkt worden. Ook volgend seizoen 2e klasse voor Den Ham.