Jolly Jumpers U20 komt 7 punten tekort in Leiden

Vrijdag 20 mei speelde Jolly Jumpers U20 haar één-na-laatste wedstrijd van het seizoen. Met een “winning streak” van 4 wedstrijden reisde het team vol vertrouwen af naar Leiden. In een wedstrijd van hoog niveau, waarin de dames uit Tubbergen het merendeel van de wedstrijd aan de leiding gingen, trok BS Leiden uiteindelijk aan het langste eind. De thuisploeg won met 79-72. “Een zuur verlies” aldus hoofdcoach Anna Steggink. Het seizoen in de Eredivisie Dames U20 afsluiten met zes gewonnen wedstrijden bleek helaas een brug te ver.

Hoofdcoach Anna Steggink koos ervoor om in Leiden te starten met Jasmijn de Ceuninck Van Capelle, Laure Heidkamp, Tess Beernink, Anna Korte en Teddy Koopman. Wederom begon Jolly Jumpers U20 ijzersterk aan de wedstrijd. Het team nam in Leiden gelijk de leiding via een score van Jasmijn de Ceuninck Van Capelle en hield die leiding het merendeel van de wedstrijd vast. Toen Erika Mäkelä de score op 3-9 bracht vroeg de coach van de Sleutelstad een time-out aan. Desondanks breidde Jolly Jumpers U20 haar voorsprong verder uit. Knappe scores van onder andere Anna Korte, Jade Brughuis en Rosaly Assink zorgden in deze fase voor een tussenstand van 3-15 (!) voor Jolly Jumpers U20. Inderdaad: 3-15… Kortom: een bliksemstart. BS Leiden vluchtte in nog een time-out want de dames uit Tubbergen leken niet te stoppen.

BS Leiden heeft goede speelsters. Het team speelt verzorgd basketbal. Het team is uiterst veerkrachtig. Dat bleek. In een mum van tijd slonk de voorsprong voor Jolly Jumpers U20 van 12 naar 2. Aan het eind van het eerste kwart stond er een tussenstand van 17-19 op het scorebord.

In het tweede kwart deed Jolly Jumpers U20 weer goede zaken. Met een zone press werd de aanval van de tegenstander vertraagd en verstoord. Goede druk op de bal en anticiperen zorgde een aantal keren voor balwinst. Met 14 punten in het 2e kwart zorgde met name Jade Brughuis voor aanvullende impulsen. Haar afstandsschoten zorgden voor dreiging van buiten. Daarnaast zorgden haar sterke drives naar de basket voor flink wat punten. Ondanks dat Jolly Jumpers U20 in het 2e kwart weer uitliep naar voorsprong van 11 punten (net als in het 1e kwart) bleef BS Leiden gecontroleerd spelen. Het raakte niet van de wijs. Langzaam maar zeker sloop het team weer dichterbij. Basketbalcoach Larry Brown stelt dat teams die succes hebben beschikken over 3 kenmerken: “They play unselfish, they play together and they play hard.” Juist dat is wat het team uit Leiden typeert. Een heel sterk TEAM. Ruststand: 38-41.

De volledige 1e helft had Jolly Jumpers U20  Tubbergen een voorsprong. Ook in het derde kwart kwam de ploeg uit Tubbergen niet op achterstand. In defensief opzicht was Laure Heidkamp wederom sterk aanwezig. Daarnaast is zij gedurende het seizoen aanvallend ook steeds meer van waarde geworden voor Jolly Jumpers U20. Haar 10 punten in de vorige wedstrijd tonen dit aan. Als een willekeurige teamgenoot gevraagd wordt wat de kwaliteit van Laure is dan is de kans groot dat er geantwoord wordt met: “verdedigen”. Een sterke tegenstandiger uitschakelen, zorgen dat deze de bal niet krijgt of niet scoort. Terugsprinten na een gemist schot of balverlies. Dat is wat Laure doet. Een kwaliteit. Ook vrijdagavond in Leiden was zij een stabiele factor in defensief opzicht, ondanks dat foutenlast haar in de weg zat. Hoe is het haar gelukt om te spelen in de Eredivisie U20? Laure: “Trainen, trainen, trainen. Om een goede speler te worden moet je veel trainen. Ook is passie voor de basketbal en het team belangrijk.” Die passie is zichtbaar aanwezig bij de jonge dame uit het ooosten van het land.

Laure is de aanvoerder van het team. Toeval? Toeval bestaat niet. Everything happens for a reason. Mentaal is ze ijzersterk en als het nodig is dan zegt ze waar het op staat. Hoe ziet Laure haar rol als aanvoerder? “Als captain van het team probeer ik het team aan te sturen en aan te moedigen in het veld. Ons team is erg hecht dus doen we dit samen ook al erg goed. De rol valt mij goed doordat het team zo hecht is. Samen als team zijn we het sterkst en boeken we de beste resultaten.”

Het 4e kwart werd gestart met een 55-59 stand. Vlot in het laatste kwart kwam BS Leiden voor het eerst in de wedstrijd op voorsprong: 60-59. Door scores van Jade Brughuis en Teddy Koopman kwam Jolly Jumpers enkele minuten later weer op gelijke hoogte. Enkele minuten was het stuivertje wisselen. Via een kleine voorspong van 75-72 die verder werd uitgebreid trok BS Leiden uiteindelijk aan het langste eind: 79-72.

Na 4 winstpartijen op rij nu een verlies. Hoe komt dat? Captain Laure: “Elk kwart zijn we sterk begonnen en hadden we een run van ongeveer 10 punten. Daarna lieten we ze elke keer terug komen en zij hielden moed. In het laatste kwart konden wij hun” run” niet stoppen en gingen ze over ons heen.” Treffend gezegd: in staat om het spel te maken maar om dit niet 40 minuten lang te doen. Aanvallende rebounds hielden BS Leiden in het spel. Adequate boxing out aan Tubbergse zijde ontbrak. Niet gehele wedstrijd, maar in bepaalde fases maar dan wel in sterke mate. Jolly Jumpers U20 maakte het zich aanvallend soms te moeilijk. In het samenspel werden te lange en te moeilijke passes uitgeprobeerd. Eenvoudig spelen. Makkelijker gezegd dan gedaan. Leonardo Da Vinci stelt niet voor niets: “Simplicity is the ultimate sophistication.”

Hoe kwam het verlies aan bij de U20-dames? Laure: “Deze wedstrijd hebben we nipt verloren en dat is zeer zuur. Dit was ook zeker te merken in de kleedkamer. Iedereen baalt en dat is zeker te begrijpen.” Stemming was down. Teneergeslagen. Een zure nederlaag. Hoe kan die verwerkt worden en hoe wordt het team klaargestoomd voor zondag, de laatste wedstrijd van het seizoen? Hoofdcoach Anna Steggink:” Maandag video kijken en leren van onze fouten. Maar vooral ook kijken naar de dingen die goed gingen en daarmee verdergaan. Het is inderdaad een zure nederlaag maar ook dit hoort bij basketbal. Hier kun je als team alleen maar van leren.”

Op zondag 29 mei staat om 14.15 uur de laatste wedstrijd van dit seizoen gepland voor Jolly Jumpers U20. Er wordt in Tubbergen gespeeld tegen Utrecht Cangeroes. Wat is nodig om het seizoen goed af te sluiten? Coach Anna: “Een goede wedstrijd neerzetten, maar natuurlijk ook heel veel plezier hebben en als team spelen. Veel energie brengen en genieten van de laatste minuten basketbal. Natuurlijk ook afsluiten met een groot feest! Want dat hebben ze zeker verdiend.”

Na een seizoen bloed, zweet en tranen verdienen de dames zeker een groot feest. Verdienen zij ook de winst tegen Utrecht Cangeroes komende zondag? Dat zal blijken…