Aquapark de Zandstuve Vroomshoop is klaar voor de toekomst

Vijf jaar geleden zag de toekomst van het gemeentelijk openluchtzwembad de Zandstuve in Vroomshoop er allesbehalve florissant uit. Enkele zwembassins en een zonneweide resteerden van een voorheen veel omvangrijker zwemcomplex. De grote duikplank en het grotere instructiebad behoorden toen al lang tot het verleden. Het beheer van het winkeltje liep gevaar door een gebrek aan vrijwilligers en zitcomfort was er nauwelijks. Op een bepaald moment dreigde zelfs als bezuinigingsmaatregel het 50 meter-bassin gehalveerd te worden. Het zwembad uit 1963, dat in betere tijden door de Koninklijke Nederlandse Zwembond mede door de unieke ligging in het Zandstuve bos als de mooiste in Oost-Nederland werd betiteld, leek zijn beste tijd gehad te hebben.

Dorpsraad grijpt in

De lokale Dorpsraad zag de teloorgang met lede ogen aan. Vrijwilligers vanuit de Vroomshoopse samenleving werden opgeroepen om een opwaardering van het bedreigde zwembad te bewerkstelligen. Voorzitter Herman Lutke Veldhuis, secretaris Riëtte Makkinga, penningmeester Stef Lamberink en de bestuurders Gerwin Breukelman, Alwin Hoogenkamp, Hans Nieboer en Carolijn Wörner pakten de uitdaging en de handschoen op. Er werd door het prille bestuur een projectplan geschreven om het openluchtzwembad de Zandstuve in vijf jaar tijd te transformeren in een toekomstbestendig aquapark.

Nieuwe stichting pakt door

De stichting Aquapark de Zandstuve Vroomshoop werd al snel opgericht en de missie slaagde wonderwel. De gemeente Twenterand, vele ondernemers en de plaatselijke bevolking gingen er helemaal achter staan, ook financieel gezien. Vele acties werden gevoerd en er werden ook externe fondsen met succes aangeschreven. Dat leidde tot een totale metamorfose van het openluchtzwembad De Zandstuve. Er kwamen blauwe relaxstoelen, zitbanken, schaduwdoeken, een koffievoorziening en een freeplayer met balsporten.  Een attractieve stormbaan verscheen regelmatig in het water. De entree bij het Aquapark werd totaal vernieuwd.  Waar nodig werd schilderwerk verricht en het Aquapark ziet er nu fris en fruitig uit.

Familieglijbaan en waterspraypark opvallende aanwinsten

De komst van de felbegeerde familieglijbaan bij het 50 meter bassin kostte meer dan een ton, maar ook dat ambitieuze doel werd door de stichting gerealiseerd. Vroomshoop liet zich van haar beste zijde zien en dat gold ook weer voor de jongste aanwinst voor de kleine bezoekers: een prachtig waterspraypark. Die voorziening kostte meer dan zestig mille, maar ook dat project lukte wonderwel.

Dat gebeurde mede door de inzet van de landelijke stichting het Gehandicapte Kind, het Twentse Noabers Fonds en een kernbudget van de gemeente Twenterand, als ook weer door een drukbezochte Bingo.  Op zaterdagmiddag 14 mei wordt om 13.00 uur de kinderspeeltuin op feestelijke wijze in gebruik genomen en wordt tevens het zwemseizoen geopend. Na bijna zestig jaar kan de vlag weer hoog in top voor het openluchtzwembad, dat nu vol trots als eigentijds Aquapark de Zandstuve Vroomshoop door het leven gaat. Onder leiding van coördinator Ramon Talen is het winkeltje met verkoop van limonade, snoep et cetera nieuw leven ingeblazen.

Vrijwilligers gezocht

In het bestuur van de stichting de Zandstuve Vroomshoop draaien de nieuwkomers Inge Kamphuis en Eddie Westerik al volop mee. Zij vervangen aan het eind van het komend zwemseizoen de seniorbestuurders Herman Lutke Veldhuis en Hans Nieboer, waarmee de verjonging zichtbaar wordt.

Tijdens de feestelijke openingsdag op 14 mei wordt er gerichte actiegevoerd voor het werven van vrijwilligers voor het Aquapark de Zandstuve Vroomshoop. Daarbij gaat het om werkzaamheden in het winkeltje, om het onderhoud en om ondersteunen en organiseren van activiteiten. Zaterdag kan men zich daarvoor ter plekke opgeven. Bestuurders van het Aquapark de Zandstuve zullen daarbij desgewenst een toelichting geven over datgene dat van de vrijwilligers wordt verwacht.

Vrije gift is mogelijk

Tijdens de feestelijke openingsdag en de ingebruikneming van het waterspraypark kan ook het werk van de stichting Aquapark de Zandstuve financieel ondersteund worden. Een speciale mini-glijbaan staat daartoe opgesteld en iedereen die dat wil kan zijn of haar vrije gift op die wijze in een “geldbassin” laten glijden.  Het bestuur van de stichting de Zandstuve Vroomshoop hoopt op zaterdagmiddag 14 mei op zonnig weer, op veel bezoekers en mede daardoor op een onvergetelijk zwemfeest. Iedereen kan op die dag gratis zwemmen en ook kunnen nieuwe zwemabonnementen voor het komend seizoen bij de gemeente Twenterand aangeschaft worden.

 

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer