BC Bousema brengt SIS Schoonmaak de eerste nederlaag toe

De topper in de eredivisie driebanden tussen de nummers 1 en 2, respectievelijk SIS Schoonmaak en BC Bousema is zondagmiddag in Lochem in een  5-3 overwinning voor de thuisclub geëindigd. Halverwege stond het nog 1-3 voor de koploper. Raimond Burgman versloeg in 31 beurten met 27-40 Stefan Galla en de partij tussen Frans van Schaik en Raymund Swertz werd in een spannende partij na 23 beurten gelijk.

Foto: Jaap Gönning

Met name deze laatste partij kon alle kanten op. Swertz was constant de bovenliggende partij, maar steeds kwam Van Schaik goed terug en nam zelfs na een serie van acht caramboles in de achttiende beurt een 37-31 voorsprong. De man uit Afferden gaf zich niet gewonnen en finishte vijf beurten later toch als eerste. “Wij kregen allebei één matchbal, maar Raymund was denk ik de meest gelukkige”, aldus de Amsterdammer Frans van Schaik.

Op de andere tafel ging het tot 17-17 gelijk op, maar van vijf nullen op rij van Galla werd door Burgman goed geprofiteerd. Zonder al teveel moeite trok hij verdiend na 31 beurten aan het langste eind.

Ook in het tweede deel van de wedstrijd zagen de talrijke toeschouwers twee spannende partijen. Zowel Johan Loncelle als Anno de Kleine stonden in hun respectievelijke partijen tegen Jean van Erp en Martien van der Spoel halverwege op een voorsprong (21-14 en 21-15).

Ook na de pauze bleven beide partijen spannend. Alleen De Kleine zag, na vijf nullen op rij zijn voorsprong als sneeuw voor de zon verdwijnen en stond de partij na twintig beurten weer gelijk, 21-21. Terwijl De Kleine volkomen vast zat bleef Van der Spoel doorgaan en bouwde zijn voorsprong steeds verder uit naar 21-24 twee beurten later. Op de andere tafel zagen de toeschouwers een ontketende Loncelle die bij de stand 26-22 in de vijftiende beurt aan indrukwekkende serie bezig was die paste stokte na twaalf caramboles. Na achttien beurten maakte hij het karwei af en bracht zijn team naast SIS. Van Erp kwam niet verder dan 24 caramboles.

De uiteindelijke beslissing moest uiteindelijk op de andere tafel vallen. Langzaam maar zeker kwam De Kleine toch goed terug en met onder andere een serie van vijf caramboles stond de Helmonder na 28 beurten op een 32-28 voorsprong. Onder grote druk en spanning gingen beide spelers de slotfase in. Via 32-34 kwam De Kleine met een serie van vijf caramboles op een 37-34 voorsprong. Van der Spoel antwoordde direct en en trok met een serie van drie de partijen weer gelijk. Uiteindelijk trok De Kleine na 35 beurten aan het langste eind (40-37). Door deze overwinning en de eerste nederlaag voor SIS doet BC Bousema nog volop mee voor de play-off plaatsen. “Deze overwinning is meer dan verdiend want ook Frans had volop mogelijkheden om zijn partij in winst om te zetten. We gaan volgende week met een goed gevoel aan de laatste twee wedstrijden beginnen en dan weten we of dit seizoen nog een vervolg krijgt”, aldus een duidelijk opgeluchte Ronny Hazewinkel.

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer