Jolly Jumpers U20 boekt 3e overwinning op rij

Na winstpartijen tegen Landstede Hammers en Binnenland stond voor Jolly Jumpers U20 afgelopen zaterdag de wedstrijd tegen Basketbal Academie Limburg (BAL) op het programma. Hiervoor werd afgereisd naar Weert. De lange reis werd niet voor niets gemaakt. De dames van Jolly Jumpers wonnen overtuigend met 16 punten verschil. Dat tegen een ploeg die 3 plekken boven hun staat. Voor de basketballers uit Tubbergen was dit de 3e overwinning op rij in de eredivisie dames U20.

De wedstrijd begon om 14.30 uur met een traditionele sprongbal. Hoofdcoach Anna Steggink koos ditmaal om Jade Brughuis, Laure Heidkamp, Anna Korte, Emma Oude Vrielink en Teddy Koopman de wedstrijd te laten beginnen.

Anna Korte maakte de eerste score van de wedstrijd voor de Tubbergenaren. Zij scoorde deze wedstrijd 8 punten, maar bracht ook geregeld anderen in stelling om te scoren. Ze had wat mooie assists en deed effectief mee in het teamspel. Sinds zij zich halverwege het seizoen heeft aangesloten bij Jolly Jumpers laat ze zichtbaar zien een constante positieve houding te hebben. Aanmoedigend. Meedenkend. Constructief. Niet geheel toevallig houdt deze Anna voor de wedstrijd tijdens de warming up een korte “peptalk” aan haar team. Dan roept ze de groep bij elkaar, maar wat zegt ze op zo’n moment eigenlijk tegen haar teamgenoten? “Haha, dat verschilt per keer. Soms bereid ik voor wat ik wil zeggen en als ik dat niet doe probeer ik te voelen wat het team nodig heeft. Het doel is om scherp en met vertrouwen de wedstrijd in te gaan. Vaak gaat dit gepaard met één van mijn quotes of uitspraken” aldus Anna. Welke boodschap heeft ze gisteren in Weert aan het team meegegeven? Anna zegt hierover: “Gisteren was dit: als het niet kan zoals het moet, moet het zoals het kan. Deze kwam op dat moment in mij op. Hoewel ik toen niet wist wat ik daar precies mee wilde zeggen denk ik daar achteraf anders over. Het heeft te maken met de controle durven loslaten. We hadden zaterdag 12 meiden beschikbaar. Je hebt geen invloed op bepaalde dingen. Als de wedstrijd anders gaat dan je van tevoren had bedacht is het belangrijk om dit om te kunnen omzetten. Ons team is een goed voorbeeld van denken in mogelijkheden en kijken hoe het wel kan.”

Denken in mogelijkheden in plaats van in beperkingen… Een positieve mindset… Hoe doet je dat? Anna Korte: “Naast dat ik van mezelf positief ben ingesteld heb ik in alle jaren dat ik basketbal ervaren hoe belangrijk positiviteit is. Als team wil je elkaar overal doorheen helpen. Door goede energie en positiviteit te brengen is het voor het team makkelijk en fijn om daarin mee te gaan.”

Reden voor Anna Kortes positiviteit was er zaterdagmiddag zeker. Onder de borden speelde Teddy Koopman een sterke wedstrijd. Zoë Lesscher kwam goed van de bank. Ze liet zien klaar te zijn om te spelen. In verdedigend opzicht was ze een schoolvoorbeeld: constante druk op de bal en teamgenoten helpend.  Ook Renske Schrage stond haar “vrouwtje” bij de basket. Wederom speelde Emma Vrielink met overtuiging. Net als in vorige wedstrijd was ze beslissend op belangrijke momenten.

Het eerste kwart ging gelijk op. Na 10 minuten stond het 17-19 voor Jolly Jumpers. Met rust was de score 30-34 voor de ploeg uit Twente. Goed teamspel in het 3e kwart zorgde ervoor dat Jolly Jumpers haar voorsprong verder uitbreidde naar 44-54.

Drie speelsters eindigden deze wedstrijd in de dubbele cijfers. De laatste wedstrijden laten de Tubbergenaren zien aanvallend wat meer dreiging te hebben. Verdedigend gaat het ook steeds beter lopen. Echt dichtbij kwam BAL in het 4e kwart niet meer. Jolly Jumpers won knap met 57-73.

Waar heeft Jolly Jumpers de overwinning aan te denken? Anna Korte zegt: “Hoewel winnen de doelstelling was wisten we dat dit niet vanzelfsprekend was. Wij waren gebrand om te winnen. Iedereen wist wat er van haar verwacht werd en voerde deze taak uit. Vanaf het begin wisten we sterk als team te spelen en de goede opties te vinden. Hoewel BAL door een aantal fast-breaks en aanvallende rebounds ons in het eerste gedeelte van de wedstrijd bij wist te houden qua punten zijn wij eigenlijk de hele wedstrijd de baas geweest. We hadden bijna geen dipjes zoals we die kennen van andere wedstrijden. Ik vind dat we de terechte winnaar zijn.”

Weer een overwinning. Succes moet je vieren. Hoe vierde Jolly Jumpers U20 de winst in Weert. Hoe was de sfeer na de wedstrijd? Anna Korte hierover:” De sfeer… Ja, die is toch heel lekker. Het uit zich vaak in dansen en meezingen met de muziek en ongetwijfeld heel veel lawaai waardoor we soms moeten schreeuwen in de kleedkamer. Ik ben heel trots op het team. Deze wedstrijd hebben we in de tuk.”

In Franse Auto zingt Het Goede Doel over de vrouw “die je was voor ik je kende”. Muziekfans die Temming en Westbroek kennen weten dat die dame “precies een franse auto” is: “mooi en onverslijtbaar volgens de reclamespot.” Met wat voor auto is Jolly Jumpers U20 te vergelijken? Een oldtimer? Met dames onder 20 jaar is dat niet toepasselijk. Een Ferrari race-auto? Snel maar zo snel? Een lelijk eendje? Zeker niet. Een personenbusje? Onderweg met elkaar. Samen. Stevig op de grond. Eenmaal tempo hebbend dan niet meer te stoppen. Als dat busje het onverhoopt het even niet doet? Als er 8 keer op rij verloren wordt zoals op een eerder moment? In die fase zal iedereen duwen. Met kracht. Snelheid. Verstand. Dit zodat motor weer gaat lopen. Met volle overtuiging en inzet. Met de blik naar voren. Zodat een winning streak van 3 ontstaat.

Zondag 15 mei staat de wedstrijd tegen Batouwe op het programma. Hebben de dames van Jolly Jumpers nog voldoende brandstof voor nog een overwinning?

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer