Jolly Jumpers U20 sluit seizoen af sterk af met winst op BC Utrecht

Zondag speelde Jolly Jumpers tegen BC Utrecht. In een gelijk opgaande spannende wedstrijd trokken de dames van Tubbergen uiteindelijk aan het langst eind: ze boekten een 75-65 winst. Met dit slotstuk werden 5 van de laatste 6 wedstrijden gewonnen. Het team eindigt daarmee stabiel in de middenmoot van de Eredivisie U20.

Hoofdcoach Anna Steggink koos ervoor om de wedstrijd te starten met Emma Oude Vrielink, Rosaly Assink, Anna Korte, Laure Heidkamp en Teddy Koopman. Een sterke basis met daarnaast ook meer dan voldoende kwaliteit aanwezig op de bank.

Het team uit Utrecht startte sterk en nam een 2-6 voorsprong. Vrijwel het eerste kwart keek Jolly Jumpers tegen een achterstand aan, maar het hield de schade beperkt. Na het eerste kwart stond een 15-18 stand op het scorebord.

Jade Brughuis opende het 2e kwart de score. Zij had deze wedstrijd aanvallend veel dreiging, liet wederom zien zowel “drivend” te kunnen scoren als van afstand. Knap is dat ze constant leek te handen op basis van wat het beste voor het team was. Scorend of passend… Ze speelde een puike pot. Jade was echter niet de enige…

Met 3 opeenvolgende scores bracht Laure Heidkamp de ploeg uit Tubbergen voor het eerst op voorsprong in het tweede kwart: 35-32. Jasmijn de Ceuninck van Capelle sloot de eerste helft af met een ware “buzzer beater”, wat zorgde voor terechte vreugedansjes en atlethische sprongetjes vanaf de bank.

In het derde kwart breidde Jolly Jumpers haar voorsprong uit: via 50-42 werd het kwart afgesloten met een 57-44 voorsprong. Aderlating was het wegvallen van Anna Korte vanwege een blessure. Anna speelde met lef en haar aanwezigheid heeft constante positieve impact op het team.

Na 2 minuten in het laatste kwart stond een 62-44 stand op het scorebord. Utrecht kwam terug tot 66-60 en het leek een ware thriller te worden. Teddy Koopman bleek koelbloedig vanaf de vrije worplijn. Collectief solide rebounden (iets wat eerder deze wedstrijd nagelaten werd) en aanvallend goed samenspel zorgden uiteindelijk voor een knappe winst: 75- 65.

Eén van de basisspeelsters van Jolly Jumpers U20 in de wedstrijd tegen Utrecht was Rosaly Assink. Als spelverdeler heeft zij dit seizoen de lijnen uitgezet voor haar ploeg. Aanvallend brengt ze veel snelheid met zich mee. Met die kwaliteit zet ze tegenstanders geregeld onder druk om snel terug te verdedigen. Rosaly beschikt over een sterk afstandsschot en een snelle drive: een mooie combinatie. Voor Jolly Jumpers U20 kan het seizoen 2021-2022 in de boeken: de laatste wedstrijd is gespeeld… Hoe vindt “Roos” dat Jolly Jumpers U20 het afgelopen seizoen gedaan heeft? Rosaly Assink: “Het is een mooi team met verschillende kwaliteiten en dat maakt het een sterk team. Samen er staan en voor elkaar opkomen. Hard willen werken en laten zien wie we zijn… Dat is Jolly Jumpers U20.”

Hoe bevalt Rosaly het spelen in Eredivisie U20: de hoogste competitie van Nederland in de leeftijdscategorie dames onder 20 jaar? Rosaly: “De eredivisie is een leuke uitdaging, waar gedurende het seizoen veel geleerd is. Individueel zijn we beter geworden maar we hebben ook geleerd om als team te spelen. We hebben ervaren dat je samen het sterkste bent. De afgelopen wedstrijden hebben wij laten zien wat wij in de eredivisie doen. Dat willen dat natuurlijk graag vervolgen.”

Als Rosaly gevraagd wordt naar hoe zij persoonlijk terugkijkt op haar eigen seizoen dan antwoordt ze met: “Mijn seizoen was kort qua wedstrijden maar groot in de voorbereiding. Ik heb veel geleerd over mij als speelster en om met het team te spelen. Na 2 jaar eruit hebben gelegen was het een uitdaging om weer te beginnen. Hard willen werken, energie geven aan het team en nieuwe dingen willen leren is voor mij belangrijk. Dit heb ik toegepast. Ik heb mijn steentje bijgedragen in de laatste paar wedstrijden dit seizoen.” Dat laatste heeft Roos absoluut gedaan. Ze was zichtbaar aanwezig. Dat op een actieve positieve manier. Gedurende wedstrijden vrijwel altijd met rode wangen die prima kleuren bij het rode tenue van Jolly Jumpers. Rosaly noemt: “Het was een mooi en leerzaam seizoen waar ik met een positief beeld op terug kijk!”

Positief zijn: mooi als het lukt, maar dit is soms een uitdaging… Rosaly is bekend met blessures. Begin 2020 scheurde Roos een kruisband. Toen ze net weer meedeed met basketbal scheurde ze de volgende kruisband. Is het op zulke momenten überhaupt mogelijk om positief te zijn? Rosaly neemt ons mee in haar gedachten en gevoelens van die periode. Wat voelde ze toen ze haar eerste kruisband scheurde? Haar tweede? Wat dacht ze? Rosaly Assink: “Mijn eerste kruisband scheurde ik tijdens een wedstrijd. Ik was fit en klaar om te spelen. Ik maakte een actie naar de basket, stapte verkeerd en voelde meteen dat er wat goed mis was… En ja hoor, MRI gemaakt en ik hoorde dat mijn kruisband afgescheurd was. Toen ik 9 maand van mijn revalidatie achter de rug had was ik lekker aan het opbouwen met trainen en toen is bij mijn andere knie de kruisband afgescheurd. Een verkeerde landing met wederom een fout gevoel in mijn knie… Alles begon opnieuw… Niet mogen basketballen en 9-12 maand revalidatie. Frustratie kwam in mij naar boven maar ook weer strijdlust om de uitdaging aan te gaan. Ik wou hoe dan ook weer spelen. En nu meer dan 2 jaar later is het gelukt om weer wedstrijden te spelen.” Wat een drijfveer. Wat een motivatie. Sommigen zullen afgehaakt zijn tijdens het proces. Rosaly Assink niet. Zeker niet. Ze staat er weer. En hoe. Vechtend. Strijdend.

Het had een flinke dosis doorzettingsvermogen van Rosaly nodig om terug te komen. Rosaly: “Mijn motto was vooral “everything happens for a reason”. Alles is met een reden en dat heb ik geaccepteerd. Het gaf mij moed om door te gaan wat er ook tegen zat tijdens mijn revalidatie. Samen met mijn fysio elke week hard trainen, de steun van het team en de mensen om mij heen waar ik blij van werd en kracht door kreeg om door te gaan. In mijzelf geloven en dingen doen die ik lastig vond heeft mij sterker gemaakt en gebracht naar waar ik nu sta. Om weer wedstrijden te spelen met een geweldig team, waar ik lang naar uit heb gekeken!” Deze woorden van Rosaly Assink: wow. Treffend. Inspirerend.

Hoe blikt hoofdcoach Anna Steggink terug op het seizoen? Anna Steggink: “Ik blik terug op een mooi en leerzaam seizoen voor de meiden maar ook voor mijzelf. Ik heb natuurlijk het begin van het seizoen niet kunnen doen en daar baal je wel van. Ik blik terug op een prachtig seizoen waarin we ontzettend hard hebben gewerkt met z’n allen.” Wat was voor afgelopen seizoen de doelstelling voor Jolly Jumpers U20? Anna Steggink: “Er was zeker een doelstelling en dat was ontwikkeling voor de meiden. Ontwikkeling stond voorop. Iedere speelster heeft dit seizoen een mooie ontwikkeling doorgemaakt.”

Wat lijkt de coach van belang voor komend seizoen? Anna Steggink: “Volgend jaar gaan we zo sterk mogelijk spelen. De meiden zijn al klaar voor volgend seizoen. We willen prijzen pakken. Plezier staat absoluut voorop, maar dat is in dit team geen probleem. Komend seizoen gaan we nog verder in de ontwikkeling van onze verdediging. We gaan er weer een mooi seizoen van maken.”

Pien Nijhuis en Noëlle Droste, beiden speelsters van Dames1, zijn contactpersoon van Jolly Jumpers U20. Hoe blikken zij terug op afgelopen seizoen? “Het was voor de meiden van U20 een seizoen met ups en downs. Gelukkig werd er dit seizoen weer gespeeld in de Eredivisie. Dit is ontzettend goed voor Jolly Jumpers en al helemaal voor de ontwikkeling voor alle speelsters in de VU20. Een seizoen waarin de ontwikkeling van alle meiden voorop stond, maar door wisselingen in de staff was het voor de speelsters vaak schakelen door het hele seizoen heen. Wij zijn van mening dat dit erg goed werd opgepakt als team. We zien het als een mooi leerjaar en er zijn al mooie stappen gemaakt. Op naar volgend seizoen.” Aldus Pien en Noëlle.

Wat heeft voor U20 voor komend seizoen prioriteit volgens hun? Waar liggen ontwikkelmogelijkheden? Pien en Noëlle: “Je ziet dat er al een team op het veld staat. Er wordt met lef en sfeer gespeeld maar er wordt vooral ontzettend hard gewerkt. Voor volgend seizoen een ontwikkelingspunt om elkaars krachten goed te gaan gebruiken. Dit niet alleen van je teamgenoten maar ook van jezelf… Communicatief sterker worden: in de verdediging beginnen en de focus daarop leggen… Mentaal stappen gaan maken op dit niveau en zorgen dat plezier op plek 1 blijft staan… Nog meer voor elkaar gaan werken en gebruik maken van elkaars kwaliteiten en vooral blijf genieten!”

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer